Ranking tranów i olejów z wątroby rekina. Sprawdź, który wybrać!
Mogłoby się wydawać, że tran i olej z wątroby rekina to te same produkty. Okazuje się jednak, że występują między nimi duże różnice. Na co zwrócić uwagę przy wyborze każdego z nich? Jaki tran jest najlepszy i czy warto kupić olej z wątroby rekina? Poznaj nasze propozycje!
Czym się różni tran od oleju z wątroby rekina?
Tranem nazywamy jedynie olej pozyskiwany z wątroby dorsza atlantyckiego i innych ryb z rodziny dorszowatych. Jest bogatym źródłem kwasów omega-3 – EPA i DHA, które są niezbędnymi składnikami diety. Wchodzą w skład błon komórkowych i są potrzebne do rozwoju wzroku i działania ośrodkowego układu nerwowego. Dzięki powstającym z nich substancjom, biorą udział w regulowaniu stanów zapalnych, ekspresji genów i w normowaniu napięcia ścian tętnic. Tran jest również źródłem witamin A, D i E.
Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA, tran ma udokumentowany wpływ na obniżenie cholesterolu LDL („złego cholesterolu”) i trójglicerydów, a także zwiększenie poziomu HDL („dobrego cholesterolu”).
Olej z wątroby rekina zawiera 5% kwasów tłuszczowych omega-3 oraz jest źródłem alkilogliceroli i skwalenu. Alkiloglicerole mają działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, stymulujące wytwarzanie elementów morfotycznych krwi przez szpik kostny oraz zmniejszające powikłania występujące po radioterapii. Skwalen działa podobnie do alkilogliceroli. Stymuluje aktywność limfocytów i makrofagów, wpływa na szybkość gojenia się ran oraz działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwutleniająco.
Olej z wątroby rekina w badaniach in vitro wykazał potencjalne działanie przeciwnowotworowe, przy czym najskuteczniejsze działanie wykazano dla komórek raka prostaty. Zmniejsza również nawroty aftowego zapalenia jamy ustnej.
Olej z wątroby rekina nie może być traktowany jako jedyne źródło kwasów omega-3, ponieważ zawiera ich zbyt małą ilość. Jest szczególnie polecany w okresie jesienno-zimowym z uwagi na działanie stymulujące układ odpornościowy oraz działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Tran, dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3, wywiera korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz jest źródłem witamin A i D.
Podsumowanie najważniejszych cech tranu i oleju z wątroby rekina znajdziesz w poniższej tabeli:
| tran | olej z wątroby rekina | |
| źródło | dorsz atlantycki i ryby dorszowate | rekiny głębinowe |
| kwasy omega-3 | ++ | + |
| witamina A | + | +/- |
| witamina D3 | + | + |
| alkiloglicerole | – | + |
| skwalen | – | + |
| wspieranie odporności | + | ++ |
Najlepszy tran – który wybrać?
- Zawsze sprawdzaj źródło tranu. Powinien być otrzymany z dorsza lub innej ryby dorszowatej, zatem tran z rekina to nie tran! Producent wprowadza Cię w błąd.
- Unikaj preparatów, które mają w składzie „olej z ryb”. Wybieraj te, które podają konkretne gatunki.
- Im krótszy skład, tym lepiej.
- Sprawdź zawartość składników aktywnych i dawkowanie. Im mniej kapsułek dziennie musisz połknąć, tym większa szansa, że zastosujesz się do rekomendacji producenta.
- Jeśli wolisz tran w płynie, sprawdź jego świeżość. Wystarczy go powąchać i spróbować. Im starszy tran, tym gorycz i smak ryby są bardziej wyczuwalne.
Tran jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3: kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i eikozapentaenowego (EPA).
Kwasy omega-3:
- wchodzą w skład błon komórkowych i są niezbędne do działania układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz immunologicznego;
- zmniejszają intensywność i skracają czas trwania stanów zapalnych;
- obniżają poziom tzw. złego cholesterolu LDL i triglicerydów, a podwyższają poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL;
- wpływają na rozwój wzroku i prawidłową budowę skóry.
Poniżej znajdziesz preparaty z wysoką zawartością kwasów omega-3:
Czym się kierować przy wyborze oleju z wątroby rekina?
- Skład – sprawdź, czy producent określił zawartość skwalenu i alkilogliceroli. W oleju mogą znajdować się takie dodatki jak czosnek, ale jego brak nie dyskwalifikuje preparatu. Im krótsza lista substancji pomocniczych, tym lepiej.
- Postać – zdecyduj, czy wolisz przyjmować olej w kapsułkach, czy w płynie.
- Zawartość witaminy D – oceń, czy musisz zmienić dotychczas przyjmowaną dawkę lub włączyć dodatkową suplementację.
- Dawkowanie – jeśli masz problem z przyjmowaniem preparatu kilka razy dziennie, wybierz taki, który nie będzie tego wymagał.
Zwróć szczególną uwagę na zawartość alkilogliceroli, ponieważ to od niej zależy skuteczność preparatu.
Alkiloglicerole:
- stymulują komórki układu odpornościowego,
- zwiększają liczbę limfocytów, leukocytów, erytrocytów i płytek krwi,
- mogą hamować rozwój chorób przewlekłych takich jak astma, artretyzm czy łuszczyca,
- łagodzą objawy alergii i przyspieszają gojenie ran,
- działają bakteriobójczo, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo,
- hamują namnażanie komórek nowotworowych i proces unaczyniania guzów; dzięki funkcji ochronnej błon komórkowych ograniczają powikłania po chemio- i radioterapii.
Poniżej znajdziesz preparaty z wysoką zawartością tych substancji:
Tran i olej z wątroby rekina – przeciwwskazania
Tranu i oleju z wątroby rekina nie powinny spożywać osoby:
- uczulone na ryby,
- z zaburzeniami krzepnięcia krwi/ przyjmujące leki przeciwzakrzepowe,
- mające wysokie stężenie witaminy A we krwi,
- z chorobami wątroby lub dróg żółciowych.
Ze względu za wysokie dawki witaminy A i brak odpowiednich badań, z tranu i oleju z wątroby rekina powinny zrezygnować także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Dzieci mogą przyjmować tego typu suplementy tylko po konsultacji z pediatrą.
Jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub nie lubisz smaku ryb, zdecyduj się na suplement zawierający surowce roślinne.
- Farmakopea Polska XII.
- Shark liver oil: a review, Journal of Pharmaceutical Education and Research, 2012.
- Lewkowicz P., Tchórzewski H., Wybrane aspekty działania przeciwnowotworowego 1-O-alkilogliceroli – głównej komponenty oleju z wątroby rekina.







Bardzo dobry artykuł, przejrzysty, dużo treści, bez wodolejstwa.