Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
4

Rooibos. Smaczny, a przy tym zdrowy!

Słuchaj artykułu

Rooibos to napój o łagodnym smaku. Niektórzy niesłusznie nazywają ten napar herbatą. W przeciwieństwie do tradycyjnych herbat jest on pozbawiony goryczy. Nie zawiera też kofeiny, dlatego mogą go pić dzieci. Bogactwo składników sprawia, że rooibos pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Dowiedz się więcej o jego właściwościach!

Rooibos. Smaczny, a przy tym zdrowy!

Rooibos – co to jest? 

Z języka afrikaans „rooi” oznacza czerwony, a „bos” krzew. Czerwonokrzew pochodzi z RPA i jest uprawiany w górach Cederberg. Roślina osiąga do 2 metrów wysokości, a jej liście przypominają igły sosny. 

Na rynku możemy znaleźć 2 rodzaje rooibosu:  

  • czerwony,  
  • zielony.  

Oba pochodzą z tej samej rośliny. Różnica polega na metodzie suszenia. Aby otrzymać czerwony napar, igły poddajemy suszeniu, zwilżeniu i fermentowaniu. W przypadku zielonego naparu pomijamy dwa ostatnie etapy. 

Czerwona wersja rooibosu ma łagodny, miodowy posmak, natomiast zielona (rzadziej spotykana) ma trawiasty smak. 

Niektórzy twierdzą, że ten napar to herbata rooibos. Jednak krzew rooibos nie jest spokrewniony z krzewem herbacianym, choć przygotowywany z niego napar przypomina herbatę. 

Rooibos – właściwości 

Rooibos ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. 

Składnikami rooibosu, na które powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, są: 

  • przeciwutleniacze – związki te wzmacniają układ odpornościowy i obniżają ciśnienie krwi. Wspomagają też usuwanie wolnych rodników. Niektórzy przypisują im również właściwości spowalniające proces starzenia się, a nawet hamowanie produkcji komórek nowotworowych. Aspalatyna sprawdzi się u chorych na cukrzycę typu II. Wyrównuje ona poziom cukru we krwi i poprawia wchłanianie glukozy. Obecność przeciwutleniaczy (aspalatyna, notofagina, orientyna, izoorientyna, rutyna) umożliwia też lepsze funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego; 
  • kwasy fenolowe – ich obecność pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Chronią one błonę śluzową i mają właściwości rozkurczające. Rooibos możemy stosować jako element kuracji przy zapaleniu jelit; 
  • witamina C i rutyna – te składniki sprawdzą się w okresie wzmożonych przeziębień; 
  • żelazo – jest to składnik szczególnie ważny u osób cierpiących na anemię; 
  • potas i miedź – wspomagają prawidłową przemianę materii; 
  • mangan, wapń i fluor – wzmacniają kości i zęby; 
  • α-hydroksykwasy i cynk – działają łagodząco na zmiany skórne (trądzik, suchość, podrażnienia). Napar możemy stosować bezpośrednio na skórę w formie okładu lub jako tonik do przemywania. W związku z właściwościami pielęgnacyjnymi rooibos coraz częściej jest składnikiem kosmetyków łagodzących problemy skórne. 

Rooibos nie zawiera kofeiny, dlatego mogą go pić dzieci, osoby z nadciśnieniem i mające problem z zasypianiem. 

Dodatkowo napar ten nie dostarcza organizmowi kalorii. Może być zatem stosowany przez osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. 

Śladowe ilości garbników powodują, że rooibos nie ma gorzkiego, cierpkiego smaku. Nie utrudnia także wchłaniania żelaza. 

Rooibos – dlaczego warto go pić? 

Po rooibos mogą sięgnąć osoby, które cenią sobie naturalne sposoby zapobiegania różnym chorobom. 

Napar z tej rośliny wykazuje następujące działanie:  

  • przeciwzapalne,  
  • przeciwbakteryjne,  
  • przeciwcukrzycowe,  
  • przeciwzakrzepowe,  
  • kardioprotekcyjne, 
  • antyneoplastyczne (zapobieganie tworzeniu się niewłaściwych komórek). 

Rooibos był doceniany już przez naszych przodków i stosowany w medycynie ludowej. Jego właściwości zdrowotne potwierdzają badania naukowe. 

Rooibos – jak przygotować napar? 

Tradycyjną metodą parzenia rooibosu jest gotowanie go na małym ogniu, aż cały susz opadnie na dno. Trwa to ok. 10 minut. 

Można go również przygotować jak zwykłą herbatę. Do szklanki gorącej wody (90-95°C) wsypujemy łyżeczkę suszu, pozostawiamy na 5-8 min pod przykryciem i odcedzamy. Można urozmaicić napar, dodając mleko, miód lub sok z cytryny. 

Ważny jest wybór filtra. Możemy użyć filtra papierowego, aby uniknąć przedostania się kawałków suszu do naparu. 

Rooibos sprawdza się też jako zimny napój. Możemy go podawać z kostkami lodu lub jako mrożoną herbatę przygotowaną metodą cold brew (zimne parzenie). 


Poznaj właściwości rooibosu!
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Rooibos – przeciwwskazania 

Spożywanie rooibosu jest stosunkowo bezpieczne.  

Ostrożność powinny jednak zachować osoby: 

  • przyjmujące antybiotyki – herbata wykazuje właściwości modyfikujące ich działanie, 
  • z niewydolnością nerek i wątroby, 
  • stosujące leki na cukrzycę oraz na obniżenie cholesterolu, 
  • cierpiące na zaburzenia hormonalne, 
  • uczulone na rooibos.  

Rooibos w ciąży – czy można stosować? 

Stosowanie rooibosu w ciąży ma wiele zalet: 

  • nie zawiera kofeiny, 
  • łagodzi mdłości, 
  • pomaga w nawadnianiu organizmu, 
  • zawiera składniki mineralne (m.in. żelazo), 
  • poprawia nastrój i uspokaja. 

Kobiety w ciąży i karmiące piersią mogą stosować rooibos jako zamiennik zwykłej herbaty, ale powinny zachować szczególną ostrożność i umiar. 

Przeczytaj również:
Jakie właściwości kryje w sobie Yerba mate?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Sarnowska M., Gawron-Gzella A., Rooibos (Aspalathus linearis (Burm. f.) R. Dahlgren) – substancje biologicznie aktywne i działanie farmakologiczne, Postępy Fitoterapii, nr 17(3) 2016. 
  • https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/211706,czy-warto-pic-regularnie-herbate-rooibos
  • Przybylok R., Czajnikowy.pl dobra herbata, Warszawa 2017. 
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę