Właściwości czerwonej herbaty
Sprzyja odchudzaniu i poprawia pamięć! To tylko niektóre z wielu zalet czerwonej herbaty. Ten aromatyczny napój z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego trybu życia. O prozdrowotnych właściwościach i przeciwwskazaniach do jej spożywania przeczytacie w poniższym artykule.
Skąd pochodzi czerwona herbata?
Czerwona herbata wywodzi się z południowych Chin, a dokładniej z regionu Pu’er. Stąd również jej druga nazwa – pu-erh. Co ciekawe, czerwoną herbatę pozyskuje się z tej samej rośliny, co liście herbaty czarnej. Odróżniają ją jednak bardziej gorzki smaki i intensywny zapach, a także charakterystyczny czerwony kolor będący wynikiem dodatkowego procesu fermentacji.
Liście czerwonej herbaty można przechowywać nawet do 50 lat. To prawdziwy rekord wśród tego typu napojów, ponieważ liście innych herbat przechowuje się maksymalnie do roku.
Pu-erh występuje w dwóch odmianach:
- Sheng: proces jej starzenia jest naturalny. Dzięki temu liście mogą leżakować nawet przez kilkadziesiąt lat.
- Shu: liście herbaty poddawane są działaniu pary wodnej i podwyższonej temperatury, co prowadzi do rozwoju drobnoustrojów i grzybów. Dzięki temu możliwe jest przeprowadzenie procesu fermentacji nadającego liściom niepowtarzalny smak. Liście pu-erh Shu mogą być parzone od razu po fermentacji, jak również leżakować, podobnie jak liście Sheng.
Czerwona herbata – właściwości
Czerwona herbata już od tysięcy lat jest znana ze swoich dobroczynnych właściwości. W czasach chińskiej dynastii Tang jej picie było ogromnym przywilejem, zarezerwowanym jedynie dla cesarza. Dzisiaj każdy z nas ma do niej dostęp. Dlaczego zatem warto po nią sięgać?
- Czerwona herbata wspomaga trawienie oraz spalanie tłuszczu – zawarte w niej polifenole regulują poziom wydzielania żółci i enzymów trawiennych napędzając metabolizm. Oczywiście samo picie czerwonej herbaty nie zredukuje masy ciała, jednak w połączeniu z niskokaloryczną dietą pomoże w utrzymaniu prawidłowej wagi;
- zmniejsza tzw. zły cholesterol;
- poprawia pamięć i koncentrację;
- ma zdolności antyoksydacyjne – dzięki obecności polifenoli unieszkodliwia powstające wolne rodniki; w ten sposób zabezpiecza organizm przed rozwojem wielu przewlekłych i niebezpiecznych chorób, w tym nowotworów, a także chroni przed starzeniem się komórek;
- ze względu na obecność fluoru chroni zęby przed próchnicą;
- uspokaja – obecność kwasu GABA redukuje poziom stresu, chroni układ nerwowy i działa wyciszająco; wpływa także na proces tworzenia melatoniny, regulując sen;
- działa antybakteryjnie i odkażająco.
Czy czerwona herbata jest dla każdego?
Mimo wielu właściwości zdrowotnych czerwoną herbatę pij z umiarem.
Obecność garbników, czyli naturalnych związków roślinnych, może doprowadzić do utraty wody i minerałów, takich jak żelazo czy wapń. W związku z tym czerwona herbata nie powinna być spożywana przez osoby chorujące na osteoporozę czy anemię.
Obecność teiny i kofeiny może nieznacznie podnieść ciśnienie, a także silnie pobudzać. Herbata pu-erh jest zatem niewskazana dla kobiet w ciąży i karmiących. Nadmierne spożycie może prowadzić do pobudzenia, drażliwości, bezsenności i nerwowości.
Jak parzyć i kiedy pić czerwoną herbatę?
Liście herbaty pu-erh zalej wodą o temperaturze 90-96°C. Sitko z liśćmi wyjmij po 1-3 minutach parzenia. Z jednej porcji liści zaparzysz nawet do trzech herbat.
Czerwonej herbaty nie pij od razu po posiłku. Ze względu na obniżenie wchłaniania żelaza odczekaj co najmniej kilkanaście minut.
Bardzo fajny artykuł.
Dziękujemy za miłe słowo 🙂