Trawa pszeniczna. Bogactwo witamin i przeciwutleniaczy
Wielu z nas pragnie zadbać o swoje zdrowie i poprawić jakość życia, korzystając z dobrodziejstw natury. Jedną z roślin godnych uwagi jest trawa pszeniczna. Jakie ma właściwości? Czym zasłużyła sobie na tak szerokie uznanie? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.
Co to jest trawa pszeniczna?
Trawa pszeniczna (łac. Triticum aestivum) to młode, kilkunastocentymetrowe pędy pszenicy zwyczajnej. Jest to roślina powszechnie uprawiana na całym świecie. Wykorzystujemy ją na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Od wieków znajduje ona także zastosowanie w medycynie ze względu na cenne właściwości prozdrowotne.
Właściwości trawy pszenicznej
Pędy pszenicy zwyczajnej to bogate źródło chlorofilu, witamin, minerałów i składników odżywczych. Skład trawy pszenicznej został porównany do niektórych produktów bogatych w wartości odżywcze, takich jak mięso z kurczaka, jajka, brokuły, szpinak czy kiełki. Badania pokazały, że zawiera ona więcej korzystnych składników niż powyższe produkty (z wyjątkiem jajek, które są bogatsze w sód, selen i niektóre witaminy).
Właściwości trawy pszenicznej wynikają z jej bogatego składu. Najcenniejszym składnikiem jest chlorofil (na 100 g soku przypada ponad 1000 mg chlorofilu). Pod względem budowy jest on podobny do hemu, który w naszym organizmie przenosi tlen przy pomocy czerwonych krwinek.
Sok z trawy pszenicznej jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy.
Dzięki temu:
- działa antyoksydacyjnie,
- wspomaga usuwanie toksyn z organizmu,
- wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne,
- pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i produkcję soków trawiennych.
Dodatkowo trawa pszeniczna zawiera:
- witaminy A, B, C, E – wpływają pozytywnie na kondycję skóry i wzrok, wspomagają odporność i walkę z infekcjami oraz odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;
- minerały – cynk, magnez, potas, selen, sód, wapń, żelazo;
- błonnik – wspiera prawidłową perystaltykę jelit;
- antyoksydanty – biorą udział w neutralizacji wolnych rodników i zapobieganiu uszkodzeniom komórek spowodowanym przez stres oksydacyjny;
- enzymy (amylaza, celulaza, lipaza) – wspomagają trawienie oraz przyswajanie składników odżywczych;
- aminokwasy i białka – są ważne w procesach wzrostu tkanek i poprawy ich jakości, a także w utrzymaniu prawidłowej masy mięśniowej.
Zastosowanie trawy pszenicznej
Trawę pszeniczną stosujemy głównie w postaci płynnej jako sok wyciśnięty z jej pędów. Możemy wykorzystać go jako dodatek do koktajli czy smoothies. Trawę pszeniczną znajdziemy także w postaci tabletek lub w formie sproszkowanej.
Suplementacja trawy pszenicznej może przynieść nam wiele korzyści.
Najważniejsze z nich:
- ogólne wzmocnienie organizmu – dzięki zawartości witamin i przeciwutleniaczy hamuje proces starzenia się komórek, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i wypadaniu włosów, poprawia kondycję skóry, wspomaga zapobieganie alergiom skórnym;
- ma pozytywny wpływ na odporność (głównie dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B i antyoksydantów);
- reguluje poziom cukru;
- korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego – dzięki wysokiej zawartości błonnika łagodzi zaparcia, wspomaga profilaktykę chorób jelita grubego (Choroba Leśniowskiego-Crohna) czy wrzodów żołądka;
- pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, co jest szczególnie ważne u osób chorujących na nadciśnienie czy choroby serca;
- jest stosowana przy niskim poziomie żelaza we krwi;
- wpływa pozytywnie na płodność (wspomaga pobudzanie procesów naprawczych męskich gamet);
- wspomaga leczenie trądziku;
- wspomaga organizm w walce z procesami starzenia się komórek;
- działa detoksykująco na wątrobę, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu;
- zwiększa ilość erytrocytów dzięki obecności chlorofilu;
- korzystnie wpływa na kondycję jamy ustnej i zębów.
Jest wiele dowodów świadczących o tym, że trawa pszeniczna wykazuje również właściwości bakteriostatyczne oraz wspomaga procesy przeciwzapalne, gojenie się ran i różnych zmian skórnych, a także wspomaga prawidłową kondycję skóry po radioterapii. Potrzeba jednak więcej badań w tym zakresie.
Jak stosować trawę pszeniczną?
Dorosła osoba może spożywać 30 ml soku lub 3 gramy sproszkowanego surowca 2 razy dziennie.
Aby poprawić smak, możesz zastosować np. miód. Możesz też dodać sproszkowany wyciąg do posiłku, aby zniwelować smak trawy pszenicznej. Jeśli lubisz jej smak, możesz spożywać ok. 50 g świeżego surowca dziennie.
Aby przygotować sok, świeżą trawę pszeniczną zblenduj z dodatkiem ciepłej wody. Całość odstaw na kilka godzin, a następnie przesącz przez gazę lub sitko o drobnych oczkach. Wypij zaraz po przygotowaniu. Sok z pędów możesz także wycisnąć za pomocą sokowirówki.
Trawa pszeniczna – działania niepożądane
Jeśli spożyjesz trawę pszeniczną w zbyt dużych ilościach, możesz odczuwać:
- bóle brzucha,
- nudności,
- biegunki.
Jeśli przyjmujesz suplement diety w formie sproszkowanej, stosuj się do zaleceń umieszczonych w opisie produktu.
Czy trawa pszeniczna zawiera gluten?
Trawa pszeniczna nie zawiera glutenu. Może być bezpiecznie stosowana przez osoby chore na celiakię i nietolerujące glutenu.
Jak wyhodować trawę pszeniczną w domu?
Jak każdą roślinę, trawę pszeniczną możesz wyhodować samodzielnie w domu i korzystać z jej świeżych pędów. Nasiona kupisz w sklepie ogrodniczym.
Postępuj według poniższych kroków:
- Przesyp nasiona do słoika wypełnionego wodą w temperaturze pokojowej.
- Pozostaw nasiona na 24 godziny do namoczenia.
- Po upływie tego czasu wylej wodę ze słoika, pozostawiając same nasiona. Powinny one wyraźnie napęcznieć.
- W wybranym naczyniu (może to być zwykła miska lub doniczka) umieść watę zmoczoną wodą.
- Przełóż nasiona na wilgotną watę i całość odstaw do zacienionego pomieszczenia.
- Trawa pszeniczna powinna zacząć kiełkować po około 2-3 dniach. W tym czasie podlewają ją wodą, tak aby wata była wilgotna.
- Gdy nasiona puszczą pędy, możesz przenieść całość do nasłonecznionego pomieszczenia.
Przeczytaj również:
Pszenica – gatunki i zastosowanie
- Grzesiak W., Żupnik M., Analiza możliwości i zasadności zastosowania technologii SSL LED w procesie doświetlania upraw trawy pszenicznej, Instytut Technologii Elektronowej Oddział w Krakowie, Prace Instytutu Elektrotechniki, zeszyt 267, 2014.
- Sareen M., Baghla P., Dhaka P., Mathur E., Sobti P., Khajuria S., Wheat Grass – a wonder herb, A multifaceted Review journal in the field of Pharmacy.
- Kour B., Wheat grass benefits, International Journal od Complementary & Alternative Medicine, 2016.
- Wodzyńska K., Terapie ziołowe stosowane w leczeniu nieswoistych chorób zapalnych jelita, Kwartalnik J-elita, nr 1, styczeń-marzec 2014.
- Adrianos S.L., Mattioni B., Tilley M., Confirmation of gluten-free status of wheatgrass. Quality Assurance and Safety of Crops & Foods, 2017, 09(1):123-128.