Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

8

Na stawy i odchudzanie. Ananas i jego właściwości

Słuchaj artykułu

Ananas jest tropikalnym owocem spożywanym na całym świecie. Jego egzotyczny smak i aromat docenia wiele osób. Czy wiesz, że ananas wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości? Jakich? Tego i wiele więcej dowiesz się z poniższego artykułu.

Na stawy i odchudzanie. Ananas i jego właściwości

Czy ananas jest zdrowy? Właściwości ananasa 

Ananas (Ananas comosus) to owoc, który zaliczamy do rodziny bromeliowatych (Bromeliaceae). Jest uprawiany na terenach tropikalnych i subtropikalnych. Czołowymi producentami ananasów są Brazylia i Indie. Produkuje się je tam głównie w celach eksportowych. Przetwarza się je na owoce konserwowane, dżemy, koncentraty czy soki owocowe. Najsmaczniejsze i najzdrowsze z pewnością pozostają świeże owoce ananasa.  

Ananas jest bogatym źródłem składników odżywczych: 

  • witaminy C,  
  • potasu,  
  • wapnia,  
  • kwasu foliowego,  
  • miedzi,  
  • manganu.  

Dodatkowo znajdziemy w nim wiele związków bioaktywnych, takich jak bromelaina, kwas cytrynowy, kwas ferulowy czy kwas mlekowy.  

Najbardziej znaną substancją kojarzoną z ananasem jest bromelaina. Jest to enzym proteolityczny, który występuje głównie w jego łodydze i owocu. Rozkłada on białka. Przyjęty razem z pokarmem ułatwia jego trawienie i tym samym przyswajanie przez organizm. Pośrednio chroni przed utratą masy mięśniowej i wspiera proces odchudzania, a obecność błonnika pokarmowego daje uczucie sytości. Bromelaina odgrywa ważną rolę jako środek przeciwbólowy, przeciwzakrzepowy i przeciwzapalny. Dodatkowo poprawia regenerację uszkodzonych tkanek i zmniejsza obrzęk. Dzięki tym właściwościom może wspomagać gojenie i minimalizować ból. Bromelaina jest stosowana m.in. w zapaleniu stawów czy zatok.  


Produkty z bromelainą
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Ananas – indeks glikemiczny i kalorie 

100 g świeżego owocu dostarcza ok. 50 kcal. Wśród makroskładników pokarmowych znajdziemy przede wszystkim węglowodany (13,1 g w 100 g, w tym cukry 9,85 g) i białko (0,54 g w 100 g). Spożycie 100 g ananasa dostarczy także do organizmu 1,4 g błonnika pokarmowego.  

Indeks glikemiczny (IG) tego owocu mieści się w średnim przedziale – między 55 a 70.  

Świeży ananas jest źródłem cukrów prostych, dlatego jego spożycie dość szybko podnosi poziom cukru we krwi.  

Kto nie może jeść ananasa? Przeciwwskazania 

Ze względu na obecność bromelainy spożycie ananasa może wywołać alergie.  

Szczególną ostrożność powinny zachować osoby uczulone na lateks czy pyłki brzozy z uwagi na możliwość wystąpienia alergii krzyżowej.  

Zjedzenie zbyt dużej ilości owoców może spowodować obrzęk oraz pieczenie ust i policzków. Sok z niedojrzałych ananasów może wywołać wymioty i biegunkę.  

Ananas ma średni indeks glikemiczny. Jeśli masz cukrzycę lub insulinooporność, nie sięgaj po niego zbyt często. 

Z czym nie łączyć ananasa? 

Wyciągi z ananasa zawierające w swoim składzie bromelainę mogą nasilać działanie niektórych leków, np. antybiotyków (amoksycyliny, tetracykliny) czy leków przeciwzakrzepowych.  

Zachowaj odpowiednią przerwę między zjedzeniem ananasa a przyjęciem leków.  

Jeśli przygotowujesz deser z galaretką, nie dodawaj do niej ananasa. Zawarta w nim bromelaina uniemożliwi jej stężenie.  

Czy można jeść ananasa na noc? 

Mimo że ananas zawiera wiele składników odżywczych, to nie zapominaj, że jest on bogatym źródłem cukrów prostych (w tym fruktozy). Lepiej wkomponuj go zatem w zbilansowany posiłek. Jeśli wieczorem masz ochotę na zjedzenie owocu, to lepszym wyborem będzie taki o niskim indeksie glikemicznym.

Ananas – przepisy 

Smoothie z ananasem, bananem i szpinakiem 

Składniki: 

  • 150 g ananasa, 
  • 1 średni banan,  
  • 50 g szpinaku, 
  • 15 g płatków migdałów, 
  • 250 ml wody. 

Przygotowanie:

Owoce obierz ze skóry i pokrój na kawałki. Wszystkie składniki zmiksuj i przelej do szklanki. 

Lody ananasowe 

Składniki: 

  • 150 g ananasa, 
  • 100 g banana, 
  • 20 g limonki lub cytryny, 
  • 12 g miodu, 
  • 100 g mleczka kokosowego. 

Przygotowanie:

Owoce (z wyjątkiem limonki) obierz ze skóry i pokrój na kawałki, a następnie umieść w woreczku i zamroź. Wyjmij z zamrażalnika bezpośrednio przed przygotowaniem lodów i przełóż do blendera. Dodaj mleczko kokosowe, miód i sok z limonki lub cytryny. Całość zmiksuj. Lody zjedz bezpośrednio po przygotowaniu. 

Grillowany ananas z dodatkami 

Składniki: 

  • 7 plastrów ananasa, 
  • łyżka miodu, 
  • 2 łyżki płatków migdałów, 
  • szczypta mielonego imbiru, 
  • łyżka soku z cytryny. 

Przygotowanie:

Zrób marynatę: połącz miód, imbir i sok z cytryny. Obtocz w niej plastry ananasa i pozostaw na ok. pół godziny. Po tym czasie grilluj kilka minut z każdej strony. Gotowego ananasa posyp płatkami migdałów. 


Poczuj moc ananasa

Przeczytaj również:
Niskokaloryczna, a przy tym pyszna. Jak jeść papaję?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Ali M.M., Hashim N., Bejo S.K., Jahari M.,  Shahabudin N.A., Innovative non-destructive technologies for quality monitoring of, pineapples: Recent advances and applications, Trends in Food Science & Technology, 2023. 
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169124/nutrients. 
  • Varilla C., Marcone M., Paiva L., Baptista J., Bromelain, a Group of Pineapple Proteolytic Complex Enzymes (Ananas comosus) and Their Possible Therapeutic and Clinical Effects. A Summary, Foods, 2021. 
  • https://cukrzyca.pl/dieta-cukrzycowa/tabela-indeksow-glikemicznych/. 
  • https://www.drugs.com/npc/pineapple.html. 
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę