Arabinoksylan – co to jest i jak działa?
Arabinoksylan to błonnik pokarmowy występujący w łupinach ziaren zbóż, takich jak pszenica, kukurydza, ryż, żyto, owies i jęczmień. Jakie są jego właściwości?
Arabinoksylan – właściwości
Według zwolenników medycyny alternatywnej arabinoksylan posiada szereg właściwości, dzięki którym może pomóc w leczeniu wielu schorzeń, takich jak:
- astma,
- zespół chronicznego zmęczenia,
- zaparcia,
- cukrzyca,
- choroby serca,
- nadciśnienie,
- wysoki cholesterol,
- otyłość,
- nowotwory.
Poniżej przedstawiamy kilka badań potwierdzających zalety arabinoksylanu.
Arabinoksylan a nowotwory
Istnieje coraz więcej dowodów na to, że arabinoksylan może pomóc w leczeniu wybranych nowotworów. Niektórzy badacze uważają, że arabinoksylan sam w sobie nie jest w stanie zabić raka, może natomiast zwiększać wrażliwość guza, dzięki czemu będzie on bardziej podatny na leki stosowane w chemioterapii. Ta hipoteza została potwierdzona w badaniu z 2014 r., w którym wykazano, że zmodyfikowany arabinoksylan z otrębów ryżowych (MGN-3) uwrażliwia przerzutowe komórki raka piersi na paklitaksel (lek przeciwnowotworowy) in vitro.
W badaniu przeprowadzonym w 2015 r. otrzymane wyniki potwierdziły, że arabinoksylan stymuluje aktywność cytotoksyczną komórek NK (Natural Killer – komórek zabójczych, czyli głównych komórek układu odpornościowego) wobec nerwiaka niedojrzałego in vitro i in vivo oraz selektywnie zwiększa ekspansję komórek NK.
W innym badaniu opublikowanym w 2010 r. wykazano pozytywny wpływ arabinoksylanu w połączeniu z terapią interwencyjną w leczeniu raka wątrobowokomórkowego. W porównaniu do uczestników badania, którzy zostali poddani tylko leczeniu interwencyjnemu, u osób przypisanych do leczenia skojarzonego rzadziej pojawiał się nawrót choroby. Ponadto występował u nich wyższy wskaźnik przeżycia i większy spadek objętości guza.
Arabinoksylan a cukrzyca
Arabinoksylan może być pomocny w leczeniu cukrzycy. W badaniu z 2004 r. testom zostało poddanych 15 osób chorych na cukrzycę. Część z nich spożywała chleb i babeczki wzbogacone arabinoksylanem, a pozostali – białe pieczywo bez dodatków. Po pięciu tygodniach uczestnicy badania spożywający pieczywo wzbogacone arabinoksylanem wykazywali poprawę kontroli poziomu cukru we krwi.
W opublikowanym w 2016 r. badaniu uczestnicy spożywali wieczorem pieczywo wzbogacone o arabinoksylanowe oligosacharydy. Następnie pobrano od nich krew i porównano wyniki z wartościami przed leczeniem. Badanie wykazało, iż arabinoksylanowe oligosacharydy mogą potencjalnie poprawić tolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę.
Powyższe badania sugerują, że arabinoksylan może pomóc:
- w zapobieganiu cukrzycy typu 2,
- osobom ze stanem przedcukrzycowym uniknąć progresji do cukrzycy klinicznej.
Arabinoksylan a otyłość
Zdolność arabinoksylanu do zwiększania metabolizmu i obniżania poziomu cukru we krwi sugeruje, że może być skutecznym narzędziem odchudzania dla osób otyłych.
W badaniu z 2011 r. u myszy karmionych produktami wzbogaconymi arabinoksylanem zanotowano spadek tkanki tłuszczowej i przyrostu masy ciała. Ponadto obniżył się u nich poziom cholesterolu, zmniejszył stan zapalny i poprawiła się wrażliwość na insulinę. Konieczne są dalsze badania w celu ustalenia, czy taki sam efekt wystąpiłby u ludzi.
Arabinoksylan a dolegliwości żołądkowo-jelitowe
Uważa się, że arabinoksylan działa jako prebiotyk, ponieważ sprzyja rozwojowi bakterii probiotycznych. Utrzymując prawidłową florę w jelitach, arabinoksylan może korzystnie wpływać na trawienie, zwiększać wchłanianie składników odżywczych i chronić przed bakteriami, zmniejszając ryzyko infekcji.
Powyższe właściwości potwierdziło badanie z 2012 r., w którym testom poddano 63 zdrowe osoby. Autorzy badania zaobserwowali, że po trzech tygodniach codziennego spożywania 10 g otrębów pszennych wzbogaconych o arabinoksylan zmniejszyła się częstotliwość występowania zaparć.
Arabinoksylan, jako suplement błonnika pokarmowego, uważa się za bezpieczny, jeśli przyjmowany jest zgodnie z zaleceniami. Przy jego stosowaniu mogą pojawić się działania niepożądane w postaci wzdęć i łagodnych skurczów. Ponieważ arabinoksylan może wpływać na poziom cukru we krwi, należy go stosować ostrożnie u osób przyjmujących leki przeciwcukrzycowe.
Źródła:
- Modified Arabinoxylan from Rice Bran, MGN-3/Biobran, Sensitizes Metastatic Breast Cancer Cells to Paclitaxel In Vitro MAMDOOH GHONEUM, NARIMAN K. BADR EL-DIN, DOAA A. ALI and MAI ALAA EL-DEIN, ANTICANCER RESEARCH 34: 81-88 (2014),
- (2)Arabinoxylan rice bran (MGN-3/Biobran) enhances natural killer cell-mediated cytotoxicity against neuroblastoma in vitro and in vivo,
- Pérez-Martínez A, Valentín J, Fernández L, Hernández-Jiménez E, López-Collazo E, Zerbes P, Schwörer E, Nuñéz F, Martín IG, Sallis H, Díaz MÁ, Handgretinger R, Pfeiffer MM, Cytotherapy. 2015 May;17(5):601-12. doi: 10.1016/j.jcyt.2014.11.001. Epub 2014 Dec 23,
- Arabinoxylan rice bran (MGN-3) enhances the effects of interventional therapies for the treatment of hepatocellular carcinoma: a three-year randomized clinical trial, Bang MH, Van Riep T, Thinh NT, Song le H, Dung TT, Van Truong L, Van Don L, Ky TD, Pan D, Shaheen M, Ghoneum M.,Anticancer Res. 2010 Dec;30(12):5145-51,
- Arabinoxylan fibre improves metabolic control in people with Type II diabetes.Lu ZX, Walker KZ, Muir JG, O’Dea K. Eur J Clin Nutr. 2004 Apr;58(4):621-8. PubMed PMID: 15042130,
- Effects of wheat bran extract rich in arabinoxylan oligosaccharides and resistant starch on overnight glucose tolerance and markers of gut fermentation in healthy young adults,Boll, E.V.J., Ekström, L.M.N.K., Courtin, C.M. et al. Eur J Nutr (2016) 55: 1661,
- Neyrinck AM, Possemiers S, Druart C, Van de Wiele T, De Backer F, Cani PD, et al. (2011) Prebiotic Effects of Wheat Arabinoxylan Related to the Increase in Bifidobacteria, Roseburia and Bacteroides/Prevotella in Diet-Induced Obese Mice. PLoS ONE 6(6): e20944,
- Effects of a wheat bran extract containing arabinoxylan oligosaccharides on gastrointestinal health parameters in healthy adult human volunteers: A double-blind, randomised, placebo-controlled, cross-over trialFrançois, I., Lescroart, O., Veraverbeke, W., Marzorati, M., Possemiers, S., Evenepoel, P., Broekaert, W. (2012).. British Journal of Nutrition, 108(12), 2229-2242. doi:10.1017/S0007114512000372,
- https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-arabinoxylan-89600