Jakie właściwości ma imbir? Poznaj jego rozgrzewającą moc!
Jesień sprzyja spędzaniu czasu pod kocem, w towarzystwie ulubionej książki lub filmu, z aromatyczną herbatą w ręku. Jednym ze składników dodawanych do herbaty jest imbir. Ma on liczne właściwości zdrowotne. Kiedy warto go stosować? Czy może ustrzec nas przed infekcją?
Właściwości imbiru
Imbir świetnie sprawdza się w leczeniu infekcji wirusowych i bakteryjnych. Ponadto może ukoić bóle mięśni i stawów. Wykazuje też działanie przeciwzapalne, dlatego można go znaleźć w składzie preparatów stosowanych w chorobie reumatycznej.
Imbir ułatwia również trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, eliminując wzdęcia. Może okazać się przydatny w przypadku mdłości – pobudzi apetyt i wyeliminuje wymioty. Imbir może być też stosowany w łagodzeniu bólu migrenowego. Badania potwierdzają jego skuteczność i porównują ją do działania sumatryptanu (leku przeciwbólowego).
Imbir w ciąży
Wiele badań klinicznych potwierdziło działanie przeciwwymiotne imbiru w przypadku wymiotów związanych z chorobą lokomocyjną, stanie po operacji lub po chemioterapii, a także w okresie ciąży. Mechanizm tego działania nie jest do końca jasny, ale siła działania wyciągów z imbiru jest porównywana do leków przeciwwymiotnych – metoklopramidu i domperidonu. Stosowanie imbiru w ciąży jest bezpieczne. Według badań nie zwiększa ryzyka poronienia ani rozwoju wad wrodzonych płodu przy stosowaniu 1 g imbiru na dzień.
Imbir na przeziębienie
Imbir, dzięki właściwościom rozgrzewającym i napotnym, od lat stosowany jest jako środek na przeziębienie. Korzeń imbiru wykazuje też potencjalne działanie hamujące wzrost i rozwój wielu drobnoustrojów, bakterii i wirusów. Hamuje rozwój rinowirusów, które są odpowiedzialne nawet za 50% przypadków przeziębień. Podczas infekcji warto sięgać po świeży korzeń imbiru.
Imbir – przeciwwskazania
Nie stosuj imbiru, jeśli:
- zmagasz się z problemami układu pokarmowego, np. wrzodami żołądka lub dwunastnicy, refluksem, kamicą żółciową;
- karmisz piersią (imbir nie jest wskazany dla dzieci poniżej 1. roku życia);
- stosujesz leki na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, regulujące proces krzepnięcia krwi, zmniejszające kwasowość żołądka;
- czeka Cię zabieg stomatologiczny lub operacja chirurgiczna.
Imbir w kosmetyce
Imbir jest składnikiem balsamów wyszczuplających i modelujących sylwetkę. Pobudza krążenie, w związku z czym stosowany miejscowo na skórę pomaga zwalczyć cellulit. Wspiera również spalanie tłuszczu. Imbir jest również składnikiem perfum. Znajdziemy go także w składzie szamponów czy odżywek, ponieważ wykazuje działanie zapobiegające starzeniu skóry głowy. Imbir może okazać się pomocny w walce z trądzikiem. Jego właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne przyspieszają gojenie i zmniejszają ilości wyprysków na twarzy.
Imbir w kuchni
Świeży imbir dodaje potrawom pikanterii i wyrazistości. Natomiast imbir w postaci proszku najlepiej nada się do potraw słodkich, np. ciastek.
Imbir świetnie komponuje się z:
- liśćmi laurowymi,
- goździkami,
- gałką muszkatołową,
- zielem angielskim,
- pieprzem.
Herbata z imbirem na chłodne dni – przepis
Do ciepłej herbaty (nie gorącej) herbaty dodaj:
- 2 plastry świeżego imbiru,
- 1-2 łyżeczki miodu,
- 4-5 goździków,
- plaster pomarańczy,
- plaster cytryny,
- odrobinę syropu malinowego (opcjonalnie).
Jak przechowywać imbir?
Kłącze imbiru zawiń w papierowy ręcznik, włóż do plastikowego pojemnika i przechowuj w chłodnym miejscu. W ten sposób przedłużysz żywotność kłącza. Pamiętaj, że na świeżym imbirze nie powinny występować plamy.
Przeczytaj również:
Kurkuma – właściwości i zastosowanie. Sposoby na spożywanie kurkumy
- USDA National Nutrient Database for Standard Reference.
- Grotto D., 101 produktów dla zdrowia i życia, wyd. Vesper, Poznań 2010.
- https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2017/Nr%202/Bromatologia%202_2017%20art%2004%20s%20115-121.pdf.