Podagrycznik chiński. Jakie ma właściwości?
Podagrycznik chiński został oficjalnie uznany w państwach europejskich za roślinę o właściwościach leczniczych. Wcześniej był znany i stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Kiedy warto suplementować podagrycznik chiński?
Podagrycznik chiński – co to jest?
Podagrycznik chiński (Ligusticum chuanxiong) należy do rodziny selerowatych (Apiaceae), rodzaju Ligusticum. Rośnie naturalnie na terenie Japonii i Chin. Jest to roślina wieloletnia o grubych kłączach, kwitnąca na biało od lipca do sierpnia, a owocująca jesienią. Porasta poszycie leśne, zbocza, zarośla gór oraz brzegi strumieni. Jest także uprawiana głównie w Chinach w miastach takich jak Dujiangyan, Pengzhou, Chongzhou oraz w dzielnicy Xindu w prowincji Sechuan. Podagrycznik chiński wykorzystują przede wszystkim Chińczycy, ale jest także eksportowana do Japonii, Korei Południowej i Malezji.
Surowcem leczniczym jest kłącze podagrycznika chińskiego. Musi być ono wysuszone, pozbawione korzeni, może być całe lub rozdrobnione. Surowiec ten trzeba zbierać latem, kiedy węzły są pogrubione i nabierają fioletowej barwy.
W tradycyjnej medycynie chińskiej podagrycznik stosuje się na schorzenia bólowe, przy przeziębieniu, a nawet jako środek przeciwgorączkowy. Znajduje także zastosowanie w terapii bolesnych miesiączek oraz przy braku menstruacji. Surowiec stosowany jest samodzielnie, a także w mieszankach z innymi ziołami.
Kłącze podagrycznika chińskiego jest bogate w składniki aktywnie czynne, m.in. związki ftalidowe, alkaloidy, kwasy fenolowe.
Ważnym elementem składu jest także olejek eteryczny.
Podagrycznik chiński – właściwości
Podagrycznik chiński ma wpływ na:
- układ krwionośny – podagrycznik chiński rozszerza naczynia krwionośne, chroni ściany naczyń krwionośnych przed proliferacją i stresem oksydacyjnym;
- układ kostny – ekstrakt z kłącza podagrycznika chińskiego odbudowuje tkankę chrzęstną, a dłuższe stosowanie rośliny pozytywnie wpływa na odbudowę zdegradowanego dysku międzykręgowego;
- właściwości przeciwzapalne – ekstrakt z podagrycznika chińskiego hamuje aktywność czynników wywołujących stan zapalny w organizmie;
- wątrobę – podagrycznik chiński zapobiega zwłóknieniu wątroby, łagodzi powstałe uszkodzenia, hamując stres oksydacyjny i reakcję zapalną;
- działanie przeciwbólowe – olejek eteryczny z podagrycznika chińskiego łagodzi ból oraz działa lekko uspokajająco; wzmacnia też przezskórne działanie ibuprofenu;
- działanie przeciwdrobnoustrojowe – ekstrakty etanolowe i wodne z podagrycznika chińskiego działają przeciwko bakteriom H. pylori, hamują rozwój S. mutans, a związki aktywne zawarte w kłączu nasilają działanie przeciwgrzybicze substancji takich jak ketokonazol i itrakonazol;
- działanie przeciwgorączkowe – olejek eteryczny z podagrycznika chińskiego ma właściwości przeciwgorączkowe; hamuje czynniki prozapalne oraz zmienia stężenia neurotransmiterów dopaminy i serotoniny;
- działanie przeciwnowotworowe – ekstrakt z kłącza podagrycznika chińskiego działa na nowotwory siatkówki, wątroby, płuc i jelita grubego poprzez hamowanie ekspresji genów.
Podagrycznik chiński – dawkowanie
Możesz pić wywar z podagrycznika chińskiego przygotowanego z 3-6 g ziela na dzień. Dawkę możesz zwiększyć do 10 g ziela. Najmniejsza skuteczna dawka w sproszkowanym produkcie to 1,5 g podagrycznika chińskiego.
Podagrycznik chiński – przeciwwskazania
Wyciągów ani wywarów z podagrycznika chińskiego nie stosuj, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią. Roślina ta może również spowodować rozrzedzenie krwi, dlatego nie stosuj jej przy obfitych miesiączkach lub tendencji do krwawień.
- Ekiert H. i in., Nowe surowce w Farmakopei Europejskiej Część 3. Ligusticum chuanxiong (Podagrycznik chiński) – źródło nowego surowca olejkowego, Postępy fitoterapii 2019.
- Editorial Committee of Chinese Materia Medica. State Drug Administration of China. Chinese Materia Medica. Shanghai: Science and Technolgy Press, 1998.