Chitosan – czy pomaga schudnąć?
Nadwaga i otyłość są schorzeniami, z którymi boryka się coraz większy odsetek społeczeństwa. W związku z tym prowadzi się badania mające na celu znalezienie substancji pomocnych w procesie redukcji masy ciała. Jedną z takich substancji jest chitosan. Co o nim wiadomo i czy może być pomocny w odchudzaniu?
Czym jest chitosan?
Chitosan (chitozan) należy do naturalnych polisacharydów izolowanych z pancerzy skorupiaków – najczęściej krewetek i krabów. Pod względem budowy chemicznej wykazuje pewne podobieństwo do celulozy. Znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach – rolnictwie, kosmetologii, weterynarii, a także medycynie i przemyśle farmaceutycznym – jako składnik suplementów diety. Do zalet chitosanu należy przede wszystkim jego naturalne pochodzenie oraz nietoksyczność. Chitosan nie ulega wchłanianiu w przewodzie pokarmowym człowieka, pełni zatem podobną funkcję do błonnika pokarmowego.
Właściwości chitosanu
Chitosan jest składnikiem suplementów diety wspomagających odchudzanie. Przypuszcza się, że jego działanie polega na hamowaniu wchłaniania tłuszczu w jelicie cienkim ze spożytych w diecie pokarmów. Dzięki właściwościom absorpcyjnym może on pochłaniać kwasy tłuszczowe zawarte w pożywieniu. Pod jego wpływem zwiększa się wydalanie tłuszczu z kałem. Ze względu na powyższe właściwości może znaleźć zastosowanie u osób borykających się z nadwagą i otyłością. Przypuszcza się również, że suplementacja chitosanu może mieć wpływ na normalizację poziomu cholesterolu we krwi poprzez ograniczenie jego wchłaniania ze źródeł pokarmowych. Zwraca się również uwagę na wykorzystanie chitosanu w przypadku zaburzeń gospodarki węglowodanowej. W badaniach na modelach zwierzęcych wykazano, że może mieć on wpływ na spadek stężenia glukozy we krwi oraz poprawę insulinowrażliwości.
Przeczytaj również:
Jak wspomóc odchudzanie?
Chitosan – co mówią badania kliniczne prowadzone z udziałem ludzi?
- Badanie z udziałem dwustu pięćdziesięciu pacjentów z nadwagą i otyłością przeprowadzone w Nowej Zelandii wykazało korzystny wpływ chitosanu na redukcję masy ciała w przeciwieństwie do osób, które nie suplementowały tego związku.
- Badanie kliniczne prowadzone u osób ze stwierdzonym stanem przedcukrzycowym sprawdzało wpływ chitosanu na gospodarkę węglowodanową. Jego suplementacja w jednej z grup powodowała spadek stężenia glukozy w teście OGTT (doustny test obciążenia glukozą), co daje szansę na możliwość wykorzystania chitosanu u osób z podwyższonym stężeniem glukozy we krwi.
- Kolejne badanie na ochotnikach z nadwagą i otyłością wykazało, że podawanie chitosanu może skutkować redukcją masą ciała, spadkiem tkanki tłuszczowej, spadkiem cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi.
- Badanie przeprowadzone wśród kobiet z hipercholesterolemią (podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi), które jednocześnie miały prawidłową masą ciała, dowiodło, że suplementacja chitosanem może mieć wpływ na zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego we krwi, jak i frakcji LDL (złego cholesterolu).
Oczywiście oprócz badań, które w jakimś stopniu potwierdzają możliwości zastosowania chitosanu, istnieją również publikacje, w których dowiedziono, że stosowanie tego związku nie ma statystycznie istotnego wpływu na profil lipidowy, gospodarkę węglowodanową czy redukcję masy ciała, dlatego też potrzebna jest z pewnością większa ilość badań.
Podsumowując, chitosan może pełnić funkcję wspomagającą w procesie redukcji masy ciała, jednakże nie zastąpi prawidłowo zbilansowanej diety redukcyjnej i aktywności fizycznej. Może być pomocny u osób spożywających duże ilości tłuszczu ze względu na możliwości absorpcyjne. Należy jednak pamiętać, że zmiana nawyków żywieniowych jest najskuteczniejszym i najtrwalszym sposobem na walkę z nadwagą i otyłością.
Przeczytaj również:
Otyłość – rodzaje, choroby towarzyszące, leczenie
Otyłość u dzieci – jakie mogą być jej konsekwencje?
Źródła:
- Jonczyk P., Kandefer B., Potempa M., Potempa A., Maciejiczek J., Tynior W., Szczerba K., Chitosan a gospodarka węglowodanowo – lipidowa, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2016, tom 7, nr 1, 31-43.
- Cherniack E.P. Potential applications for alternative medicine to treat obesity in an aging population. Altern. Med. Rev. 2008; 13: 34−42.
- Wydro P., Krajewska B., Hac-Wydro K. Chitosan as a lipid binder: a langmuir monolayer study of chitosan-lipid interactions. Biomacromolecules 2007; 8: 2611−2617.
- Shields K.M. Chitosan for weight loss and cholesterol management. Am. J. Health-Syst Pharm. 2003; 60: 1310−1312.
- Chang H., Yao H., Chiang M. Effects of high and low mo-lecular weight chitosan on plasma cholesterol, glucose and adipocytokines in diabetic rats induced by strep-tozotocin and nicotinamide. JFDA 2012; 20: 661−667.
- Miura T., Usami M., Tsuura Y., Ishida H., Seino Y. Hy-poglycemic and hipolipidemic effect of chitosan in norma and neonatal streptozotocin-induced diabetic mice. Biol. Pharm. Bull. 1995; 18: 1623−1625.
- Hsieh Y.L., Yao H.T., Cheng R.S., Chiang M.T. Chitosan reduces plasma adipocytokines and lipid accumu-lation in liver and adipose tissues and ameliorates insulin resistance in diabetic rats. J. Med. Food. 2012; 15: 453−460.
- Mhurchu C.N., Poppitt S.D., McGill A.T. i wsp. The effect of the dietary supplement, Chitosan, on body weight: a randomised controlled trial in 250 over-weight and obese adults. Int. J. Obes. Relat. Metab. Disord. 2004; 28: 1149−1156.
- Kim H.J., Ahn H.Y., Kwak J.H. i wsp. The effects of chitosan oligosaccharide (GO2KA1) supplementation on glucose control in subjects with prediabetes. Food Funct. 2014; 5: 2662−2669.
- Bokura H., Kobayashi S. Chitosan decreases total cho-lesterol in women: a randomized, double-blind, place-bo-controlled trial. Euro J. Clin. Nutr. 2003; 57: 721–725.
Do tego chitozan jest stosowany w dermokosmetykach.