Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Baby Week 1
X - Ferie zimowe
X - Ekspert kosmetyczny - Włosy
X - Inhalatory
X - Darmowa Dostawa InPost
7

Zioła i produkty spożywcze wspomagające laktację

Słuchaj artykułu

Karmienie piersią to najlepszy sposób, by zapewnić dziecku niezbędne składniki odżywcze. Jednak nie zawsze proces laktacji przebiega bez przeszkód. W takich sytuacjach z pomocą mogą przyjść naturalne metody wspierające produkcję mleka. Sprawdź, jakie zioła warto włączyć do diety, gdy karmisz piersią.

Zioła i produkty spożywcze wspomagające laktację

Zaburzenia laktacji – przyczyny 

W warunkach prawidłowej fizjologii i zbilansowanego stylu żywienia laktacja jest regulowana przez skomplikowane mechanizmy, zapewniając dziecku odpowiedni skład i ilość pokarmu. Niekiedy zdarzają się jednak określone problemy czy dysfunkcje, które doprowadzają do niekorzystnych zmian w ilości czy jakości produkowanego mleka.

Mogą one wynikać m.in. z: 

  • niewydolności nadnerczy, 
  • cukrzycy ciążowej, 
  • zbyt wysokiego przybrania masy ciała podczas ciąży, 
  • nieprawidłowego odżywiania matki,  
  • przedwczesnego urodzenia dziecka – kiedy naturalne mechanizmy w obrębie laktacji nie są jeszcze prawidłowo wykształcone. 

Aby wspomóc laktację, warto sięgnąć po gotowe preparaty o pozytywnym wpływie na pokarm matki lub po naturalne składniki zawarte w żywności i ziołach. 

Zioła i żywność wspomagające laktację 

Do ziół/przypraw, które może stosować karmiąca mama, należą:  

  • nasienie kozieradki, 
  • pokrzywa,
  • korzeń prawoślazu,
  • anyż,
  • rutwica lekarska, 
  • lucerna, 
  • kminek, 
  • kmin rzymski (kumin). 

Zakupy z doradcą Gemini

Kminek i kumin (kmin rzymski) to korzenne przyprawy, które nadają potrawom specyficzny smak. Kminek doskonale pasuje do dań kuchni polskiej, natomiast kmin rzymski dobrze sprawdzi się w kuchni indyjskiej. 

Pokrzywa, rutwica lekarska i lucerna to zioła dostępne w postaci liściastej, dlatego można sporządzić z nich wywary i herbaty.  

Sproszkowany korzeń prawoślazu i anyż również mogą stać się składnikami wywaru.  

Jak przyrządzić taki wywar? Do szklanki wsyp łyżkę stołową wybranego zioła, a następnie zalej je wrzątkiem. Po kilku minutach przełóż je do garnka i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut. Ostatnim krokiem jest odsączenie.  

Żywność wspomagająca laktację to ciecierzyca i jęczmień, dlatego warto je wprowadzić do codziennego jadłospisu.  

Przepisy na potrawy wspomagające laktację 

Potrawka z ciecierzycy 

Składniki:  

  • puszka ciecierzycy lub 50 g suchej, 
  • 3 pomidory, 
  • 2 marchewki,  
  • 230 g papryki czerwonej,  
  • 30 g białej części pora, 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego. 

Sposób przygotowania: 

Ciecierzycę namocz i ugotuj do miękkości lub odsącz z puszki. Pozostałe warzywa drobno pokrój. Na rozgrzanym oleju zeszklij por, a po chwili dorzuć resztę warzyw. Po kilku minutach smażenia dodaj ok. 150 ml przegotowanej wody i całość duś przez 20 minut. Następnie dodaj ciecierzycę wraz z przyprawami i pozostaw na małym ogniu przez ok. 5 minut.  

Pasztet wegetariański na bazie kaszy jęczmiennej 

Składniki:  

  • 2,5 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 pietruszka, 
  • 1 mały seler, 
  • 150 g pieczarek, 
  • 3 łyżki mąki razowej, 
  • 2 cebule, 
  • 3 jaja, 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego, 
  • przyprawy: 1-2 łyżeczki kminku, pieprz czarny, sól.

Sposób przygotowania: 

Kaszę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Marchew, seler i pietruszkę ugotuj al dente. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę i dodaj pokrojone pieczarki. Następnie przy pomocy blendera lub maszynki do mielenia mięsa rozdrobnij zawartość patelni. Ugotowane warzywa najlepiej rozdrobnij widelcem na puree. 

W misce wymieszaj uzyskane pulpy i resztę składników. Formę do pieczenia (np. silikonową) posmaruj delikatnie niewielką ilością oleju i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do 160°C, pasztet piecz 40-50 minut. Gotowy pasztet najlepiej smakuje po schłodzeniu.


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Budzyńska K. i in., Systematic Review of Breastfeeding and Herbs. Breastfeeding Medicine, 2012. 
  • De Bortoli J., Is onset of lactation delayed in women with diabetes in pregnancy? A systematic review. Diabetic Medicine, 2015. 
  • Gurpreet A. i in., Management of endocrine diseases: Fertility, pregnancy and lactation in women with adrenal insufficiency. European Journal of Endocrinology, 2018. 
  • Jassem-Bobowicz J., Zioła i leki stosowane w okresie laktacji. Annales Academiae Medicae Gedanensis, 2016.  
  • Roghayeh J. i in., Breastfeeding: A Review of Its Physiology and Galactogogue Plants in View of Traditional Persian Medicine. Breastfeeding Medicine, 2017.  
  • Sooyeon L., Kelleher S. L., Biological underpinnings of breastfeeding challenges: the role of genetics, diet, and environment on lactation physiology. American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism, 2016. 
  • Zelalem T. H. i in., Association Between Gestational Weight Gain and Delayed Onset of Lactation: The Moderating Effects of Race/Ethnicity. Breastfeeding Medicine, 2016. 
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę