Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
33

Pietruszka – właściwości i zastosowanie

Słuchaj artykułu

Pietruszka to warzywo zaliczane do włoszczyzny. W kuchni wykorzystywany jest zarówno jej korzeń, jak i nać. Poza tym, że nadaje potrawom niepowtarzalny smak, ma także właściwości lecznicze, wykorzystywane od wielu pokoleń. 

Pietruszka – właściwości i zastosowanie

Pietruszka – właściwości

Pietruszka zwyczajna to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. W stanie naturalnym (jako dziko rosnące warzywo) można ją spotkać na Bałkanach i półwyspie Apenińskim, północno-zachodniej Afryce czy Wyspach Kanaryjskich. Jest dwuletnią rośliną uprawną, której nać i korzeń są wykorzystywane w kuchni. Powszechnie wchodzi w skład włoszczyzny. Poza walorami kulinarnymi, pietruszka, a  dokładnie pozyskiwany z niej olejek eteryczny wykazuje wiele właściwości leczniczych

Do celów leczniczych wykorzystuje się korzeń i nać. Korzeń zawiera olejek eteryczny, który w swym składzie posiada:

  • apiol, 
  • mirystycynę,
  • β-felandren,
  • ftalidy.

Zawierają pietruszkę
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Ponadto korzeń pietruszki zawiera:

  • apiin,
  • poliacetyleny,
  • furanokumaryny,
  • śluzy,
  • związki manganu w śladowych ilościach.

Ziele to charakteryzuje się obecnością małej ilości olejku, witaminy C (ok. 200 mg na 100 g ziela) i β-karotenu

Pamiętaj! Długotrwałe gotowanie pietruszki pozbawia ją witaminy C (następuje rozkład witaminy). 

Poza tym nać pietruszki jest bogata w związki mineralne takie jak: 

  • sole żelaza
  • wapnia
  • potasu

W zielu obecne są także związki charakterystyczne dla korzenia (wymienione wyżej). 

Pietruszka – zastosowanie

Pietruszkę warto serwować świeżo posiekaną. Możesz także przygotować pyszny, owocowy koktajl z dodatkiem świeżej pietruszki. Będzie ona słabo wyczuwalna, a wzbogaci napój w witaminy i minerały. 

Koktajl z pietruszki

Jeśli chodzi o lecznicze działanie pietruszki, dzięki obecnemu zarówno w zielu, jak i korzeniu, olejkowi eterycznemu, dochodzi do podrażnienia miąższu nerek, a tym samym zwiększania filtracji kłębuszkowej w nerkach. Skutkiem tego jest efekt moczopędny. Dodatkowo składniki zawarte w surowcach farmaceutycznych działają rozluźniająco na mięśnie dróg moczowych oraz jelit. Przyczyniają się także do pobudzania produkcji śliny i soku żołądkowego. Wykazują też działanie antyseptyczne (odkażające). 

Korzeń pietruszki wykorzystywany jest:

  • gdy dochodzi do zmniejszonego wydalania moczu oraz zatrzymywania wody w organizmie (obrzęki),
  • w stanach zapalnych nerek i pęcherza moczowego,
  • w przypadku obecności kamieni nerkowych, 
  • przy zaburzeniach trawienia. 

Pamiętaj! Obecne w składzie korzenia i naci furanokumaryny zwiększają wrażliwość na promienie słoneczne! 

Pietruszka bywa także wykorzystywana w kosmetykach. Dzięki odkażającym właściwościom olejku eterycznego, jej wyciągi są stosowane w kosmetykach do pielęgnacji skóry trądzikowej i tłustej oraz w preparatach do włosów tłustych. Duża zawartość witaminy C stanowi świetne źródło antyoksydantów w kremach rozjaśniających i odmładzających. Poza tym wyciągi z pietruszki są obecne w kosmetykach wybielających, tonizujących skórę.

Pietruszka – przeciwwskazania

Przeciwwskazaniami do stosowania wyciągów z korzenia lub naci pietruszki są:

  • zapalenie miąższu nerek, 
  • upośledzenie czynności nerek. 

Uwaga! Apiol – składnik olejku eterycznego, w wysokich dawkach,  silnie pobudza skurcze mięśni gładkich np. dróg moczowych, jelit.

Apiol jest szczególnie niebezpieczny w przypadku ciąży – może prowadzić do skurczów macicy (działanie poronne)

Zarówno ziele, jak i korzeń pietruszki są bogate w wiele związków. Spożywanie pietruszki wpływa korzystnie na nasz organizm. Warto dodawać ją do zup czy koktajli, aby korzystać z jej dobroczynnych właściwości.

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę