Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
35

Difosforany, czyli co warto wiedzieć o E450

Słuchaj artykułu

Difosforany od dawna wykorzystywane między innymi w przemyśle spożywczym. Czy są szkodliwe? Co warto o nich wiedzieć?

Difosforany, czyli co warto wiedzieć o E450

Zastosowanie E450 w żywności

Difosforany są dodawane do żywności w postaci soli:

  • E450 (i) – difosforan disodowy,
  • E450 (ii) – difosforan trisodowy,
  • E450 (iii) – difosforan tetrasodowy,
  • E450 (v) – difosforan tetrapotasowy,
  • E450 (vi) – difosforan diwapniowy,
  • E450 (vii) – difosforan diwodoro-difosforanu wapnia.

Difosforany (E450) – zastosowanie

Difosforany są wykorzystywane są jako stabilizatory, regulatory kwasowości, emulgatory i przeciwutleniacze. Działają również jako substancje wiążące i spulchniające.

Znajdziemy je w:

  • wyrobach mięsnych,
  • ciastach,
  • pieczywie,
  • zupach w proszku,
  • chipsach,
  • serach topionych,
  • rybach,
  • gotowych sosach.

Difosforany spulchniają wyroby piekarnicze, ponieważ sole te uwalniają dwutlenek węgla. Dzięki temu wypieki „rosną”.

Sole z grupy E450 dodawane są do żywności, by przedłużyć ich termin przydatności żywności. Wiążą również wodę w trakcie obróbki termicznej, co zwiększa wagę końcową produktu. Dodatek difosforanów hamuje rozwój drobnoustrojów, a także wpływa na walory smakowe i wizualne produktów.

W przemyśle difosforany stosuje się w produktach usuwających kamień i osad oraz w produktach zapobiegających ich powstawaniu. Ponadto wykorzystywane są jako związki powierzchniowo czynne w środkach czystości. Difosforany znalazły zastosowanie w przemyśle gumowym i podczas produkcji tworzyw sztucznych, w obróbce metali oraz tkanin. Stosowane są również w celu uzdatniania wód i oczyszczania ścieków.

Wpływ E450 na zdrowie

Dzienna dopuszczalna dawka spożycia fosforanów to 40 mg/kg. Według Rozporządzeń Unii Europejskiej, sole z grupy E450 zaliczane są do substancji bezpiecznych dla organizmu, o ile spożywamy je w dopuszczalnych ilościach.

Obecnie wiele produktów w swoim składzie zawiera difosforany. Związki fosforu w łatwy sposób wchłaniają się w jelitach, zatem ich nadmierne spożycie może być szkodliwe dla organizmu.

Zbyt wysoka ilość fosforanów w organizmie nazywana jest hiperfosfatemią, która prowadzi do:

  • osteoporozy,
  • chorób sercowo-naczyniowych,
  • nadpobudliwości.

Nadmiar fosforu zwiększa ryzyko powstania kamicy moczowej i chorób układu moczowego.

Gotowa i przetworzona żywność zawiera znaczną ilość difosforanów. Pomimo powszechnego uznania difosforanów za substancje bezpieczne, ich częste spożywanie może być szkodliwe. Warto zatem zwracać uwagę na skład produktów spożywczych. Zamiast sięgać po gotowe dania czy przetworzone produkty, przygotujmy je samodzielnie w domu. Dzięki temu unikniemy dostarczania organizmowi niepotrzebnych konserwantów.


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Rutkowski A., Gwiazda S., Dodatki do żywności, 1993.
  • Makała H., Cichy B., Folek S., Fosforany w żywności, Przemysł Spożywczy, 2007.
  • Kokot F. i in. Zaburzenia gospodarki fosforanowej, 2005.
  1. 20 grudnia 2023, 22:40
    Nina

    Bardzo przydatne informacje, dziękuję

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę