Czy mole spożywcze są niebezpieczne dla zdrowia?
Mole spożywcze to potoczna nazwa mklika mącznego i omacnicy spichrzanki. Są to owady przypominające wyglądem małe ćmy. Mole w naszych domach szukają miejsca do złożenia jaj. Najczęściej zasiedlają kuchnie i spiżarnie. Mogą pojawić się w zapasach mąki, ryżu, płatków zbożowych, w przyprawach i bakaliach. Składają tam swoje jaja, z których wykluwają się larwy. Zanieczyszczają przy tym żywność swoimi odchodami.
Spożycie larw lub dorosłych osobników nie jest szkodliwe dla zdrowia. Jednak w ich odchodach mogą rozwijać się chorobotwórcze bakterie i grzyby. Jeśli zauważysz mole lub ich larwy w żywności, wyrzuć ją. Następnie dokładnie umyj szafkę i pojemniki, w których znajdowała się żywność. Aby uniknąć nieproszonych gości, przechowuj produkty spożywcze w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Przeczytaj również:
Czy komary przenoszą wirusa HIV?