Gojnik – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Gojnik jest nazywany szałwią libańską lub herbatą górską. Odznacza się wieloma dobroczynnymi składnikami i od wielu lat jest wykorzystywany w medycynie bałkańskiej, m.in. w problemach gastrycznych lub przy przeziębieniu.
Gojnik – charakterystyka
Gojnik (łac. Sideritis) to rodzaj rośliny pochodzącej z południowych obszarów świata, w tym z Afryki i Europy Południowej. Do rodzaju gojnik należą m.in. następujące gatunki:
- gojnik górski (drobnokwiatowy) (łac. Sideritis montana),
- gojnik hyzopolistny (łac. Sideritis hyssopifolia),
- gojnik macedoński (łac. Sideritis scardica),
- gojnik syryjski (łac. Sideritis raeseri).
Gojnik należy do rodziny jasnotowatych/wargowych (łac. Lamiaceae/Labiateae). Każdy z powyższych gatunków jest spotykany w innych miejscach. W Polsce gojnik zyskał wiele synonimów, takich jak przyrocze ziele, chimeryczne ziele czy bocianie noski. Podstawowym i szeroko stosowanym surowcem pozyskiwanym z opisywanej rośliny jest jej ziele (Sideritis Herba) zbierane wczesną wiosną. Podczas suszenia należy unikać bezpośredniej ekspozycji na słońce [1, 5]. Gojnik nazywa się również szałwią libańską i herbatą górską ze względu na szerokie zastosowanie jako dodatek do herbat lub samodzielny składnik naparów.
Z gojnika pozyskuje się również olejek eteryczny używany m.in. w kosmetykach przeciwstarzeniowych [2].
Gojnik – skład
Dobroczynnie działające składniki gojnika to:
- polifenole,
- terpeny,
- flawonoidy glikozydowe,
- proteiny,
- pierwiastki, takie jak potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk i miedź.
Procentowe ilości podanych substancji chemicznych różnią się w zależności od gatunku [2-4].
Gojnik – właściwości
Główne właściwości gojnika to:
- właściwości przewidrobnoustrojowe – przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne (działanie monoterpenów, np. pinen, karwakol);
- właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające);
- właściwości przeciwzapalne;
- właściwości przeciwdziałające powstawaniu zmarszczek;
- właściwości przyspieszające gojenie się ran;
- właściwości pobudzające apetyt [2-4].
Dodatkowe właściwości gojnika, udowodnione w badaniach nad konkretnym gatunkiem:
- właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych – najbardziej obiecujące wyniki badań to działanie przeciwnowotworowe gatunku Sideritis perfoliata na ludzkie rakowe komórki wątroby;
- badania nad gatunkiem Sideritis perfoliata wykazały również potencjał tej rośliny w redukcji zmarszczek mimicznych [3].
Gojnik – zastosowanie
Europejska Agencja Leków (ang. EMA, European Medicines Agency) zaleca stosowanie herbat lub naparów z gojnika w celu leczenia kaszlu związanego z przeziębieniem. Dodatkowo może być on stosowany doustnie w łagodzeniu lekkiego dyskomfortu w żołądku i jelitach [1].
Ze względu na działanie przeciwzapalne gojnik dodawany jest do receptur naturalnych maści redukujących dolegliwości stawowe.
Gojnik – czy herbata jest najlepszym sposobem stosowania?
Badania wykazały, że najlepszą formą doustnego przyjmowania ziela gojnika jest przyrządzenie naparu. Zalecaną metodą zaparzenia ziela gojnika jest zalanie łyżeczki surowca wodą (ok. 250 ml) w temperaturze już od około 87 stopni na maksymalnie 10 minut [1-2].
Gojnik – przeciwwskazania
Nie należy podawać naparów z gojnika dzieciom. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby uczulone na którąkolwiek roślinę z rodziny Lamiaceae (Labiateae) [1].
Gojnik – skutki uboczne
Jak dotąd nie wykazano szczególnie istotnych skutków ubocznych związanych z przyjmowaniem naparów z gojnika [1].
Podsumowując, szałwia libańska wykazuje przede wszystkim właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne, a dodatkowo działa przeciwzapalnie. Warto zastosować napary z gojnika podczas lekkiego przeziębienia jako naturalny sposób leczenia dolegliwości ze strony górnych dróg oddechowych. Do przygotowanego naparu można dodać miód, cytrynę lub kawałek imbiru. Gojnik może być również naturalną alternatywą leczenia łagodnych problemów trawiennych.
Przeczytaj również:
Lawenda – właściwości i zastosowanie
Źródła:
- www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/sideritis-herba.
- Żyżelewicz D, Kulbat-Warycha K, Oracz J, Żyżelewicz K., Polyphenols and Other Bioactive Compounds of Sideritis Plants and Their Potential Biological Activity, Molecules, 2020 Aug 18;25(16):3763.
- Lall N, Chrysargyris A, Lambrechts I, Fibrich B, Blom Van Staden A, Twilley D, de Canha MN, Oosthuizen CB, Bodiba D, Tzortzakis N., Sideritis Perfoliata (Subsp. Perfoliata) Nutritive Value and Its Potential Medicinal Properties, Antioxidants (Basel).
- Lytra K, Tomou EM, Chrysargyris A, Drouza C, Skaltsa H, Tzortzakis N., Traditionally Used Sideritis cypria Post.: Phytochemistry, Nutritional Content, Bioactive Compounds of Cultivated Populations. Front Pharmacol. 2020 May 12;11:650.
- rozanski.li/3709/gojnik-sideritis-w-praktycznej-fitoterapii-oraz-jako-skladnik-herbatki-gorskiej-malotira/.
Bardzo ciekawy artykuł i jednocześnie bardzo pomocny poniewaz mam duże problemy gastryczne i bolące stawy mam nadzieje ze choć w niewielkim stopniu ale sobie tym zielem pomogę .