Nietolerancja fruktozy – przyczyny, objawy, postępowanie
Fruktoza uważana jest powszechnie za „zdrowy cukier”. Jednak liczba doniesień o szkodliwości nadmiaru fruktozy na zdrowie stale wzrasta. W dalszej części tekstu omówimy drugą stronę medalu tego cukru owocowego, który nagminnie dodawany jest do większości gotowych produktów spożywczych jako syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS).
Nietolerancja fruktozy – co to takiego?
Nietolerancja fruktozy jest to niewłaściwa reakcja organizmu po spożyciu tego cukru. Pod tym terminem, który ma charakter potoczny, kryją się dwa schorzenia:
- zaburzenie metabolizmu fruktozy (fruktozemia),
- zespół złego wchłaniania fruktozy [2].
Przyczyny nietolerancji fruktozy
Nie jest to zagadnienie proste. Posiada złożoną etiopatogenezę całkowicie odmienną w obu przypadkach choroby.
Wrodzona nietolerancja fruktozy (fruktozemia) ma podłoże genetyczne i charakter nieuleczalny, występuje z częstością 1: 40 000 osób. Wynika z niedoboru lub braku enzymu aldolazy B, niezbędnego w metabolizmie fruktozy w wątrobie. Z tego powodu dochodzi do gromadzenia się metabolitów tego cukru w wątrobie, co zakłóca jej prawidłowe funkcje [2, 3].
Nieprawidłowe wchłanianie fruktozy w jelicie cienkim spowodowane jest niedoborem lub ograniczeniem aktywności GLUT5 (białka transportującego ten cukier przez błonę komórkową). Niedobór GLUT5 powoduje fermentację w jelicie grubym, wywołując dyskomfort ze strony przewodu pokarmowego [4]. Upośledzone wchłanianie fruktozy może się pojawić w każdym wieku, nawet u ludzi starszych.
Nietolerancja fruktozy – objawy
Pierwsze objawy fruktozemii ujawniają się już w wieku niemowlęcym po rozszerzeniu diety o soki owocowe [4]. Źródłem fruktozy są także mieszanki mlekozastępcze słodzone sacharozą, stąd symptomy u niemowląt niekarmionych piersią mogą wystąpić znacznie wcześniej.
Do głównych objawów fruktozemii należą:
- ciężka hipoglikemia (niedocukrzenie),
- wymioty pojawiające się krótko po spożyciu fruktozy,
- postępujące uszkodzenie wątroby,
- krwotoki,
- uszkodzenia proksymalnego kanalika nerkowego,
- apatia,
- senność,
- drgawki,
- częste zakażenia dróg moczowych z bakteriemią (występowanie fruktozy w moczu),
- brak łaknienia u niemowląt i opóźniony rozwój fizyczny [3].
Symptomy zespołu złego wchłaniania fruktozy mogą pojawić się krótko po spożyciu nawet niewielkiej ilości tego cukru. Do najczęstszych dolegliwości należą:
- wzdęcia,
- uczucie pełności,
- gazy,
- bóle brzucha,
- brak apetytu,
- nudności i wymioty,
- nasilenie refluksu żołądkowo-przełykowego,
- biegunka [4].
Nietolerancja fruktozy – diagnostyka
Najczęstszym narzędziem do potwierdzenia fruktozemii jest badanie genetyczne w kierunku mutacji odpowiedzialnych za wystąpienie choroby (mutacje w genie ALDOB) [5]. Niechęć do jedzenia owoców i słodyczy może sygnalizować o obecności tego schorzenia [6].
Rozpoznanie zespołu złego wchłaniania fruktozy opiera się na przeprowadzeniu wodorowego testu oddechowego (WTO) po doustnym obciążeniu fruktozą. Dodatni wynik otrzymuje się, gdy stężenie gazu w wydychanym powietrzu wzrosło o co najmniej 20 ppm względem wyjściowego pomiaru. Test ten jest uniwersalny w diagnozowaniu nietolerancji innych węglowodanów [4, 8, 9].
Nietolerancja fruktozy – postępowanie
Główną metodą leczenia fruktozemii jest dieta eliminacyjna, która opiera się na wykluczeniu wszelkich źródeł fruktozy, sacharozy i sorbitolu z pożywienia. Nieprzestrzeganie zaleceń żywieniowych może okazać się tragiczne w skutkach, nawet doprowadzając do zgonu pacjenta. Z uwagi na brak owoców w diecie zaleca się suplementację witaminą C [2, 3].
W przypadku zespołu złego wchłaniania fruktozy nie jest wymagana tak drastyczna zmiana sposobu odżywiania. Postępowanie obejmuje edukację żywieniową i modyfikację diety polegającą na ograniczeniu ilości spożytej fruktozy do dawek tolerowanych przez pacjenta [9].
Nietolerancja fruktozy – co jeść?
- Owoce o niskiej zawartości fruktozy (awokado, ananas, banany, limonka, melon kantalupa, maliny, mandarynka, morela, truskawki, żurawina);
- Warzywa gotowane (buraki, ziemniaki, bataty, dynia, jarmuż, marchew, pasternak, pomidor śliwkowy, rabarbar, rzodkiewka, rzepa, szpinak, szczypiorek, seler, zielona papryka);
- Produkty zbożowe (kasza gryczana, mąka gryczana i kukurydziana, krakersy, ryż, komosa ryżowa, pieczywo żytnie / bezglutenowe, makarony, popcorn, płatki owsiane i kukurydziane);
- Nabiał (mleko, sery, jogurt naturalny, napoje roślinne bez dodatków smakowych);
- Mięso nieprzetworzone dowolnego rodzaju.
Dodawaj glukozę do produktów i napojów bogatych we fruktozę – ułatwi to jej trawienie. Unikaj następujących pokarmów ze względu na wysoką zawartość fruktozy:
- świeże owoce drobnopestkowe i ich soki (jabłka, gruszki, melony, papaje, arbuzy);
- miód;
- suszone owoce;
- owoce puszkowane w słodkim syropie;
- napoje i produkty słodzone syropem kukurydzianym (glukozowo-fruktozowym).
Ogranicz spożycie porów, czosnku, cykorii, cebuli, szparagów, a także pszenicy i jęczmienia. Wystrzegaj się słodyczy rekomendowanych dla diabetyków [4, 9, 10].
Jedynym sposobem na pozbycie się dolegliwości spowodowanych nietolerancją fruktozy jest całkowita eliminacja tego cukru w przypadku fruktozemii. W przypadku zdiagnozowania zespołu złego wchłaniania fruktozy, zwykle wystarczy jej ograniczenie w diecie do poziomu tolerancji. Zmiana nawyków żywieniowych może znacząco poprawić jakość życia – dokonuj świadomych zakupów i uważnie czytaj etykiety produktów.
Przeczytaj również:
Nietolerancja laktozy – czym się objawia?
Źródła:
- Cybulska B, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Fruktoza i choroby układu sercowo-naczyniowego: https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/fruktoza-i-choroby-ukladu-sercowo-naczyniowego/
- Pogoń K., O problemie jakim jest nietolerancja fruktozy: https://biotechnologia.pl/informacje/dr-krystyna-pogon-o-problemie-jakim-jest-nietolerancja-fruktozy,15981
- Szablewski L., Skopińska A., Zaburzenia metabolizmu węglowodanów powodowane mutacjami i rola diety jako terapii, Medycyna Rodzinna 4/2005, s. 113-116.
- Marek K., Kamińska B., Plata-Nazar K., Grabska-Nadolska M., Upośledzenie wchłaniania fruktozy: rola w zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego u dzieci, Forum Medycyny Rodzinnej, 2010, tom 4, nr 2, 117-121.
- https://www.genesis.pl/study/aldob-fructose-16-bisphosphate-aldolase-b
- Cielecka E.K., Dereń K., Grzegorczyk A., Nadwrażliwość pokarmowa: http://mediton.nazwa.pl/library/aai_volume-15_issue-3_article-918.pdf
- Fructose: A Key Factor in the Development of Metabolic Syndrome and Hypertension: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3677638/
- Dymek A., Nietolerancja fruktozy – opis przypadków, Alergia, 2017: http://alergia.org.pl/wp-content/uploads/2017/08/24-26-Nietolerancja-fruktozy.pdf
- https://dietetycy.org.pl/nietolerancja-fruktozy/
- Dietary fructose intolerance, fructan intolerance and FODMAPs: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3934501/