Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Projekt Mama 2024 (2)
X - Wiosenne porządki
X - Herbal Monasterium
X - Zajączek wielkanocny 2024
X - Układ pokarmowy
X - Alergia 2024
X - Sale do -50%
19

Dieta w łuszczycy – co powinno się w niej znaleźć?

Słuchaj artykułu

Łuszczyca zalicza się do grupy najbardziej rozpowszechnionych przewlekłych i nawracających chorób zapalnych skóry, które mogą pojawić się w każdym wieku. Najnowsze opracowania naukowe wskazują, że obecnie na łuszczycę choruje około 2% populacji na świecie. Wystąpienie i rozwój tej choroby mogą warunkować predyspozycje genetyczne, różnorodne czynniki środowiskowe oraz pochodzenie etniczne. 

Dieta w łuszczycy – co powinno się w niej znaleźć?

Łuszczyca – czynniki ryzyka 

Do rozwoju łuszczycy mogą przyczyniać się: 

Czynniki zewnętrzne: 

  • Stres mechaniczny (radioterapia, promieniowanie słoneczne, uszkodzenie skóry). 
  • Zanieczyszczenie powietrza. 
  • Długotrwałe stosowanie określonych leków (np. niesteroidowych leków przeciwzapalnych, interferonów, β-blokerów, fibratów, antybiotyków z grupy tetracyklin). 
  • Zakażenia. 
  • Palenie papierosów. 
  • Nadmierne spożywanie alkoholu. 
  • Niewłaściwa dieta.  

Czynniki wewnętrzne: 

  • Zespół metaboliczny. 
  • Otyłość. 
  • Cukrzyca.  
  • Choroby zapalne jelit. 
  • Zaburzenia lipidowe (np. podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego, LDL, trójglicerydów oraz obniżony poziom HDL). 
  • Nadciśnienie tętnicze. 
  • Stres. 

Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Czy zmiana stylu życia wpływa na postęp łuszczycy? 

Wyniki licznych badań dowiodły, że zmniejszenie masy ciała na skutek wprowadzenia zbilansowanej diety o odpowiedniej kaloryczności przy jednoczesnym zwiększeniu aktywności fizycznej przyczyniło się do istotnej redukcji stopnia nasilenia łuszczycy u pacjentów z nadwagą lub otyłością. Dowody naukowe wskazują na to, że poprawa sposobu odżywiania i włączenie regularnych ćwiczeń u pacjentów z łuszczycą może prowadzić do wyraźnego złagodzenia objawów tej choroby zapalnej skóry, jak również polepszenia jakości życia oraz obniżenia wskaźnika masy ciała BMI. 

Przeczytaj również:
Łuszczyca – przyczyny, objawy i leczenie
Czy łuszczyca jest zaraźliwa?

Dieta przy łuszczycy – na jakie składniki pokarmowe warto zwrócić uwagę?  

Podczas komponowania jadłospisu powinno się zwrócić uwagę na następujące składniki: 

  • Wysokiej jakości białka. 
  • Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym NNKT oraz EPA i DHA). 
  • Błonnik pokarmowy, 
  • Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (zwłaszcza A, D i E). 
  • Witaminy rozpuszczalne w wodzie (witamina C oraz witaminy z grupy B). 
  • Cynk
  • Selen. 
  • Polifenole (m.in. zawarte w przyprawach, takich jak cynamon, kurkuma, oregano, bazylia, tymianek, natka pietruszki). 

Dieta w łuszczycy – jadłospis 

Dieta w łuszczycy powinna przede wszystkim obfitować w: 

  • świeże warzywa i owoce,  
  • gruboziarniste produkty zbożowe,  
  • suche nasiona roślin strączkowych,  
  • orzechy, pestki, nasiona,  
  • gorzkie kakao,  
  • awokado,  
  • oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia,  
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno,  
  • siemię lniane,  
  • tłuste gatunki ryb (np. łosoś, śledź, makrela, halibut, pstrąg łososiowy). 

Jednocześnie należy ograniczyć:  

  • czerwone mięso (zwłaszcza przetworzone),  
  • nasycone kwasy tłuszczowe,  
  • rafinowane węglowodany (zwłaszcza cukry proste),  
  • tłuszcze trans,  
  • słodkie napoje (np. owocowe oraz gazowane), 
  • wyroby alkoholowe.  

Uważa się, że kluczowe jest regularne spożywanie warzyw, owoców oraz orzechów, pestek i nasion, które zawierają duże ilości składników mineralnych, witamin, antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego. Ważne jest także uwzględnienie w jadłospisie tłustych gatunków ryb morskich (np. 2-3 razy w tygodniu), które z kolei są bogate w bioaktywne długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA) o aktywności immunomodulującej i antyzapalnej, dzięki czemu posiadają potencjał terapeutyczny w chorobach przewlekłych o podłożu zapalnym. 

Czy dieta bezglutenowa jest dobrym rozwiązaniem w przypadku łuszczycy? 

Choć w fachowej literaturze istnieją pewne przesłanki mówiące o powiązaniu łuszczycy z wrażliwością na gluten (w tym z celiakią), to obecnie profilaktyczne przestrzeganie diety wykluczającej gluten u wszystkich pacjentów z łuszczycą nie znajduje uzasadnienia w dowodach naukowych.  

Zatem dieta bezglutenowa powinna być bezwzględnie zalecana tylko tym osobom, u których została jednocześnie zdiagnozowana łuszczyca oraz celiakia lub nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. 

Czy witamina D może łagodzić zmiany skórne w przebiegu łuszczycy? 

Rezultaty dotychczas przeprowadzonych badań z udziałem pacjentów z łuszczycą sugerują, że stężenie witaminy D w surowicy krwi jest u nich obniżone w porównaniu z grupą kontrolną. Jak bowiem dobrze wiadomo, witamina D jest istotnym składnikiem dla optymalnego funkcjonowania systemu odpornościowego organizmu człowieka i odgrywa kluczową rolę w regulacji stanu zapalnego, obniżając choćby poziom markerów zapalnych. Nie ulega zatem najmniejszej wątpliwości, że wszyscy pacjenci z łuszczycą powinni zadbać o prawidłowy poziom witaminy D – i to nie tylko w okresie jesienno-zimowym, lecz przez cały rok. 

Czy zastosowanie probiotyków może być pomocne w leczeniu choroby?  

Warto również zauważyć, że aspekt skutecznego zastosowania probiotyków u chorych na łuszczycę jest przedmiotem intensywnych badań w ostatnich latach.  Dotychczas wykazano, że podawanie określonych szczepów bakterii probiotycznych z rodzaju Lactobacillus (L. rhamnosus CECT 8361) i Bifidobacterium (np. B. longum CECT 7347, B. lactis CECT 8145) może korzystnie wpływać na przebieg łuszczycy, ponieważ u pacjentów, którzy na nią cierpią, często stwierdza się dysbiozę jelitową, czyli jakościowe oraz ilościowe zaburzenia składu mikrobioty przewodu pokarmowego. 

Podsumowanie 

  • Właściwie skomponowana dieta i prozdrowotny styl życia pełnią ważną funkcję zarówno w powstawaniu, jak i przebiegu łuszczycy.  
  • Redukcja masy ciała, poprawa sposobu odżywiania i zwiększenie tygodniowej aktywności ruchowej u otyłych pacjentów z łuszczycą skutkuje wyraźnym złagodzeniem symptomów choroby i obniżeniem stopnia ciężkości zmian skórnych.  
  • Do diety osób chorujących na łuszczycę koniecznie należy regularnie włączać pokarmy będące bogatym źródłem pełnowartościowego białka, jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz bakterii kwasu mlekowego. 

Źródła: 

  1. Kamiya K., Kishimoto M., Sugai J., et al.: Risk Factors for the Development of Psoriasis. Int J Mol Sci. 2019 Sep 5;20(18). pii: E4347.  
  2. Armstrong A.W., Harskamp C.T., Dhillon J.S., et al.: Psoriasis and smoking: a systematic review and meta-analysis. Br J Dermatol. 2014 Feb;170(2):304-14.  
  3. Wong Y., Nakamizo S., Tan K.J., et al.: An Update on the Role of Adipose Tissues in Psoriasis. Front Immunol. 2019 Jun 28;10:1507.   
  4. Kong Y., Zhang S., Wu R., et al.: New insights into different adipokines in linking the pathophysiology of obesity and psoriasis. Lipids Health Dis. 2019 Sep 14;18(1):171.   
  5. Upala S., Sanguankeo A.: Effect of lifestyle weight loss intervention on disease severity in patients with psoriasis: a systematic review and meta-analysis. Int J Obes (Lond). 2015 Aug;39(8):1197-202.   
  6. Ko S.H., Chi C.C., Yeh M.L., et al.: Lifestyle changes for treating psoriasis. Cochrane Database Syst Rev. 2019 Jul 16;7:CD011972.  
  7. Barrea L., Nappi F., Di Somma C., et al.: Environmental Risk Factors in Psoriasis: The Point of View of the Nutritionist. Int J Environ Res Public Health. 2016 Jul 22;13(5). pii: E743.   
  8. Yang S.J., Chi C.C.: Effects of fish oil supplement on psoriasis: a meta-analysis of randomized controlled trials. BMC Complement Altern Med. 2019 Dec 5;19(1):354.  
  9. Xiao Y., Zhang X., Luo D., et al.: The efficacy of psychological interventions on psoriasis treatment: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Psychol Res Behav Manag. 2019 Feb 7;12:97-106.  
  10. Kanda N., Hoashi T., Saek H.: Nutrition and Psoriasis. Int J Mol Sci. 2020 Aug; 21(15): 5405.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

  1. 29 sierpnia 2022, 13:12
    michalina

    sumienie się trzymam tego by cały czas dbać o dietę. realnie jestem zadowolona z działania samym jadłospisem na stan skóry. przy dłuższym omijaniu niektórych rzeczy, które mi mocno szkodziły skóra zaczęła się uspokajać. zresztą jestem w trakcie leczenia. skap i skórą ciała jest w lepszym stanie odkąd o siebie dbam.

    1. 20 września 2022, 14:20
      Kamila

      Mi bardzo pomaga też nakładane niektórych składników na skórę. Mam problem z łuszczycą głowy i mi pomaga np.: dziegieć brzozowy, ekstrakt z wierzbówki kiprzycy, ekstrakt z wierzby białej, niacynamid, wit. B5, betaina itp.

    2. 21 lutego 2023, 11:15
      Izabela83

      Jak one maja dzialac?
      Tzn. co one dokladnie robia by radzic sobie z luszczyca?

    3. 2 marca 2023, 15:32
      martha t

      – dziegieć brzozowy ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, regenerujące, wzmacnia komórki naskórka co powoduje, że zmniejsza się problem łuszczenia i blizn.
      – ekstrakt z wierzbówki kiprzycy przyspiesza regenerację naskórka, zapobiega łuszczeniu i pomaga skórze goić rany.
      – ekstrakt z wierzby białej łagodzi stany zapalne i wspomaga leczenie skóry.
      – niacynamid łagodzi stany zapalne, normalizuje pracę gruczołów łojowych, uelastycznia i ujędrnia
      – wit. B5 silnie regeneruje, łagodzi podrażnienia, uelastycznia, zmiękcza i nawilża, wspiera BHL.
      – betaina niweluje przesuszenia, zwiększa grubość ścian skóry i wzmacnia jej strukturę.

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę