Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
2

Czym jest monolaurynian glicerolu?

Słuchaj artykułu

Monolaurynian glicerolu jest monoestrem kwasu tłuszczowego i unikalnym składnikiem mleka matki, którego nie znajdziemy w mleku modyfikowanym. Wykazuje silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne, dlatego jego wpływ na organizm niemowlęcia jest tak duży.

Czym jest monolaurynian glicerolu?

Kiedy na świat przychodzi mały człowiek, ma naturalnie zakodowaną potrzebę bliskości z mamą, a w tym pobierania pokarmu z jej piersi. Mleko matki zostało bezwzględnie uznane za najlepsze dla rozwoju niemowlęcia. Jego skład, do tej pory niemożliwy do pełnego odtworzenia, zmienia się w ciągu doby i w miarę wzrostu niemowlęcia, co jest jednym z dowodów na jego najwyższą jakość i najlepsze dostosowanie do małego organizmu. Niedawno odkryto jeszcze jeden powód wyjątkowego składu i działania mleka matki – monolaurynian glicerolu.

Jakie właściwości ma monolaurynian glicerolu?

Monolaurynian glicerolu (glycerol monolaurate, GML) jest monoestrem kwasu tłuszczowego. Jego właściwości przeciwdrobnoustrojowe są obiektem różnych badań, np. podejmowane są próby zastąpienia tą cząsteczką tradycyjnych antybiotyków, stosowanych w hodowli drobiu. Niedawno zidentyfikowany również w mleku kobiecym, ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Wykazuje aktywność między innymi wobec takich szczepów jak:

  • Staphylococcus aureus,
  • Bacillus subtilis,
  • Bacillus anthracis,
  • Bacillus cereus,
  • Clostridium perfringens,
  • Clostridium difficile,
  • Escherichia coli.

Monolaurynian glicerolu nie jest aktywny wobec Enterococcus faecalis, który wytwarza konkurencyjną do GML reuterycyklinę. Działa przeciwdrobnoustrojowo również wobec części grzybów i wirusów, a także przeciwzapalnie. Kwas laurynowy, będący produktem metabolizmu GML, wykazuje podobne właściwości, jednak ok. 400 razy słabsze od wyjściowego związku. Amerykańska FDA (Food and Drug Administration) zatwierdziła GML jako bezpieczny dla ludzi składnik kosmetyków.

Mleko kobiece ma niemal dwudziestokrotnie większą zawartość GML w porównaniu do mleka krowiego. Natomiast mleko modyfikowane wcale nie zawiera tego związku. Jest to kolejny dowód na niepowtarzalność i wyjątkowość mleka ludzkiego. Dlatego, o ile to możliwe i przy braku przeciwwskazań, karmienie piersią jest najwłaściwszym sposobem żywienia niemowlęcia.

Źródła:

  • Schlievert P.M., Kilgore S.H., Seo K.S., Leung D.Y.M.; Glycerol Monolaurate Contributes to the Antimicrobial and Anti-inflammatory Activity of Human Milk, Scientific Reports vol.  9, Article number: 14550 (2019),
  • Lopes LQS, de Oliveira PSB, de Souza Filho WP, de Almeida Vaucher R, Giongo JL, Sagrillo MR, Santos RCV. Glycerol monolaurate nanocapsules for biomedical applications: in vitro toxicological studies. Naunyn Schmiedebergs Arch Pharmacol. 2019 Sep;392(9):1131-1140,
  • Fortuoso BF, Dos Reis JH, Gebert RR, Barreta M, Griss LG, Casagrande RA, de Cristo TG, Santiani F, Campigotto G, Rampazzo L, Stefani LM, Boiago MM, Lopes LQ, Santos RCV, Baldissera MD, Zanette RA, Tomasi T, Da Silva AS. Glycerol monolaurate in the diet of broiler chickens replacing conventional antimicrobials: Impact on health, performance and meat quality. Microb Pathog. 2019 Apr;129:161-167,
  • Mueller E.A., Schlievert P.M.; Non-Aqueous Glycerol Monolaurate Gel Exhibits Antibacterial and Anti-Biofilm Activity against Gram-Positive and Gram-Negative Pathogens. PLoS One. 2015; 10(3): e0120280.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę