Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
5

Noni – czy jego stosowanie jest bezpieczne?

Słuchaj artykułu

Noni, czyli morwa indyjska, jest rośliną szczególnie docenianą przez mieszkańców wysp Pacyfiku jako remedium na wiele dolegliwości. Od niedawna sok z owoców noni jest również dostępny w krajach Europy. Jakie właściwości ma ta roślina?

Noni – czy jego stosowanie jest bezpieczne?

Czym jest noni? 

Noni, a właściwie morwa indyjska, jest gatunkiem występującym w klimacie tropikalnym i subtropikalnym pochodzącym z rejonów Azji i Australii, gdzie jest wykorzystywana jako tradycyjna roślina lecznicza. W tamtejszej medycynie ludowej w celach leczniczych wykorzystywane są zwłaszcza owoce noni.  

Morwa indyjska jest krzewem osiągającym maksymalnie 10 m wysokości. Posiada duże, błyszczące liście i owoce. Dojrzałe owoce charakteryzują się nieprzyjemnym zapachem nieświeżego sera. 

Noni jest rośliną szczególnie popularną w krajach tropikalnych, gdzie wykorzystuje się zarówno owoce, jak i liście. Od jakiegoś czasu sok z owoców noni jest również dostępny w krajach Europy, gdzie został uznany za nową żywność. Uważa się, że noni jest bezpieczne. Coraz częściej można je znaleźć w aptekach, sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością.


Produkty zawierające noni
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Noni – właściwości i zastosowanie

Badania naukowe wskazują na prozdrowotne działanie soku z owoców noni, jednakże nie zawsze dawały one jednoznaczne rezultaty. Z pewnością potrzebna jest większa ilość badań naukowych w tej kwestii.  

Działanie antyoksydacyjne, przeciwstarzeniowe, ochronne na komórki 

Badania naukowe donoszą, że sok z owoców noni charakteryzuje się wysoką aktywnością przeciwutleniającą, działa ochronnie na komórki, chroni przed negatywnym działaniem wolnych rodników tlenowych na organizm człowieka i działa przeciwstarzeniowo. Działanie antyoksydacyjne ma znaczenie w profilaktyce wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca, choroby neurodegeneracyjne czy choroby nowotworowe.  

Działanie kardioprotekcyjne, obniżające poziom cholesterolu 

Dowiedziono korzystny wpływ soku z owoców noni na układ sercowo-naczyniowy. Noni może przyczyniać się do normalizacji poziomu lipidów we krwi, zmniejszając ryzyko chorób serca czy miażdżycy. Wykazano, że sok z owoców noni może również wspierać normalizację poziomu ciśnienia tętniczego krwi. 

Działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne 

Noni w tradycyjnej medycynie ludowej był wykorzystywany jako środek przeciwbólowy. Publikacje naukowe również zwracają uwagę na możliwe działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne soku z owoców noni, zwłaszcza w chorobach reumatycznych. Dowiedziono, że może on być pomocny w kontroli ogólnoustrojowego stanu zapalnego, ponadto może zmniejszać ból i poprawiać mobilność stawów

Zwiększanie wydolności i wytrzymałości organizmu 

Owoce noni były wykorzystywane przez mieszkańców wysp Pacyfiku jako środek zwiększający wytrzymałość organizmu w czasie długich wypraw czy rejsów. Obecnie badania naukowe mówią o słuszności zastosowania soku z noni w przypadku chęci poprawy wydolności i wytrzymałości organizmu, co wynika głównie z jego działania antyoksydacyjnego. 

Działanie immunostymulujące, zwiększające odporność organizmu 

Publikacje naukowe donoszą również o możliwym działaniu immunostymulujacym soku z owoców noni. Warto rozważyć jego stosowanie w czasie zmniejszonej odporności organizmu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. 

Noni – przeciwwskazania 

Stosowania soku z owoców noni nie zaleca się dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym naturalnie. Niektóre źródła opisują przypadki hepatotoksyczności soku z  noni – jego spożycie w bardzo dużych ilościach było przyczyną uszkodzeń wątroby. Ze względu na wysoką zawartość potasu soku nie powinny spożywać osoby z niewydolnością nerek, z zaburzeniami czynności serca i hiperkalemią. 

Przeczytaj również:
Gojnik – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Daniewski W., Zastosowanie i wartość odżywcza produktów z morwy indyjskiej (Noni), BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 2, str. 162-168. 
  2. West B.J., Deng S., Isami F., Uwaya A., Jensen C.J., The Potential Health Benefits of Noni Juice: A Review of Human Intervention Studies, Foods. 2018 Apr 11;7(4):58. 
  3. Wang M.Y., West BJ, Jensen C.J., Nowicki D., Su C., Palu A.K., Anderson G., 
    Morinda citrifolia (Noni): a literature review and recent advances in Noni research, Acta Pharmacol Sin. 2002 Dec;23(12):1127-4. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę