Dieta na trądzik. Na co zwracać uwagę?
Trądzik pospolity to przewlekła zapalna choroba skóry. Najczęściej związana jest z wiekiem nastoletnim, ze względu na wzmożoną aktywność hormonalną. Na jego rozwój mogą mieć wpływ różne czynniki, np. genetyka, ale duże znaczenie ma również sposób odżywiania. Jak powinna wyglądać dieta na trądzik?
Źródła tłuszczu w diecie na trądzik
Włącz do diety produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 o potwierdzonych właściwościach przeciwzapalnych. Znajdziesz je w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, makrela czy tuńczyk. W kwasy omega-3 obfitują również nasiona lnu i chia, olej lniany, orzechy włoskie. Korzystnym stosunkiem omega-3 do omega-6 cechują się również olej rzepakowy, olej z czarnej porzeczki, olej z lnianki. Zdrowym źródłem tłuszczu w postaci jednonienasyconych kwasów tłuszczowych są również awokado i oliwa z oliwek. Przewaga kwasów tłuszczowych omega-6 może skutkować zwiększeniem procesów prozapalnych i nasileniem trądziku, natomiast odpowiedni dobór kwasów tłuszczowych może wpływać korzystnie na stan skóry, zmniejszając stan zapalny. Niedobory niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych mogą skutkować zaburzeniami procesu rogowacenia naskórka i powstawaniem zaskórników.
Węglowodany w diecie na trądzik
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (powodujące szybki, gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi) mogą mieć wpływ na nasilenie zmian trądzikowych.
Jak dowodzą badania, dieta o niskim indeksie glikemicznym może wiązać się z zmniejszeniem nasilenia trądziku i redukcją istniejących zmian trądzikowych.
U niektórych osób redukcja masy ciała i zastosowanie diety z niskim indeksem glikemicznym wiązała się z większą wrażliwością na insulinę oraz zmniejszoną produkcją hormonów płciowych, mających związek z powstawaniem trądziku. Dieta wysokoprzetworzona, obfitująca w produkty gotowe, dania typu fast food, produkty mączne, cukier i słodycze ma natomiast wysoką wartość indeksu glikemicznego.
Produkty mleczne w diecie na trądzik
Spożywanie produktów mlecznych może skutkować nasileniem problemów z trądzikiem. Spożycie mleka powoduje wysoką odpowiedź insulinową, co może tłumaczyć pogorszenie się stanu skóry trądzikowej po jego wypiciu. Mleko może być również źródłem substancji o budowie steroidowej, które mogą być prekursorami hormonów androgennych, a tym samym nasilać trądzik.
Czekolada i ostre przyprawy w diecie na trądzik
Według niektórych źródeł czekolada może mieć wpływ na nasilenie objawów trądzikowych. Wynika to z dużej zawartości cukrów prostych i wysokiej wartości indeksu glikemicznego. Reakcja na ostre przyprawy jest bardzo indywidualna – u niektórych osób mogą one pogarszać przebieg trądziku, a u innych mogą nie wpływać na nasilenie tej przypadłości. Eliminacja ostrych przypraw i czekolady istotna jest u osób, u których widoczne jest zaostrzenie zmian trądzikowych po ich spożyciu.
Probiotyki w diecie na trądzik
Jak donoszą publikacje naukowe, włączenie probiotyków do diety może mieć wpływ na skład mikroflory skóry. Zmniejszają one ilość bakterii Propionibacterium acnes odpowiedzialnych za rozwój trądziku i jednocześnie zwiększają namnażanie korzystnych bakterii.
Antyoksydanty w diecie na trądzik
Produkty bogate w antyoksydanty są również bardzo ważnym elementem diety u osób cierpiących na trądzik. Bardzo ważne jest dostarczanie substancji przeciwutleniających, chroniących przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz właściwa podaż witamin antyoksydacyjnych (A, C, E), cynku i selenu. Obiecujący w terapii trądziku wydaje się również resweratrol, obecny w skórkach winogron i czerwonym winie. Jest on flawonoidom, który może łagodzić objawy trądziku, jak i wywierać działanie bakteriobójcze w stosunku do Propionibacterium acnes.
Data aktualizacji: 11.11.2022
Przeczytaj również:
Trądzik pospolity – jak go leczyć?
- Dawidziak J., Balcerkiewicz M., Dieta jako uzupełnienie leczenia trądziku pospolitego, Farmacja Współczesna, 2016, 9, 67-72.
- Osowski Sz., Znaczenie diety w terapii trądziku pospolitego, Kosmetologia Estetyczna, 2019, 6, 8, 755-760.
- Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.