Zioła i produkty spożywcze wspomagające laktację
Karmienie piersią to najlepszy sposób, by zapewnić dziecku niezbędne składniki odżywcze. Jednak nie zawsze proces laktacji przebiega bez przeszkód. W takich sytuacjach z pomocą mogą przyjść naturalne metody wspierające produkcję mleka. Sprawdź, jakie zioła warto włączyć do diety, gdy karmisz piersią.
Zaburzenia laktacji – przyczyny
W warunkach prawidłowej fizjologii i zbilansowanego stylu żywienia laktacja jest regulowana przez skomplikowane mechanizmy, zapewniając dziecku odpowiedni skład i ilość pokarmu. Niekiedy zdarzają się jednak określone problemy czy dysfunkcje, które doprowadzają do niekorzystnych zmian w ilości czy jakości produkowanego mleka.
Mogą one wynikać m.in. z:
- niewydolności nadnerczy,
- cukrzycy ciążowej,
- zbyt wysokiego przybrania masy ciała podczas ciąży,
- nieprawidłowego odżywiania matki,
- przedwczesnego urodzenia dziecka – kiedy naturalne mechanizmy w obrębie laktacji nie są jeszcze prawidłowo wykształcone.
Aby wspomóc laktację, warto sięgnąć po gotowe preparaty o pozytywnym wpływie na pokarm matki lub po naturalne składniki zawarte w żywności i ziołach.
Zioła i żywność wspomagające laktację
Do ziół/przypraw, które może stosować karmiąca mama, należą:
- nasienie kozieradki,
- pokrzywa,
- korzeń prawoślazu,
- anyż,
- rutwica lekarska,
- lucerna,
- kminek,
- kmin rzymski (kumin).
Kminek i kumin (kmin rzymski) to korzenne przyprawy, które nadają potrawom specyficzny smak. Kminek doskonale pasuje do dań kuchni polskiej, natomiast kmin rzymski dobrze sprawdzi się w kuchni indyjskiej.
Pokrzywa, rutwica lekarska i lucerna to zioła dostępne w postaci liściastej, dlatego można sporządzić z nich wywary i herbaty.
Sproszkowany korzeń prawoślazu i anyż również mogą stać się składnikami wywaru.
Jak przyrządzić taki wywar? Do szklanki wsyp łyżkę stołową wybranego zioła, a następnie zalej je wrzątkiem. Po kilku minutach przełóż je do garnka i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut. Ostatnim krokiem jest odsączenie.
Żywność wspomagająca laktację to ciecierzyca i jęczmień, dlatego warto je wprowadzić do codziennego jadłospisu.
Przepisy na potrawy wspomagające laktację
Potrawka z ciecierzycy
Składniki:
- puszka ciecierzycy lub 50 g suchej,
- 3 pomidory,
- 2 marchewki,
- 230 g papryki czerwonej,
- 30 g białej części pora,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę namocz i ugotuj do miękkości lub odsącz z puszki. Pozostałe warzywa drobno pokrój. Na rozgrzanym oleju zeszklij por, a po chwili dorzuć resztę warzyw. Po kilku minutach smażenia dodaj ok. 150 ml przegotowanej wody i całość duś przez 20 minut. Następnie dodaj ciecierzycę wraz z przyprawami i pozostaw na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Pasztet wegetariański na bazie kaszy jęczmiennej
Składniki:
- 2,5 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 mały seler,
- 150 g pieczarek,
- 3 łyżki mąki razowej,
- 2 cebule,
- 3 jaja,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- przyprawy: 1-2 łyżeczki kminku, pieprz czarny, sól.
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Marchew, seler i pietruszkę ugotuj al dente. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę i dodaj pokrojone pieczarki. Następnie przy pomocy blendera lub maszynki do mielenia mięsa rozdrobnij zawartość patelni. Ugotowane warzywa najlepiej rozdrobnij widelcem na puree.
W misce wymieszaj uzyskane pulpy i resztę składników. Formę do pieczenia (np. silikonową) posmaruj delikatnie niewielką ilością oleju i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do 160°C, pasztet piecz 40-50 minut. Gotowy pasztet najlepiej smakuje po schłodzeniu.
- Budzyńska K. i in., Systematic Review of Breastfeeding and Herbs. Breastfeeding Medicine, 2012.
- De Bortoli J., Is onset of lactation delayed in women with diabetes in pregnancy? A systematic review. Diabetic Medicine, 2015.
- Gurpreet A. i in., Management of endocrine diseases: Fertility, pregnancy and lactation in women with adrenal insufficiency. European Journal of Endocrinology, 2018.
- Jassem-Bobowicz J., Zioła i leki stosowane w okresie laktacji. Annales Academiae Medicae Gedanensis, 2016.
- Roghayeh J. i in., Breastfeeding: A Review of Its Physiology and Galactogogue Plants in View of Traditional Persian Medicine. Breastfeeding Medicine, 2017.
- Sooyeon L., Kelleher S. L., Biological underpinnings of breastfeeding challenges: the role of genetics, diet, and environment on lactation physiology. American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism, 2016.
- Zelalem T. H. i in., Association Between Gestational Weight Gain and Delayed Onset of Lactation: The Moderating Effects of Race/Ethnicity. Breastfeeding Medicine, 2016.