Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
1

Fleksitarianizm – na czym polega?

Słuchaj artykułu

Fleksitarianizm jest obecnie jedną z najczęściej wykorzystywanych strategii żywieniowych w populacji krajów cywilizacji zachodniej. Jest corocznie wysoko notowany w rankingach diet przygotowywanych przez ogólnoświatowe serwisy poświęcone tematyce żywieniowej i zdrowotnej, jako jedna z najlepszych diet prozdrowotnych, redukcyjnych, przeciwcukrzycowych i najłatwiejszych do przestrzegania w długiej perspektywie czasowej.

Fleksitarianizm – na czym polega?

Czym jest fleksitarianizm? 

Fleksitarianizm (inaczej nazywany również semiwegetarianizmem) to koncepcja, wedle której mięso i jego przetwory są spożywane jedynie okazjonalnie, najczęściej poza domem i podczas różnorodnych uroczystości. Ogólnym założeniem diety fleksitariańskiej jest znaczne ograniczenie konsumpcji mięsa w cotygodniowym menu. Oznacza to, że jest to przede wszystkim dieta wegetariańska z okazjonalnym dodatkiem ryb i owoców morza, jak również mięsa i jego przetworów. 


Zdrowa żywność
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Czy fleksitarianizm jest zdrowy? 

Wyniki badań epidemiologicznych jednoznacznie wskazują, że długotrwałe spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa, a w szczególności przetworzonych produktów mięsnych może zwiększać ryzyko śmiertelności całkowitej oraz ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów (np. raka jelita grubego).  Dieta fleksitariańska zmniejsza o 8% ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego w porównaniu z dietą tradycyjną (z kolei w przypadku diety wegetariańskiej i wegańskiej to ryzyko jest niższe odpowiednio o 18 i 16%). Przyczynia się również do redukcji ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 o 24% w porównaniu z dietą mieszaną (dla wegetarian to ryzyko jest niższe o 46%, natomiast dla wegan o 49%). 

Dane obserwacyjne wykazują, że śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny jest o 8% niższa u fleksitarian w porównaniu z wszystkożercami. 

Stosowanie diety fleksitariańskiej wydaje się być również skuteczną strategią zapobiegania nawrotom fazy zaostrzenia choroby Leśniowskiego-Crohna.  Pozostałe korzyści wynikające z wdrożenia koncepcji fleksitarianizmu to: 

  • elastyczne podejście do diety i unikanie drastycznych restrykcji żywieniowych; 
  • kształtowanie właściwej relacji z jedzeniem (zwłaszcza w sytuacji, gdy o przejściu na fleksitarianizm nie decyduje wyłącznie chęć redukcji nadmiernej masy ciała, lecz troska o własne zdrowie); 
  • mniejsze obciążenie dla planety w wyniku niższego zużycia wody i wykorzystania ziemi uprawnej oraz spadku emisji gazów cieplarnianych; 
  • poprawa dobrostanu zwierząt hodowlanych. 

Potencjalne ryzyko 

Długotrwałe stosowanie nieprawidłowo zbilansowanej diety fleksitariańskiej może powodować: 

  • niedostateczne spożycie białka, 
  • niedostateczną podaż aminokwasów niezbędnych, 
  • niedobór witaminy B12, witaminy D, żelaza, wapnia, selenu, cynku i jodu, 
  • niską podaż długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. 

Podsumowując, dobrze skomponowana i prawidłowo zbilansowana dieta fleksitariańska, która w głównej mierze bazuje na niskoprzetworzonych produktach pochodzenia roślinnego niesie wiele korzyści zdrowotnych.  Ograniczenie konsumpcji żywności pochodzenia zwierzęcego (w szczególności czerwonego mięsa) i opieranie swojej diety na pokarmach roślinnych o niskim stopniu przetworzenia wywiera korzystny wpływ na kondycję naszej planety.  Przeczytaj również: Korzyści wynikające z uważnego jedzenia (mindful eating)


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła:

  1. Derbyshire E.J.: Flexitarian Diets and Health: A Review of the Evidence-Based Literature. Front Nutr. 2016; 3: 55. 
  2. Forestell C.A.: Flexitarian Diet and Weight Control: Healthy or Risky Eating Behavior? Front Nutr. 2018 Jul 10;5:59. 
  3. Wozniak H., Larpin C., de Mestral C., et al.: Vegetarian, pescatarian and flexitarian diets: sociodemographic determinants and association with cardiovascular risk factors in a Swiss urban population. Br J Nutr. 2020 Oct 28;124(8):844-852. 
  4. Melina V., Craig W., Levin S.: Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet. 2016 Dec;116(12):1970-1980. 
  5. Richi E.B., Baumer B., Conrad B., et al.: Health Risks Associated with Meat Consumption: A Review of Epidemiological Studies. Int J Vitam Nutr Res. 2015;85(1-2):70-8. 
  6. Orlich M.J., Singh P.N., Sabaté J., et al.: Vegetarian dietary patterns and the risk of colorectal cancers. JAMA Intern Med. 2015 May;175(5):767-76. 
  7. Chiba M., Abe T., Tsuda H., et al.: Lifestyle-related disease in Crohn’s disease: relapse prevention by a semi-vegetarian diet. World J Gastroenterol. 2010 May 28;16(20):2484-95.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę