Czy kofeina jest zdrowa?
Biały proszek, gorzki smak i brak zapachu – tak oceniana jest przez ludzkie zmysły kofeina. Występuje ona również pod nazwą teiny lub alkaloidu roślinnego i dobrze rozpuszcza się w wodzie i w tłuszczach. Kojarzymy ją przede wszystkim z tego, że wzmacnia i pobudza organizm do wzmożonej pracy, szczególnie umysłowej. Głównym źródłem kofeiny jest kawa, tzw. mała czarna, którą pijemy przed pracą lub intensywną nauką.
Kofeina to nie tylko kawa
Kofeinę możesz spotkać także w liściach herbaty, orzeszkach cola, Yerba mate, ziarnach kakaowca i krzewie guarany. Dodawana jest także do batonów, napojów gazowanych typu cola oraz energetyzujących, o czym wiedzą szczególnie sportowcy.
Niestety, coraz więcej młodych ludzi sięga po te używki, co zamiast pomagać, przynosi negatywne konsekwencje, takie jak osłabienie, nadmierne pobudzenie i różne objawy ze strony układu pokarmowego.
Jak działa kofeina? Czy jest na pewno bezpieczna?
Kofeina bardzo szybko przenika z przewodu pokarmowego do krwi (już po 15-20 minutach). Jest zaliczana do środków psychoaktywnych z grupy stymulantów, ponieważ działa bezpośrednio na układ nerwowy, pobudzając komórki do działania. Stąd to pobudzenie, które jest intensywne, ale nie trwa długo.
Warto wiedzieć, że dawka kofeiny uznawana za bezpieczną to 0,3 g (jednorazowo) i 1,5 g (na dobę). Badania wskazują jednak, że długotrwałe przyjmowanie 400-800 mg (0,4-0,8g) kofeiny na dobę może prowadzić do uzależnienia i wystąpienia rozdrażnienia, nerwowości, bezsenności czy tachykardii. Ustalono także dawkę toksyczną kofeiny (1000 mg jednorazowo) oraz śmiertelną na poziomie 5-10 g lub 150-200 mg/kg masy ciała na dobę.
W przypadku kobiet w ciąży za bezpieczną i niewpływającą na płód dawkę przyjęto 200 mg na dobę.
Jakie są zalety kofeiny?
- Polepsza koncentrację i zdolność zapamiętywania,
- poprawia refleks, czujność i koordynację ruchową,
- przyspiesza metabolizm,
- osłabia ból głowy (w zależności od mechanizmu powstania),
- ma łagodne działanie moczopędne,
- dzięki zawartości polifenoli wspiera ochronę antyoksydacyjną organizmu,
- wpływa na układ neuroprzekaźników, głównie dopaminergiczny i noradrenergiczny, poprawiając nastrój i motywację.
Badania wykazały, że już 2-3 filiżanki kawy dziennie mogą umiarkowanie obniżać ryzyko chorób układu naczyniowo-sercowego i płuc.
Czy kofeina jest używką?
Kofeina może uzależniać, co prowadzi do uodpornienia konkretnych receptorów w układzie nerwowym na dobroczynne działanie tej substancji.
Osoby uzależnione od kofeiny w mniejszym stopniu odczuwają jej działanie i potrzebują większej dawki na co dzień.
Objawy nadmiernego spożycia kofeiny:
- kołatanie serca,
- drżenie rąk,
- uczucie lęku i niepokoju,
- niepokój ruchowy,
- bezsenność.
Objawy odstawienia kofeiny:
- senność,
- apatia,
- ból głowy,
- zmęczenie,
- obniżona koncentracja.
Kofeina – przeciwwskazania
Na działanie kofeiny powinny szczególnie uważać:
- osoby z wysokim ciśnieniem – nadmierne dawki mogą powodować zwężenie naczyń krwionośnych;
- kobiety w ciąży – kofeina przenika nie tylko do mózgu, ale i do łożyska; wyższe dawki niż te zalecane mogą zwiększać ryzyko niskiej masy urodzeniowej dziecka;
- kobiety karmiące piersią – organizm noworodka nie potrafi jeszcze skutecznie pozbywać się tej substancji.
Kofeina może również wpływać na wchłanianie wapnia i żelaza. Zachowaj godzinną przerwę między suplementacją żelaza a kawą.
Jeśli po spożyciu kofeiny czujesz rozdrażnienie lub nie możesz spać, lepiej z niej zrezygnuj. Substancja ta może także wchodzić w interakcję z lekami, np. stosowanymi w leczeniu depresji czy zwiotczającymi mięśnie. Ponadto nie jest wskazana u osób z czynną chorobą wrzodową czy nieustabilizowanym nadciśnieniem.
Przeczytaj również:
Jaki sposób parzenia kawy jest najzdrowszy?
- Pelczyńska M., Bogdański P., Prozdrowotne właściwości kawy, Katedra i Zakład Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej, Uniwersytet Medyczny
im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.





