Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
9

Dieta ubogosalicylanowa – kiedy ją stosować?

Słuchaj artykułu

Salicylany to grupa związków chemicznych mogących wywołać reakcje alergiczne. Znajdują się one w dużej części leków. Największą ich ilość można znaleźć w lekach przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Salicylany znajdują się też w niektórych owocach i warzywach, a także w innych produktach spożywczych. Jedynym sposobem leczenia jest eliminacja leków i ograniczenie produktów zawierających salicylany, gdyż odczulanie jest nieskuteczne. 

Dieta ubogosalicylanowa – kiedy ją stosować?

Jakie są objawy alergii na salicylany? 

  • alergiczny nieżyt nosa, 
  • wysypka skórna, 
  • problemy z oddychaniem przypominające atak astmy, 
  • w skrajnych przypadkach wstrząs anafilaktyczny. 

Przeczytaj również:
Astma aspirynowa – jakie są jej objawy?

Leki zawierające salicylany 

Bardzo duża ilość salicylanów znajduje się w lekach, najczęściej spotykane są w składzie leków na przeziębienie lub infekcje wirusowe.  

Salicylany o działaniu leczniczym: 

  • kwas acetylosalicylowy – środek o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym. Najczęściej spotykany pod nazwą handlową polopiryna lub aspiryna. 
  • salicylan fenylu – w lecznictwie stosowany jako środek odkażający przewód pokarmowy i układ moczowy, a także w leczeniu biegunek oraz nieżycie jelit. 
  • salicylan sodu – zwiększa rozpuszczalność substancji. 

Przeczytaj również:
Kwas acetylosalicylowy – jak działa na nasze zdrowie?


Zdrowa żywność
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Salicylany w kosmetykach 

W składzie kosmetyków, których celem jest nie tylko oczyszczanie, ale również wysuszanie skóry twarzy, również mogą występować salicylany. Dodatkowo obecne są we wszystkich produktach przeciwtrądzikowych lub wspierających walkę z zaskórnikami. 

Inne produkty kosmetyczne zawierające salicylany: 

  • pianki lub żele do czyszczenia twarzy, 
  • kremy matujące, 
  • peelingi, 
  • kosmetyki do cery tłustej. 

W jakich produktach spożywczych występuje najwięcej salicylanów? 

Warzywa: korniszony, rzodkiewki, papryka, cykoria, kabaczki, bakłażany, brokuły, ogórki, świeży szpinak, słodkie ziemniaki, bób, puszkowane pomidory i koncentraty. 

Owoce: suszone daktyle i morele, czerwona porzeczka, świeże daktyle, świeże morele, żurawina, pomarańcze, ananas, śliwki, truskawki, białe winogrona, jeżyny, jagody, czarna porzeczka, awokado, większa ilość gatunków jabłek, melon, grejpfruty, maliny, mandarynki, brzoskwinie, arbuz. 

Produkty zbożowe: kukurydza. 

Nasiona i orzechy: migdały, orzechy arachidowe w skórce, orzechy brazylijskie, orzechy makadamia, orzeszki piniowe, orzeszki pistacjowe. 

Środki słodzące: miód. 

Tłuszcze: olej kokosowy, oliwa z oliwek, oleje: migdałowy, kukurydziany, sezamowy, arachidowy. 

Zioła i przyprawy: ziele angielskie, anyż, czarny pieprz, kardamon, sproszkowany seler, cynamon, goździki, kmin rzymski, curry, koperek, kozieradka, imbir, lukrecja, mięta, oregano, rozmaryn, szałwia, estragon, kurkuma, tymianek, liść laurowy, bazylia, kminek, esencja waniliowa. 

Napoje: herbata miętowa i rumianek, kawa, coca-cola, soki z owoców zawierających duże ilości salicylanów, piwo, wino, rum, likiery. 

W wypadku alergii na salicylany należy wykluczyć te produkty z diety na okres 3-4 tygodni, a następnie powoli wprowadzać pojedyncze produkty. Produkty powodujące alergie powinny zostać całkowicie wykluczone z jadłospisu. 

Jakie produkty są bezpieczne dla osób uczulonych na salicylany? 

Mięso, jaja, ryby oraz mleko i jego przetwory są całkowicie wolne od salicylanów i bezpieczne dla alergików. 

Warzywa: zielona i biała kapusta, białe ziemniaki bez skórki, brukselka, niektóre gatunki sałaty, świeży szczypior, pietruszka, czosnek, por, czerwona kapusta. 

Owoce: banany, obrane ze skórki gruszki, granat, mango, zielone jabłka bez skórki, pomidor drzewiasty. 

Produkty zbożowe: gryka, proso, owies, ryż, żyto, pszenica. 

Nasiona i orzechy: mak, orzechy nerkowca. 

Środki słodzące: cukier, syrop klonowy. 

Tłuszcze: olej słonecznikowy i sojowy, masło. 

Zioła i przyprawy: sól morska, sos sojowy bez przypraw, szafran. 

Napoje: woda, kawa bezkofeinowa, mleko, domowy sok gruszkowy, kakao. 

Przykładowa dieta: 

Śniadanie: owsianka na mleku, kakao, banan, syrop klonowy, kawa bezkofeinowa z mlekiem. 

Lunch: twarożek ze szczypiorkiem, 2 kromki chleba żytniego, masło, pomidor drzewiasty. 

Obiad: surówka z pora, pstrąg pieczony z szafranem, ziemniaki gotowane bez skórki. 

Podwieczorek: koktajl mango, jogurt naturalny, syrop klonowy. 

Kolacja: pad thai z kurczakiem: sos sojowy, sok z limonki, orzechy nerkowca, kurczak, makaron ryżowy, szczypiorek, czosnek. 

Osoby na diecie niskosalicylanowej lub tuż po jej zakończeniu nie mogą zażywać leku zawierającego salicylany! Nagłe wprowadzenie do odzwyczajonego organizmu tego związku może wywołać wstrząs anafilaktyczny. 


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Sommer D: Treatment of aspirin exacerbated respiratory disease with a low salicylate diet: a pilot crossover study. Otolaryngology-Head and Neck Surgery 2015; 152:42-47. 
  2. Wood A: A systematic review of salicylates in food: Estimated daily intake in Scottish population. Mol Nutr Food Res. 2011; 55: 7-14. 
  3. Paterson J: Is there a role for dietary salicylates in health? Proc Natur Soc. 2006; 65: 93-96. 
  4. Duthie G: Natural salicylates: foods, function and disease prevention. Food and Funct. 2011; 2: 515-520. 
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę