Borówka czernica – właściwości i zastosowanie
Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne borówka czernica znalazła zastosowanie w zaparciach, biegunkach i zaburzeniach trawienia oraz w łagodzeniu infekcji pęcherza moczowego. Wspiera także proces prawidłowego widzenia i reguluje poziom cukru we krwi.
Borówka czernica (Vaccinium myrtillus L.) jest nazywana również borówką czarną, czarną jagodą, borówką europejską. Jest niewielką krzewinką należącą do rodziny Ericaceae (wrzosowate). W Polsce bardzo pospolita, najczęściej spotykana w lasach iglastych i mieszanych, gdzie jest ważnym elementem poszycia. Wysokość do maksymalnie kilkudziesięciu cm (zazwyczaj ok. 30 cm) rekompensuje sobie rozrostem „na szerokość”, w duże połacie. Kłącza mogą osiągać powierzchnię kilku metrów kwadratowych. To niepozorna roślina o drobnych liściach i czerwono-zielonych lub zielono-białych kwiatach oraz owocu w postaci wielonasiennej jagody.
W medycynie zastosowanie znalazły dojrzałe owoce borówki (farmakopealne Myrtylli fructus) oraz jej liście (Myrtylli folium).
Owoc borówki to bogate źródło kilku grup związków:
- antocyjany – nadają owocom barwę czerwoną, niebieską i fioletową. W roślinie zidentyfikowano 15 związków z tej grupy, głównie delfinidynę, cyjanidynę, petunidynę, malwidynę i peonidynę. Oprócz silnego działania antyutleniającego hamują peroksydację lipidów, stabilizują DNA, poprawiają sekrecję insuliny i insulinowrażliwość, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo;
- garbniki – galotaniny i elagitaniny;
- flawonoidy – kwercetyna, katechiny;
- kwasy fenolowe – kwas galusowy;
- kwasy hydroksycynamonowe – kwas chlorogenowy.
Borówka jest także źródłem kwasu askorbinowego (witaminy C). Potwierdzono również w niej zawartość resweratrolu – związku o bardzo silnym działaniu antyutleniającym.
Borówka czernica – właściwości
Dzięki powyższym składnikom aktywnym, działającym synergistycznie, borówka wykazuje szerokie działanie m.in.:
- moczopędne,
- odkażające na drogi moczowe,
- ściągające,
- przeciwzapalne,
- przeciwcukrzycowe,
- przeciwnowotworowe,
- obniżające poziom cholesterolu,
- wspomagające krążenie obwodowe,
- rozszerzające naczynia krwionośne,
- przeciwmiażdżycowe,
- przeciwbakteryjne – dzięki właściwościom antyadhezyjnym (zapobiegającym przyleganiu bakterii np. do ściany pęcherza moczowego), a także wzmacniającym działanie niektórych antybiotyków,
- ochronne na narząd wzroku, poprawiające widzenie.
Borówka czernica – zastosowanie
Borówka jest szeroko stosowana pod różnymi postaciami:
- Świeże owoce oprócz oczywistych walorów smakowych są korzystne przy zaparciach i zaburzeniach trawienia, wspomagają utrzymanie prawidłowego widzenia.
- Suszone owoce są stosowane tradycyjnie w biegunkach: dzięki zawartym w naparze garbnikom działają ściągająco i tonizująco na ścianę jelita, zapobiegają utracie wody. Stosowane są w ten sposób głównie u dzieci. Mogą być wykorzystane również w stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej, do płukania gardła. Duże dawki suszonego owocu borówki mają działanie przeciwrobacze, choć ta aktywność jest przypisywana tradycyjnej medycynie ludowej.
- Suszone liście mogą być stosowane jako środek moczopędny, zmniejszający stany zapalne pęcherza, łagodnie antybakteryjny. Również jako środek regulujący poziom cukru we krwi.
Zarówno wysuszony owoc, jak i liść borówki czernicy można stosować w postaci naparu. Zalecaną przez producenta ilość zalewa się wrzątkiem. Po kilkunastu minutach napar przecedza się i po ostudzeniu wypija.
Borówka czernica – przeciwwskazania
Ze względu na brak wystarczających danych, a także wpływ na krzepliwość krwi, niezalecane jest stosowanie owoców i liścia borówki czernicy u ciężarnych i karmiących kobiet. Dotyczy to szczególnie większych ilości i przez dłuższy czas.
Nie ma szczególnych przeciwwskazań do stosowania borówki u dzieci, jednak zasadność regularnej suplementacji powinna być skonsultowana z pediatrą. Również stosowanie suszonych jagód przy przedłużającej się biegunce u dzieci musi zostać poddane ocenie lekarskiej.
Główne przeciwwskazania to nadwrażliwość na borówkę czernicę. Roślina ta, stosowana w większych ilościach, ma działanie przeciwpłytkowe i może wpływać na krzepliwość krwi, dlatego należy ostrożnie stosować z lekami przeciwkrzepliwymi, a także takimi jak kwas acetylosalicylowy (aspiryna) i inne niesteroidowe leki przeciwzapalne.
Osoby chore na cukrzycę powinny poinformować lekarza o regularnym stosowaniu borówki, szczególnie wyciągu z jej liści.
Borówka ma duży potencjał przeciwutleniający i szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Jej zaletą jest możliwość stosowania (szczególnie owocu) również w postaci przetworów, soków i dżemów. Świeże owoce zachowują najwięcej składników aktywnych, a będąc elementem codziennej diety, oprócz walorów smakowych, dobroczynnie wpływają na organizm.
- Wing-kwan Chu, Sabrina C. M. Cheung, Roxanna A. W. Lau, Iris F. F. Benzie Iris F. F. Benzie, Sissi Wachtel-Galor, Bilberry (Vaccinium myrtillus L.). Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 4.
- M Carmen Crespo, Francesco Visioli A Brief Review of Blue- and Bilberries‘ Potential to Curb Cardio-Metabolic Perturbations: Focus on Diabetes Curr Pharm Des. 2017;23(7):983-988.
- A Riva, S Togni, F Franceschi, S Kawada, Y Inaba, R Eggenhoffner, L Giacomelli The effect of a natural, standardized bilberry extract (Mirtoselect®) in dry eye: a randomized, double blinded, placebo-controlled trial Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2017 May;21(10):2518-2525.
- Pires TCSP, Caleja C, Santos-Buelga C, Barros L, Ferreira ICFR. Vaccinium myrtillus L. Fruits as a Novel Source of Phenolic Compounds with Health Benefits and Industrial Applications – A Review. Curr Pharm Des. 2020;26(16):1917-1928.
- Burdulis D, Sarkinas A, Jasutiené I, Stackevicené E, Nikolajevas L, Janulis V. Comparative study of anthocyanin composition, antimicrobial and antioxidant activity in bilberry (Vaccinium myrtillus L.) and blueberry (Vaccinium corymbosum L.) fruits. Acta Pol Pharm. 2009 Jul-Aug;66(4):399-408.