Poznaj 3 produkty zmniejszające insulinooporność
Insulinooporność dotyczy coraz większej liczby osób na całym świecie. W tym artykule poznasz 3 produkty, których nie powinno zabraknąć w diecie osoby z insulinoopornością. Wprowadź je do swojego jadłospisu, by poprawić zdrowie i samopoczucie.
Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu przestają prawidłowo reagować na insulinę, czyli hormon odpowiedzialny za regulację poziomu glukozy (cukru) we krwi. W konsekwencji pojawia się ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i innych chorób metabolicznych.
Regulacja poziomu cukru we krwi jest bezpośrednio związana ze sposobem odżywiania. Odpowiednia dieta odgrywa kluczową rolę podczas leczenia insulinooporności.
Ocet jabłkowy a insulinooporność
Większość badań nad wpływem octu jabłkowego na poprawę tolerancji glukozy wskazuje na duży potencjał tego produktu w leczeniu insulinooporności.
Ocet jabłkowy może pozytywnie oddziaływać na organizm poprzez:
- opóźnienie opróżniania żołądka,
- ochronę przed nagromadzeniem nadmiaru lipidów w wątrobie i mięśniach,
- obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
Ocet jabłkowy prawdopodobnie zwiększa też zużycie glukozy w mięśniach szkieletowych, obniża uwalnianie glukozy z wątroby oraz ułatwia wydzielanie insuliny z trzustki. Z uwagi na łatwą dostępność i bezpieczeństwo tego produktu, warto znaleźć na niego miejsce w swoim jadłospisie.
Ocet jabłkowy ma delikatnie kwaskowy smak, więc w niektórych daniach może być alternatywą dla soku z cytryny. Przykładem mogą być różnego rodzaju sosy do sałatek. Te z dodatkiem octu jabłkowego nadają się idealnie do diety osoby z insulinoopornością.
Przepis na dressing do sałatki (1 porcja)
Składniki:
- ocet jabłkowy – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- miód – ¼-½ łyżki
- musztarda dijon – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszaj. Sałatkę polej sosem tuż przed podaniem.
Zielona herbata a insulinooporność
Drugim produktem, który może mieć pozytywny wpływ na insulinooporność, jest zielona herbata. Zawiera ona składniki aktywne, takie jak polifenole i katechiny, które mają właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające) i przeciwzapalne.
Z metaanalizy opartej na 17 badaniach klinicznych wynika, że regularne spożycie zielonej herbaty skutkuje obniżeniem stężenia glukozy na czczo oraz hemoglobiny glikowanej.
Przepis na napar z zielonej herbaty, mięty i pomarańczy
Składniki:
- liście zielonej herbaty – 1 łyżka
- kilka listów świeżej mięty
- ½ pomarańczy
- kubek gorącej wody
Przygotowanie:
Zieloną herbatę wraz z listkami mięty zaparz w temperaturze około 80°C. Pomarańczę sparz wrzątkiem, pokrój na plasterki i wrzuć do zaparzonej herbaty. Napar możesz wypić na gorąco lub ostudzić i podać z kostkami lodu.
Cynamon a insulinooporność
O cynamonie w kontekście obniżania glikemii mówi się już od wielu lat. Poza obniżaniem stężenia glukozy we krwi, regularne spożycie cynamonu wiąże się ze zmniejszeniem poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Składnikiem przyczyniającym się do tego działania jest kumaryna.
Korzyści zdrowotne przynosi systematyczne spożycie już 120 mg cynamonu dziennie.
Warto dodawać go w niewielkich ilościach, np. ¼ łyżeczki cynamonu do owsianki, szczypta do serka śmietankowego czy sosu pomidorowego. Cynamon możesz dodawać zarówno do dań na słodko, jak i na słono.
Przepis na pieczoną owsiankę z jabłkiem i cynamonem
Składniki:
- płatki owsiane – ½ szklanki
- mleko lub napój roślinny – 1 szklanka
- jajko – 1 sztuka
- słodzik (erytrol lub ksylitol) – 1 łyżeczka
- cynamon – ½ łyżeczki
- jabłko – 1 sztuka
- posiekane orzechy włoskie – 1 łyżka
- jogurt naturalny – 1 łyżka
Przygotowanie:
Płatki owsiane, mleko, jajko, słodzik i cynamon zmiksuj. Pół jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do masy. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz około 25 minut w 200°C. Podawaj z orzechami i jogurtem.
Przedstawione w artykule trzy produkty – ocet jabłkowy, zielona herbata i cynamon – mogą przyczynić się do zmniejszenia insulinooporności. Włączając te produkty do swojego jadłospisu, możesz wykorzystać ich szczególny potencjał. Nie zapominaj jednak o pozostałych elementach leczenia.
Najważniejszym czynnikiem w kontroli insulinooporności jest całokształt stylu życia, w tym sposób odżywiania, aktywność fizyczna, odpowiednia regeneracja i redukcja stresu.
Przeczytaj również:
Insulinooporność a dieta. Jak komponować jadłospis?
- Petsiou E., Mitrou P., Raptis S.A., Dimitriadis G.D., Effect and mechanisms of action of vinegar on glucose metabolism, lipid profile, and body weight, Nutr Rev., 2014, s. 651-61.
- Liu K., Zhou R., Wang B., Chen K., Shi L.Y., Zhu J.D. i in. Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: a meta-analysis of 17 randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. sierpień 2013;98(2):340–8.
- Allen R.W., Schwartzman E., Baker W.L., Coleman C.I., Phung O.J., Cinnamon Use in Type 2 Diabetes: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis, Ann Fam Med., 2013, s. 452-9.