Czy należy unikać owoców podczas odchudzania?
Świeże owoce są ważnym składnikiem zdrowej i urozmaiconej diety. Są niskokaloryczne, sycące, jak również bogate w wodę, witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy i bioaktywne fitozwiązki o właściwościach antyoksydacyjnych.
Wysoka częstotliwość spożycia świeżych owoców sprzyja długoterminowemu utrzymaniu masy ciała, a nawet może prowadzić do umiarkowanej jej redukcji u osób z nadwagą lub otyłością. Regularnie włączanie do diety całych owoców może przyczyniać się do zmniejszenia poboru energii z pożywieniem, zwłaszcza gdy są one spożywane przed posiłkiem lub w ramach posiłku, a także w przypadku, gdy zastępują w diecie wysokokaloryczne słodkie przekąski, np. słodycze.
Zdroworozsądkowa konsumpcja różnokolorowych świeżych owoców nie prowadzi do przyrostu masy ciała, natomiast może wspomagać proces redukcji poprzez zwiększenie sytości poposiłkowej, dlatego można je bezpiecznie spożywać nawet będąc na diecie odchudzającej.
Przeczytaj również:
O jakiej porze dnia najlepiej jeść owoce?