Czy sorbinian potasu jest szkodliwy?
Producenci w wielu produktach stosują konserwanty. Wyróżniamy ponad 1500 ich rodzajów, do których zalicza się m.in. sorbinian potasu. W jakich produktach go znajdziemy? Czy jest szkodliwy?
Sorbinian potasu – właściwości
Sorbinian potasu (E202) to związek organiczny powszechnie stosowany jako konserwant, który chroni żywność przed rozwojem pleśni i grzybów. Występuje w postaci białego, bezwonnego proszku lub granulek, jest dobrze rozpuszczalny w wodzie i rozpuszczalnikach organicznych. Działanie sorbinianu potasu uzależnione jest od wartości pH. Największą aktywność wykazuje w niskim pH, tj. do 4,4. Sorbinian potasu w łatwy sposób ulega utlenieniu, dlatego w żywności łączony jest z przeciwutleniaczami, np. witaminami C i E, które zwiększają jego trwałość.
Gdzie znajdziemy sorbinian potasu?
Sorbinian potasu stosowany jest w przemyśle spożywczym.
Dodaje się go m.in. do:
- margaryn,
- słodkich i gazowanych napojów,
- dżemów,
- galaretek,
- produktów sojowych,
- mięs,
- serów,
- suszonych owoców.
Jego zadaniem jest hamowanie rozwoju grzybów i pleśni. Dodawany do win i cydrów zapobiega tzw. dzikiej fermentacji tuż po przelaniu do butelek.
Sorbinian potasu w kosmetykach
Poza przemysłem spożywczym substancja ta znalazła zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.
Sorbinian potasu znajdziemy w:
- balsamach,
- odżywkach do włosów,
- szamponach,
- kremach,
- produktach do makijażu.
Dodany do powyższych produktów działa przeciwdrobnoustrojowo. Kosmetyki z dodatkiem sorbinianu potasu nie wywołują podrażnień i są bezpieczne dla skóry.
Czy sorbinian potasu jest bezpieczny?
Konserwant ten jest uznawany za jeden z najbezpieczniejszych środków dodawanych do żywności. Dopuszczalna dzienna dawka to 25 mg/kg masy ciała. W porównaniu do innych konserwantów jest to stosunkowo duża ilość, co wskazuje na bezpieczeństwo stosowania tej substancji.
Według badań sorbinian potasu jest metabolizowany w organizmie podobnie jak kwasy tłuszczowe i stanowi źródło energii. W efekcie powstaje z niego dwutlenek węgla i woda. Ponadto substancja ta nie kumuluje się w organizmie. Jednak ze względu na fakt, że sorbinian potasu nie ma właściwości bakteriobójczych, producenci często łączą go z benzoesanem sodu, który nie jest już tak obojętny dla naszego organizmu. Zawsze warto czytać etykiety produktów.
- Ratusz K., Maszewska M., Ocena występowania konserwantów w żywności na rynku warszawskim, Bromat. Chem. Toksykol., 2012.
- Kotowicz M. i in., Wpływ sorbinianu potasu na jakość modelowych wyrobów drobiowych wyprodukowanych bez dodatku azotanu sodu, ŻYWNOŚĆ. Nauka, Technologia, Jakość, 2007.
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/potassium_sorbate#section=Top
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych.
Zarówno świeże owoce, warzywa oraz mięso jaki wszelkie gotowe produkty z nich wytwarzane dość szybko ulegają procesowi psucia. Potężne koncerny handlowe zamawiają ogromne ilości przetworzonych produktów spożywczych w przetwórniach i zakładach produkcyjnych. To trzeba magazynować miesiącami. Środki konserwujące dodawane są celem wydłużenia okresu przechowywania produktów.
Nie jestem zwolennikiem spożywania produktów sklepowych z choćby minimalną i “bezpieczną” ilością środków konserwujących, polepszających itp. Dlatego preferuję owoce i warzywa z własnej działki z których także wytwarzam własne przetwory, a do przedłużenia ich przydatności do spożycia stosuję najzwyklejszą pasteryzację. Polecam !
Tak, tylko ze, nie kazdy ma dzialke, zeby miec wlasne produkty…..
Ale trzeba mieć działkę..
no to tylko że ta pasteryzacja zabija 75% tych dobrych składników więc trochę lipa krzysztof i właśnie chodzi o to że najabrdziej wartościowe produkty to produkty niepasteryzowane…
Zapasteryzuj lody waniliowe ?
a to spora musi być ta działka jeśli zbiory wystarczają do przeżycia cały rok, a kury, krowy i świnie to też pewnie te rodowite z przed 70 lat zanim ludzie wymyślili na nie szczepionki,
sprzed
Niby taki calkowicie bezpieczny, ale…
Maksymalna dawka to 25mg/Kg masy ciala, czyli dorosly mezczyzna o masie ciala 80 Kg moze przyjac 2g.
Dopuszczalne stezenie to 1.4%. Zalozmy, ze salatka jazrznowa bedzie miala stezenie 1%, a czlek ow zje jej na sniadanie 280g (jest to jedno sklepowe opakowanie). Przyjmie on wtedy 2.8g sorbinianu potasu, co juz przekracza dopuszczalna norme. Dodatkowo zalozmy, ze do tej salatki zje troche szyneczki, a przedtem sledzia w smietanie i popije coca cola – bez problemu w trakcie jednego posilku przyjmie dwukrotnosc dopuszczalnej dawki. I nie jest to zadne niewyobrazalne obzarstwo, sa ludzie, ktorzy w podobny sposob odzywiaja sie praktycznie codziennie. Dolozmy do tego konserwowana zywnosc na obiad i kolacje to dopuszczalna norme przekraczamy 5, moze 10x? A co jesli bedzie to dziecko wazace 40 kg – wtedy jeszcze latwiej przekroczyc normy jednym posilkiem, skoro maksymalna dawka bedzie wynosic 1g.
Normy sa dla producentow i chronia nas teoretycznie przy zakladanym normalnym spozyciu, czesto nie biorac pod uwage innych czynnikow i tego, ze substancje przyjmujemy rowniez z innych zrodel. Dla wlasnego zdrowia lepiej jest unikac zywnosci konserwowanej chemicznie.
A gdzie takową kupić ?
Nieprawdą jest, że jest bezpieczny dla zdrowia. Mój zdrowy nie leczony na nic organizm po spożyciu wymoczonych suszonych śliwek ok 300 gram odchorował bardzo te śliwki wątroba mi spuchła jak balon, właściwie wszystkie wnętrzności spuchły, bo że szczupłej zazwyczaj zrobiłam się wydęta, bez talii(zawsze szczupłej). Czułam się strasznie i miałam wzdęcia gazowe, nie chodziłam z moczem, choć ten środek rozbija się na dwutl i wodę. Ten stan utrzymywał się długo. To było bardzo przykre doświadczenie. Kupiłam 500gr tych śliwek, boję się użyć resztę
Dzień dobry. 300 gram suszonych śliwek zjedzonych na raz spowodowało u Pani wzdęcie. Za stan ten nie odpowiadał sorbinian potasu tylko właściwości samych suszonych owoców zjedzonych w większej ilości.
… Tylko jedynie 300 gramów… To, o czym Pani pisze jest spowodowane sorbitolem, który ma właściwości pochłaniające wodę i zmiękcza stolec, jest także używany jako słodzik i naturalnie występuje w dużej ilości w śliwkach. Sam osobiście używam 60 gramów suszonych śliwek na zaparcia. W nadmiarze sorbitol może powodować fermentację, rozwolnienie, gazy, biegunkę. U zdrowej osoby 60 gramów suszonych śliwek może spowodować negatywne objawy.
Pani nie zaszkodził sorbinian potasu, tylko złe decyzje żywieniowe…
Myślę że to raczej śliwki same w sobie są ciężkie. Należy jeść najwyżej 2, 3 sztuki . Najlepiej z jogurtem bezsmakowym i będzie ok .
W zdrowym ciele
Super. Wszystko co chciałam wiedzić to dowiedziałam się. Pigułka przydatnej wiedzy.
Dziękujemy 🙂
A ja kupilam kapuste kiszona pakowana i tam jest ten konserwant. Artykul jest dobry, duzo sie dowiedzialam
Dziękujemy 🙂