Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
8

Ziemniaki a cholesterol – czy można je jeść?

Słuchaj artykułu

Ziemniaki stanowią podstawę diety większości z nas. Okazuje się, że mogą one wpływać na poziom cholesterolu we krwi poprzez sposób ich przygotowania. Jak zatem powinniśmy je przyrządzać, jeśli mamy podwyższony cholesterol?

Ziemniaki a cholesterol – czy można je jeść?

Ziemniaki mogą być źródłem cholesterolu, ale zależy to od sposobu ich przygotowania. Tak jak inne produkty pochodzenia roślinnego nie zawierają one tego związku, jednakże obróbka termiczna i dodatek tłuszczów zwierzęcych mogą spowodować, że dana potrawa będzie bogata w cholesterol.


Produkty wspierające obniżenie cholesterolu
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Ziemniaki a cholesterol – jaki mają na niego wpływ? 

Cholesterol jest zawarty w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ziemniaki, tak jak inne produkty pochodzenia roślinnego, są pozbawione cholesterolu, tak więc nie mają bezpośredniego wpływu na stężenie tego związku we krwi. Oczywiście zawartość cholesterolu w potrawach zawierających ziemniaki uzależniona jest od obróbki termicznej oraz dodatków, które mogą powodować, że potrawa zawierająca te warzywa będzie źródłem cholesterolu. Ziemniaki zawierają natomiast dużą ilość węglowodanów w postaci skrobi, a spożywanie ich w mundurkach dostarcza również błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy jest zalecany w diecie w przypadku podwyższonego stężenia cholesterolu we krwi, gdyż wiąże on kwasy tłuszczowe. 

Czy można jeść ziemniaki przy wysokim cholesterolu? 

Podwyższony poziom cholesterolu we krwi wymaga odpowiedniego postępowania dietetycznego. Według zaleceń należy wówczas ograniczyć źródła pokarmowe tego związku – dotyczy to głównie produktów pochodzenia zwierzęcego, będących bogatym źródłem cholesterolu. Dotyczy to wszystkich tłustych mięs (wieprzowina, baranina, gęś, kaczka), podrobów, jajek, tłuszczów zwierzęcych (smalec, słonina, łój, masło), a także produktów wysokoprzetworzonych (słodycze, fast-foody, wyroby cukiernicze bogate w niekorzystne kwasy tłuszczowe o konfiguracji trans). 

Ziemniaki nie zawierają cholesterolu, zatem nie trzeba ich wykluczać z jadłospisu, jednak nie powinny stanowić codziennego źródła węglowodanów w diecie. Istotny jest również sposób przygotowania ziemniaków, jak i obecność dodatków, które mogą sprawić, że potrawa zawierająca ziemniaki będzie bogatym źródłem cholesterolu. 

Sposób przygotowania ziemniaków a cholesterol 

Najbardziej zalecanym sposobem spożywania ziemniaków jest ich gotowanie w mundurkach. Zawierają one wówczas więcej błonnika pokarmowego, który również ma niebagatelne znaczenie w przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi. Błonnik pokarmowy wiąże kwasy żółciowe i ma wpływ na zwiększenie wydalania tłuszczu z kałem, przez co może mieć działanie obniżające stężenie cholesterolu we krwi.  

W przypadku gotowanych ziemniaków dodanie do nich masła czy smalcu sprawi, że taka potrawa już będzie źródłem cholesterolu. Jeśli wykonujemy puree z ziemniaków, dodanie do nich masła, tłustego mleka czy śmietany również będzie powodowało, że taka potrawa będzie źródłem cholesterolu, co może wpływać na poziom tego związku we krwi.  

Niezalecane są ziemniaki smażone na głębokim tłuszczu w postaci frytek czy z dodatkiem tłuszczu na patelni – wówczas mogą mieć one niekorzystny wpływ na profil lipidowy. Smażenie powoduje, że potrawa zawierająca ziemniaki staje się ciężkostrawna. Smażenie ziemniaków z dodatkiem tłuszczów zwierzęcych czy niestabilnych tłuszczów roślinnych może mieć niekorzystny wpływ na profil lipidowy, a tym samym poziom cholesterolu we krwi, przez co może zwiększać ryzyko miażdżycy czy innych chorób sercowo-naczyniowych.  

Przeczytaj również:
25 produktów obniżających cholesterol
Bataty – czy są zdrowsze od ziemniaków?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007. 
  2. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017. 
  3. Ming Yeong Lim,  O’Neale Roach J., Metabolism and nutrition, Elsevier, 2012.  
  4. Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

  1. 19 października 2021, 09:41
    Tomasz

    Brednie , to węglowodany powodują podwyższony poziom cholesterolu , a w szczególności trójglicerydów

    1. 25 października 2021, 09:04
      mgr farm. Marta Grabowska
      mgr farm. Marta Grabowska

      Dzień dobry, badania naukowe dowodzą, że nadmierne spożywanie węglowodanów w postaci białego pieczywa, ziemniaków czy słodyczy może zwiększać poziom cholesterolu we krwi. Osoby chorujące na hipercholesterolemię powinny spożywać produkty niskowęglowodanowe.

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę