Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
2

Octan sodu (E262). Jakie ma zastosowanie?

Słuchaj artykułu

Producenci, aby przedłużyć świeżość produktów żywnościowych, często stosują konserwanty. Wyróżniamy ponad 1500 rodzajów konserwantów – w tym octan sodu oznaczany symbolem E262. Czy jest szkodliwy?

Octan sodu (E262). Jakie ma zastosowanie?

Octan sodu (E262) – charakterystyka 

Octan sodu należy do grupy związków organicznych. Jest to sól sodowa kwasu octowego. Otrzymuje się go w wyniku fermentacji bakteryjnej cukru lub melasy. Występuje w postaci białego lub bezbarwnego proszku. W kontakcie z wodą uwalnia charakterystyczną woń octu, na ogół jednak jest substancją bezzapachową. Octan sodu jest substancją higroskopijną. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, gorzej w alkoholu etylowym.

Octan sodu (E262) – zastosowanie 

Octan sodu znalazł zastosowanie przede wszystkim w przemyśle spożywczym. Wykorzystuje się go również w kosmetyce – jako konserwant i stabilizator. Dodatek octanu sodu do kosmetyków uniemożliwia rozwój mikroorganizmów i maskuje nieprzyjemny zapach. Dzięki dodatkowi E262 kosmetyki zachowują stałe pH.

Ze względu na swoje właściwości octan sodu stosowany jest także w produkcji ogrzewaczy do stóp czy rąk. Wyglądają one jak kompresy żelowe i mogą mieć różne kształty. W wyniku aktywacji, np. poprzez wytrząsanie zawartości lub złamanie blaszki umieszczonej w roztworze, octan sodu ulega krystalizacji, wydzielając przy tym ciepło.

Octan sodu (E262) – zastosowanie w żywności 

Octan sodu to powszechny konserwant. Na etykiecie produktów spożywczych oznaczony jest symbolem E262. Pełni rolę stabilizatora kwasowości. Octan sodu jest jednym z niewielu konserwantów występujących naturalnie w przyrodzie. E262 utrzymuje stałe pH produktu i wykazuje działanie bakteriobójcze. Ma zdolność wiązania jonów metali, dlatego jest tzw. sekwestrantem zapobiega zmianie barwy, konsystencji i smaku żywności.

Znajdziemy go w składzie:  

  • dżemów,  
  • galaretek,  
  • majonezów, 
  • sosów (słodkich i wytrawnych),  
  • olejów,  
  • cukierków, 
  • przetworów zbożowych,  
  • koncentratów do zup,  
  • przetworów mięsnych i rybnych. 

Octan sodu (E262) – czy jest szkodliwy? 

Octan sodu jest uznany za substancję bezpieczną dla ludzi. Kwas octowy i jego sole zawarte w żywności są metabolizowane w wątrobie najpierw do jonu wodorowęglanowego, a następnie do dwutlenku węgla i wody. Jedynym przeciwwskazaniem do spożycia E262 jest uczulenie na ocet. Jest substancją bezpieczną również dla dzieci i kobiet w ciąży. 

Przeczytaj również:
Likopen (E160d) – właściwości i zastosowanie


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Bosacka K., Kozłowska-Wojciechowska M., Czy wiesz, co jesz?, Poznań 2011. 
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, 2008. 
  • Rutkowski A., Gwiazda S., Dąbrowski K., Kompendium dodatków do żywności. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę