Olej z nasion marchwi. Jakie ma właściwości?
Z nasion marchwi można otrzymać olejek eteryczny lub olej. Jakie właściwości ma olej z nasion marchwi i jak go stosować?
Olej z nasion marchwi ma ziemisty aromat oraz barwę od żółtej po bursztynową. Pozyskuje się go w wyniku tłoczenia na zimno lub metodą ekstrakcyjną. Jest źródłem beta-karotenu, witamin A, C, E, B1, B2 oraz kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (stearynowy, linolowy,palmitynowy), jednonienasyconych (oleinowy) i nasyconych. Zawartość procentowa poszczególnych kwasów zależy od metody otrzymywania oleju.
Olej z nasion marchwi w kuchni
Olej z marchwi tłoczony na zimno zachowuje swoje właściwości prozdrowotne.
Wykazuje działanie:
- wspomagające pracę wątroby,
- obniżające poziom cholesterolu,
- kardioprotekcyjne (ochronne na serce),
- wspomagające wzrok,
- przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne,
- przeciwzapalne.
Ze względu na smak i konsystencję olej z nasion marchwi można dodawać np. do sałatek (łyżeczka dziennie).
Zastosowanie oraz wpływ oleju z marchwi na cerę
Olej z nasion marchwi jest lekki i dobrze się wchłania. Działa przeciwzmarszczkowo, ujędrniająco, tonizująco i nawilżająco. Przyspiesza regenerację naskórka, rozjaśnia blizny i przebarwienia. Pomaga w łagodzeniu zmian trądzikowych i o charakterze łuszczycowym. Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, może pomóc chronić skórę przed wolnymi rodnikami. Dodatkowo witamina C zawarta w oleju pomaga w procesie odnowy komórek, co przeciwdziała efektom starzenia się skóry.
W celu uzyskania efektu dogłębnego efektu nawilżenia dodaj go do ulubionego kremu, serum czy maseczki, np. z aloesu. Beta-karoten pobudza syntezę włókien kolagenowych i chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Witamina E odpowiada za nawilżenie i uelastycznienie skóry, a bogactwo kwasów tłuszczowych wzmacnia barierę hydrolipidową naskórka.
Kilka kropli oleju z nasion marchwi możesz też połączyć z olejem bazowym, np. ze słodkich migdałów czy jojoba. Taka mieszanka odżywi i wzmocni Twoją skórę, końcówki włosów, a nawet paznokcie.
Olej z nasion marchwi – środki ostrożności
Olej z nasion marchwi jest stosunkowo bezpieczny. Przestrzegaj jednak zaleceń producentów i nie przekraczaj dziennego spożycia czy rekomendowanego stężenia. Unikaj również kontaktu oleju z oczami.
Zrezygnuj ze stosowania oleju z nasion marchwi jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią.
Olej pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno przechowuj w ciemnym, szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie stracił cennych właściwości.
Przeczytaj również:
Olej z pestek winogron – właściwości i zastosowanie
- da Silva Dias J., Nutritional and Health Benefits of Carrots and Their Seed Extracts. Food and Nutrition Sciences, 2014.
- Batechko S., Bańkowski Z., Moc życia żywych olejów.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.
- Kulawik- Pióro A., Marchew zwyczajna (Daucus carota L.) jako źródło substancji aktywnych i jej potencjał farmakologiczny i kosmetologiczny.
- https://www.ptfarm.pl/download/?file=File%2FFarmacja+Polska%2F2022%2F9%2F05_SZ_Marchew_zwyczajna_n.pdf