10 kroków do wzmocnienia odporności
Jesień to czas, kiedy jesteśmy narażeni na częste infekcje. Poznaj 10 prostych zasad, które pomogą Ci wzmocnić odporność.
1. Regularna aktywność fizyczna
Wysiłek fizyczny wpływa na zwiększenie liczby i aktywności komórek odpornościowych. Aktywność fizyczna zmniejsza zatem ryzyko wystąpienia infekcji. Regularne, krótkotrwałe ćwiczenia (tj. wykonywane do 45 minut) poprawiają odporność. Włącz do swojego planu dnia spacery, bieganie lub jazdę na rowerze.
2. Woda
Woda jest niezbędnym elementem podstawowych procesów zachodzących w naszym organizmie. Zaburzenie tych podstawowych funkcji to pierwszy krok do osłabienia i zwiększenia podatności na choroby wirusowe i bakteryjne. Picie co najmniej 2 litrów wody dziennie to minimum, które możesz zrobić dla zdrowia.
3. Witamina D
Zwiększone występowanie infekcji czy nasilenie chorób autoimmunologicznych związane jest często ze zbyt niskim poziomem witaminy D. Suplementację tą witaminą najlepiej rozpocząć badaniami jej poziomu w organizmie. Ogólnie przyjmuje się, że dawka 2000 j.m. na dobę jest bezpieczna dla osób dorosłych.
4. Unikanie stresu
Nie jesteśmy w stanie całkowicie wyeliminować z naszego życia sytuacji stresujących, ale powinniśmy chociaż starać się je ograniczać. W wielu badaniach wykazano, że stres powoduje spadek odporności. Przyczynia się do pogłębiania procesu zapalnego, zachorowalności oraz śmiertelności, modyfikując naszą odpowiedź immunologiczną.
5. Zdrowa dieta
Dzięki zdrowej i urozmaiconej diecie organizm otrzymuje witaminy i składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym układu odpornościowego. Pamiętaj, że niektóre witaminy (A, D, E, K) wchłaniają się razem z tłuszczem. Do sałatki dodaj np. oliwę lub olej tłoczony na zimno.
6. Zdrowy sen
Podczas snu organizm regeneruje się i przygotowuje na nowe wyzwania. Zadbaj więc o to, by był odpowiednio długi i dobrej jakości, czyli w wygodnym łóżku i przewietrzonym pomieszczeniu. Przed zaśnięciem nie korzystaj z urządzeń emitujących światło niebieskie, np. smartfona, ponieważ utrudnia to proces zasypiania.
7. Probiotyki
Czy wiesz, że układ pokarmowy ma swój własny system immunologiczny w jelitach? Ostra lub przewlekła biegunka, bóle brzucha czy wzdęcia mogą więc świadczyć o spadku odporności. Zadbaj o prawidłowy stan flory bakteryjnej jelit, przyjmując probiotyki.
8. Unikanie używek
Palenie papierosów oraz spożywanie alkoholu zdecydowanie przyczyniają się do pogorszenia odporności. Dym papierosowy zmniejsza aktywność niektórych komórek odpornościowych, hamując naturalne mechanizmy obronne organizmu. Również alkohol, nawet ta symboliczna lampka wina do obiadu, ma negatywny wpływ na organizm.
9. Kwasy omega-3
Działanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na układ odpornościowy badany jest już od wielu lat. Wykazano, że wpływają one na funkcje i ilość komórek odpornościowych, mobilizując organizm do walki z drobnoustrojami. Najbogatsze źródła kwasów omega-3 to tłuste ryby morskie, orzechy włoskie oraz oleje, np. lniany, sojowy, rzepakowy.
10. Szczepienia
Szczepionki są bardzo istotne w profilaktyce wielu chorób, nie tylko grypy. Przygotowują one układ immunologiczny do walki, gdy dojdzie do zetknięcia z drobnoustrojami. Ta profilaktyka jest nie tylko szczególnie ważna u osób dorosłych będących w grupie ryzyka, przewlekle chorych oraz osób po 60. roku życia, ale u całego społeczeństwa w celu wytworzenia odporności zbiorowiskowej.
Przeczytaj również:
Ranking suplementów na odporność. Co wybrać?
- Simpson R.J., Campbell J.P., Gleeson M., Can exercise affect immune function to increase susceptibility to infection?, Exerc Immunol Rev., 2020.
- Segerstrom S.C., Miller G.E., Psychological stress and the human immune system: a meta-analytic study of 30 years of inquiry, Psychol Bull., 2004.
- Gutiérrez S., Svahn S.L., Johansson M.E., Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells, Int J Mol Sci., 2019.
- White W.S., Zhou Y., Crane A., Dixon P., Quadt F., Flendrig L.M., Modeling the dose effects of soybean oil in salad dressing on carotenoid and fat-soluble vitamin bioavailability in salad vegetables, Am J Clin Nutr., 2017.
Moje dzieci na szczęście nie mają problemu ze smakiem czosnku, imbiru czy cebuli, więc w okresie infekcji wykorzystuję te produkty w naszej diecie. Dodatkowo, odkąd mamy wyciskarkę, to przygotowujemy soki z cytrusów, spędzamy też czas na świeżym powietrzu 🙂