Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

8

Sok z wiśni. Sprawdź, jak go przygotować 

Słuchaj artykułu

Sok z wiśni jest źródłem wielu cennych składników antyoksydacyjnych i odżywczych. Jego spożywanie zaleca się szczególnie sportowcom, ale możesz go także włączyć do diety w przypadku problemów z zasypianiem czy chorób układu krążenia. Jak przygotować go samodzielnie w domu?

Sok z wiśni. Sprawdź, jak go przygotować 

Sok z wiśni – właściwości 

Wiśnie są owocami o dużej zawartości związków bioaktywnych o właściwościach przeciwutleniających.  

Zawierają: 

Dodatkowo są dobrym źródłem cennego dla naszego organizmu aminokwasu – tryptofanu, a także serotoniny i melatoniny.  

Wiśnie są niskokaloryczne (50 kcal/100 g) i mają wysoką gęstość odżywczą.

Z owoców wiśni możemy pozyskać sok.  

Jego głównymi składnikami aktywnymi są: 

  • flawonoidy (antocyjany, kwercetyna),  
  • kwas fenolowy,  
  • karotenoidy, 
  • melatonina.  

Na zawartość poszczególnych związków wpływają m.in. odmiana owoców, stopień ich dojrzałości oraz warunki uprawy i przechowywania.  

Sok z cierpkich wiśni (z odmiany Montmorency) zawiera wyjątkowo dużo antyoksydantów. Cierpkie odmiany zawierają ich więcej niż słodkie. 

Sok z wiśni – na co pomaga? 

Wpływ na układ sercowo-naczyniowy 

Wiśnie zawierają dużą ilość antocyjanów, które słyną ze swoich właściwości przeciwutleniających. Dzięki temu wywierają działanie ochronne na serce i układ krążenia. Hamują powstawanie tzw. reaktywnych form tlenu (ROS) oraz zmniejszają stres oksydacyjny. Zwiększony stres oksydacyjny wiąże się z występowaniem chorób układu krążenia, w tym z rozwojem miażdżycy.  

Dodatkowo związki fenolowe obecne w soku z wiśni mogą obniżać ciśnienie krwi. Według jednego z badań 2 godziny po spożyciu pojedynczej dawki soku z wiśni (300 ml) doszło do obniżenia ciśnienia skurczowego i rozkurczowego krwi oraz częstości akcji serca. Powrót do poziomu wyjściowego nastąpił po 6 godzinach od spożycia. Mniejsze dawki nie powodowały już takich efektów.  

Właściwości przeciwzapalne 

Składniki aktywne zawarte w soku z wiśni zmniejszają stres oksydacyjny i zapobiegają stanom zapalnym. Antocyjanina może hamować enzym cyklooksygenazę (związany ze stanem zapalnym), a flawonoidy zmniejszają produkcję cytokin prozapalnych. Spożywanie soku z cierpkich wiśni wyraźnie obniża poziom białka C-reaktywnego (CRP) w osoczu, ponieważ ma on silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. 

Dna moczanowa 

Sok z cierpkich wiśni ma zdolność do obniżania stężenia kwasu moczowego. Obecność witaminy C dodatkowo wspomaga jego wydalanie z organizmu. W kilku przeprowadzonych badaniach spożycie soku z wiśni spowodowało zmniejszenie stężenia kwasu moczowego w pobranych próbkach krwi lub niższe ryzyko ataków dny moczanowej. Dlatego można rozważyć jego włączenie do diety u osób z hiperurykemią.  

Lepszy sen 

Zaburzenia snu są częstą dolegliwością. Pomocne w tym przypadku może okazać się spożywanie soku z wiśni. W badaniach zaobserwowano, że stosowanie soku z cierpkich wiśni na godzinę przed zaśnięciem (min. przez tydzień) poprawia jakość snu i wydłuża czas jego trwania. To zasługa zawartej w nim melatoniny – substancji, która naturalnie reguluje proces snu. 

Wspomaganie regeneracji powysiłkowej 

Długotrwały i intensywny wysiłek fizyczny powoduje stres oksydacyjny. Sok z wiśni może okazać się przydatny dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Wysoka zawartość polifenoli działa przeciwzapalnie, zmniejsza uszkodzenia mięśni oraz reguluje poziom bólu. Głównym efektem działania soku z cierpkich wiśni u sportowców jest przyspieszenie regeneracji po wysiłku, zarówno w sportach wytrzymałościowych, jak i siłowych. Dzięki temu trening jest bardziej efektywny. Zawarte w soku z wiśni potas i witamina C potęgują korzystny wpływ na organizm sportowca. Witamina C wspomaga działanie antyoksydacyjne oraz wspiera układ odpornościowy, a potas zapobiega skurczom mięśni.  

Jak zrobić sok z wiśni? Przepis  

Sok z wiśni najlepiej przygotuj, gdy trwa sezon na te owoce (od lipca do sierpnia). Możesz to zrobić w tradycyjny sposób lub przy pomocy sokownika.  

Jeśli korzystasz z sokownika, przygotuj 1 kg wiśni i 500 g cukru. Umyj owoce i włóż je do naczynia. Następnie dodaj cukier i odczekaj, aż owoce puszczą sok. Gotowy sok przelej do butelek i zakręć.  

Cukier możesz również dodać dopiero do gotowego soku. Wówczas wsyp 100 g cukru na 1 kg wiśni. Do soku, który będziesz rozcieńczać, dodaj 200 g cukru.

Jeśli chcesz przygotować sok tradycyjną metodą, to musisz przeznaczyć na to nieco więcej czasu. Użyj 1 kg wiśni i 1 kg cukru. Z umytych owoców usuń pestki, przełóż je do większego naczynia, dodaj cukier i odstaw na kilka godzin, aż puszczą sok. Następnie umieść naczynie na kuchence i zagotuj. Uważaj, by sok nie wykipiał. Przelej go do butelek i mocno zakręć.  

Zdrowszy jest sok z wiśni bez dodatku cukru. Cukier z powodzeniem możesz zastąpić ksylitolem lub erytrytolem. 


Ksylitol i erytrytol
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Sok z wiśni – ile go pić? 

W zależności od tego, czy wybierzemy domowy sok, czy gotowy produkt, jego zalecana dzienna porcja będzie inna.  

  • Dla zachowania zdrowia, uzupełnienia diety w cenne antyoksydanty oraz potas i witaminę C wystarczy od jednej do dwóch szklanek domowego soku z wiśni w ciągu dnia (najlepiej takiego bez dodatku cukru).  
  • Jeśli decydujesz się na sok z wiśni dostępny w formie suplementu, wówczas jego zalecana porcja w ciągu dnia wynosi między 25 a 50 ml.  
  • Jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie, spożywaj 30 ml soku z cierpkiej odmiany wiśni dwa razy dziennie po treningu (możesz go rozpuścić w 100-200 ml wody). 

Sok z wiśni – przeciwwskazania 

Mimo że sok z wiśni jest produktem całkowicie naturalnym, to nie powinny go stosować osoby z alergią na salicylany. Szczególnie ostrożne powinny być także osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Nie będzie on również wskazany dla osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego, np. wrzodami żołądka.


Zdrowe soki i syropy

Przeczytaj również:
Sok z brzozy. Skład i działanie? Na co pomaga i jak go dawkować?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • McCune L.M., Kubota C., Stendell-Hollis N.R., Thomson C.A., Cherries and health: a review, Crit Rev Food Sci Nutr, 2011. 
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173954/nutrients
  • Frączek B., Krzywański J., Krysztofiak H., Dietetyka sportowa, PZWL, Warszawa 2020. 
  • Vitale K.C., Hueglin S., Broad E., Tart Cherry Juice in Athletes: A Literature Review and Commentary, Current Sports Medicine Reports, 2017. 
  • Moosavian S.P. i wsp., Effects of tart cherry juice consumption on cardio-metabolic risk factors: A systematic review and meta-analysis of randomized-controlled trials, Complementary Therapies in Medicine, 2022. 
  • Crepaldi G., Carruba M., Comaschi M., Del Prato S., Frajese G., Paolisso G., Dipeptidyl peptidase 4 (DPP-4) inhibitors and their role in Type 2 diabetes management, J Endocrinol Invest, 2007. 
  • Jacob R.A., Spinozzi G.M., Simon V.A., Kelley D.S., Prior R.L., Hess-Pierce B., Kader A.A., Consumption of cherries lowers plasma urate in healthy women, J Nutr, 200. 
  • Zhang Y., Neogi T., Chen C., Chaisson C., Hunter D.J., Choi H.K., Cherry consumption and decreased risk of recurrent gout attacks, Arthritis Rheum, 2012. 
  • Howatson G., Bell P.G., Tallent J., Middleton B., McHugh M.P., Ellis J., Effect of tart cherry juice (Prunus cerasus) on melatonin levels and enhanced sleep quality, Eur J Nutr, 2012. 
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę