Jak zrobić płyn do dezynfekcji i żel do rąk?
Z uwagi na obecną pandemię koronawirusa SARS-CoV-2 powodującego chorobę COVID-19 żele dezynfekujące do rąk przez pewien czas były niedostępne w hurtowniach i wiele osób szukało w sieci przepisów na domową wersję preparatu dezynfekującego. Obecnie łatwo można znaleźć wiele różnych receptur, ale warto też zapoznać się z przepisem rekomendowanym przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).
Receptura rekomendowana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO, World Health Organisation ang.)
Płyn do dezynfekcji (receptura na 100 ml produktu):
Składniki | Ilości |
Spirytus rektyfikowany lub alkohol izopropylowy | 83,5 ml |
4 ml | |
Gliceryna | 1,5 ml |
Woda destylowana lub przegotowana | 11 ml |
Szklana (lub jałowa) butelka z atomizerem o pojemności 100-120 ml | 1 sztuka |
Wykonanie:
- Należy przygotować pojemnik, w którym przechowywany będzie preparat. Najlepiej jeśli będzie to szklana butelka z atomizerem. Uprzednio należy przelać butelkę wrzątkiem w celu usunięcia obecnych w niej drobnoustrojów (nie ma takiej potrzeby, jeśli używamy butelki jałowej).
- Wszystkie składniki odmierzone jałową strzykawką należy wlać do przygotowanej wcześniej butelki i całość dokładnie wymieszać.
- Płyn będzie gotowy do użytku po około 72 godzinach od przygotowania.
Dodatkowo do butelki z preparatem można dodać dwie krople olejku z drzewa herbacianego, który ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze oraz świeży, przyjemny zapach.
Receptura z użyciem żelu aloesowego
W celu wykonania 100 ml żelu antybakteryjnego w warunkach domowych potrzebne będą:
Składniki | Ilości |
Spirytus rektyfikowany | 75 ml |
25 ml | |
Opcjonalnie: Olejek z drzewa herbacianego | 2 krople |
Butelka/pojemnik z dozownikiem o pojemności 100-120 ml | 1 sztuka |
Wykonanie:
- Butelkę lub pojemnik należy przelać wrzątkiem w celu usunięcia obecnych w nim drobnoustrojów.
- Wymienione składniki należy odmierzyć jałową strzykawką i przenieść do przygotowanego wcześniej pojemnika.
- Na końcu opcjonalnie można dodać dwie krople olejku z drzewa herbacianego.
- Całość należy dokładnie wymieszać.
Uwaga!
- Preparaty są łatwopalne!
- Preparaty tylko do użytku zewnętrznego.
- Przechowywać z dala od małych dzieci.
- Jak najczęściej należy używać produktów nawilżających ręce (kremy, balsamy do rąk), ponieważ płyn lub żel dezynfekujący może je przesuszyć.
Jak alkohol działa na drobnoustroje?
Żeby preparaty dezynfekujące dłonie działały odpowiednio, muszą zawierać od 60 do 80% alkoholu w swoim składzie. Alkohol powoduje denaturację białek drobnoustrojów oraz rozpuszcza otoczki lipidowe, a w końcowym efekcie neutralizuje chorobotwórcze bakterie, wirusy i grzyby.
W celu zachowania odpowiedniego stężenia alkoholu w preparacie dezynfekującym należy używać go na suche dłonie. Woda, która pozostanie na dłoniach po ich umyciu mydłem, może rozcieńczyć preparat dezynfekujący i spowodować zmniejszenie jego skuteczności wobec drobnoustrojów.
Przeczytaj również:
Żele antybakteryjne dla dzieci – co zawierają?
Żele antybakteryjne do rąk – co warto wiedzieć?
Żele antybakteryjne – jakie substancje powinny zawierać?
Źródło:
WHO Guidelines on Hand Hygiene in Health Care: First Global Patient Safety Challenge Clean Care Is Safer Care. Geneva: World Health Organization; 2009. 12, WHO-recommended handrub formulations.