Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
4

Masło kakaowe a opalanie – jaki ma wpływ na opaleniznę?

Słuchaj artykułu

W trakcie lata poszukujemy produktu do opalania, który nie tylko zapewni piękny kolor opalenizny, ale także odpowiednie nawilżenie. Nawilżona, opalona skóra zyskuje dodatkowy blask, który jest bardzo pożądany latem. Czy masło kakaowe przyspiesza opalanie?

Masło kakaowe a opalanie – jaki ma wpływ na opaleniznę?

Masło kakaowe inaczej nazywane tłuszczem kakaowym jest pozyskiwane z nasion kakaowca. Masło kakaowe ma dość twardą, zbitą konsystencję. Posiada jasnobrązowy kolor oraz czekoladowy zapach. Surowiec pod wpływem temperatury ciała człowieka bardzo szybko ulega topnieniu. Dzięki temu bardzo łatwo rozprowadza się na skórze oraz szybko wchłania w jej głębsze warstwy. Masło kakaowe jest bogate w substancje odżywcze, takie jak: 

  • nasycone kwasy tłuszczowe, 
  • polifenole – katechiny, antocyjany, pro-antocyjany, 
  • nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, 
  • alkaloidy, 
  • sterole roślinne, 
  • witaminy A, E, 
  • sole mineralne – magnez, potas, żelazo, wapń.

Produkty z masłem kakaowym
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Masło kakaowe znajduje zastosowanie w farmacji, kosmetyce oraz przemyśle spożywczym. W kosmetyce może być stosowane jako samodzielny produkt lub dodatek do balsamów, mleczek, kremów czy odżywek do włosów. Masło kakaowe nałożone na skórę nadaje jej piękny zapach oraz połysk. Jest to naturalny kosmetyk, który można bezpiecznie nakładać na skórę. Może być stosowane przez osoby cierpiące na alergię, kobiety ciężarne oraz karmiące piersią.  

Zalety stosowania masła kakaowego do opalania 

Masło kakaowe wykazuje wiele właściwości podczas stosowania na skórę. Jest to między innymi działanie: 

  • stymulujące produkcję kolagenu w skórze, 
  • zapobiegające nadmiernemu wysuszaniu skóry, 
  • tworzące na skórze warstwy ochronnej, 
  • wygładzające zrogowaciały naskórek, 
  • regenerujące oparzenia na skórze. 

Aby uzyskać piękną, brązową opaleniznę, należy pamiętać o odpowiednim nawilżeniu skóry. Masło kakaowe dzięki swoim właściwościom zapewnia odpowiednie nawilżenie i odżywienie skóry, dzięki czemu opalenizna powstaje szybciej oraz dłużej się utrzymuje. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu skóry do opalania rzadziej występują problemy z oparzeniami słonecznymi. Zastosowanie tłuszczu kakaowego przed opalaniem wygładza skórę, przeciwdziała powstawaniu przebarwień oraz nadaje jej zdrowy blask.  

Wpływ masła kakaowego na przyspieszenie opalania 

Masło kakaowe do opalania przede wszystkim nawilża skórę, dzięki czemu opalenizna powstaje szybciej. Odpowiednio nawilżona i zadbana skóra jest mniej narażona na powstawanie oparzeń słonecznych. Masło kakaowe posiada także właściwości brązujące. Nadaje skórze złocisty, brązowy odcień, a także blask i połysk. Dobrze odżywiona, opalona skóra wydaje się ciemniejsza. Poza tym masło kakaowe zapobiega nadmiernemu parowaniu wody z komórek skóry, dzięki czemu przyspiesza procesy regeneracyjne w komórkach skóry. 

Właściwości ochronne masła kakaowego przy opalaniu skóry 

Masło kakaowe wykazuje niewielkie właściwości chroniące skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Jednakże te właściwości nie są wystarczające, gdy skóra jest narażona na długotrwałą ekspozycję na promienie słoneczne.  

Oprócz masła kakaowego na skórę należy również nakładać krem z filtrem, najlepiej z faktorem SPF 30 i SPF 50.  

Masło kakaowe można nakładać w trakcie opalania oraz po nim, aby złagodzić zaczerwienienia skóry. 

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę