Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
15

Jakie jedzenie na grilla?

Słuchaj artykułu
Pytanie od Macieja
Co najlepiej grillować? Co będzie najzdrowsze? 

Przede wszystkim produkty grillowane nie powinny zawierać konserwantów, np. azotynu sodu i potasu, których aktywność rakotwórcza wzrasta wraz z obróbką termiczną. Są to np. kiełbasy, parówki i wędliny. Lepszym wyborem są określone części surowego mięsa lub ryby, które wcześniej nie zostały przetworzone. Grillowanie nie powinno kończyć się jedynie na produktach mięsnych. Dobrym rozwiązaniem jest stworzenie szaszłyków z ulubionymi warzywami, np.:

  • papryką,
  • ziemniakami,
  • batatami,
  • cukinią,
  • bakłażanem,
  • cebulą. 
Proces typowego grillowania na tackach aluminiowych, grillach jednorazowych czy też niskiej jakości grillach metalowych nie należy do najzdrowszych ze względu na zawartość szkodliwych związków przenikających do żywności, a także metali ciężkich. Grillowanie z użyciem chemicznych podpałek również wpływa na zawartość szkodliwych związków w grillowanym jedzeniu.
 
Wysokiej jakości sprzęt do grillowania i odpowiednio dobrane źródło ciepła to klucz do zmniejszenia niebezpieczeństwa. 
 
Produktami szczególnie niezalecanymi do grillowania są wszelkie wyroby wędzone, które po obróbce termicznej wykazują wysoką aktywność węglowodorów aromatycznych – związków silnie rakotwórczych. 

Przeczytaj również:
Czy grillowanie podnosi kaloryczność potraw?
Zdrowe grillowanie. To bardzo proste!


Wsparcie trawienia
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę