Jakie właściwości ma lipa?
Lipa należy do gatunków od wieków wykorzystywanych w medycynie ludowej. Jest ona zaliczana do tradycyjnych produktów leczniczych, których skuteczność została potwierdzona w wyniku długotrwałego stosowania. Jak się okazuje, może ona znaleźć zastosowanie w wielu przypadłościach. Jakie ma właściwości?
Lipa – jakie ma właściwości?
Lipa to gatunek pospolity w Polsce i innych krajach europejskich. Surowcem farmaceutycznym są drobne żółte kwiaty lipy, które tworzą kwiatostany. Kwiatostan lipy wykazuje działanie przeciwzapalne i napotne, co przyczynia się do zmniejszenia temperatury ciała. Dlatego też znajduje on zastosowanie w chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką, a także w przeziębieniu. Lipa działa ściągająco, zmiękczająco i osłaniająco. Można ją stosować w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, jak również w przypadku suchego kaszlu, zmniejszając jego napady. Według medycyny ludowej łączenie lipy z sokiem malinowym i miodem wzmacnia jej działanie przeciwgorączkowe.
Dawkowanie: 1,5 g kwiatostanu lipy zalej 1/2 szklanki wrzącej wody i zaparzaj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pij 2-3 razy dziennie między posiłkami po 1/2 szklanki naparu.
Kwiatostan lipy wykazuje również właściwości uspokajające i przeciwlękowe dzięki zawartości olejku eterycznego. Może znaleźć zastosowanie w nadpobudliwości nerwowej czy problemach ze snem. Niektóre źródła mówią o możliwym wykorzystaniu surowca w migrenach czy chorobach reumatycznych. Ze względu na zawartość terpenów, lipa działa hipotensyjnie (obniża ciśnienie tętnicze krwi) oraz moczopędnie. Dzięki zawartym w surowcu flawonoidom lipa wykazuje również działanie antyoksydacyjne – chroniące przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co ma znaczenie w profilaktyce wielu chorób, także nowotworowych. Surowiec może również znaleźć zastosowanie zewnętrzne w przypadku pękającej, podrażnionej i swędzącej skóry.
Badania mówią również, że składniki aktywne zawarte w lipie mogą chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2 czy otyłości w wieku dorosłym. Może wiązać się to z mniejszym przyswajaniem tłuszczu pokarmowego i tym samym wspomaganiem redukcji masy ciała. Jednakże temat ten wymaga dalszych badań i obserwacji.
Również miód lipowy może znaleźć zastosowanie jako środek pomocniczy w stanach przeziębienia. Według medycyny ludowej działa on napotnie i antyseptycznie, łagodzi kaszel i chroni podrażnione gardło. Jego regularne stosowanie pomaga wzmocnić odporność.
Przeczytaj również:
Czarny bez. Wzmocnij swoją odporność!
- Matławska I., Farmakognozja, UM Poznań, Poznań 2008
- Lamer Zarawska E., Fitoterapia i leki roślinne, PZWL, 2010
- Krajewska J., Właściwości lecznicze kwiatostanów lipy, Lek w Polsce, Vol. 24 No 10, 2014
- Nowak G., Nawrot J. Surowce roślinne i związki naturalne stosowane w chorobach układu oddechowego. Herba Polonica Vol. 55 No 4, 2009.