Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
4

Grypa żołądkowa – co jeść podczas choroby?

Słuchaj artykułu

Grypa żołądkowa (grypa jelitowa, jelitówka) to infekcja układu pokarmowego spowodowana przez wirusy – najczęściej rotawirusy, rzadziej adenowirusy lub norowirusy. Charakteryzuje się nagłym pojawieniem się biegunki i/lub wymiotów (w przeciwieństwie do zatrucia pokarmowego). W tym samym czasie mogą wystąpić również gorączka, brak apetytu, skurcze w okolicach brzucha i ogólne osłabienie lub przemęczenie [1,2]. 

Grypa żołądkowa – co jeść podczas choroby?

Do zarażenia grypą żołądkową może dojść drogą kropelkową lub pokarmową (podczas kontaktu z osobą zarażoną lub przedmiotami czy żywnością, z którą miała styczność). 

Grypa żołądkowa rozwija się w organizmie przez około 2 doby. Trwa do ok. 10 dni. Odczuwalna poprawa następuje po 5-7 dniach. Wymioty i/lub biegunka ustępują wcześniej – po ok. 2 dniach.  


Produkty stosowane w trakcie grypy żołądkowej
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Grypa żołądkowa – co jeść? 

Dieta podczas grypy żołądkowej powinna ograniczyć się do lekkostrawnych posiłków. Należy unikać głodówek czy długich przerw między posiłkami. Porcje powinny być niewielkie, ale spożywane regularnie (4-5 posiłków w ciągu doby) [3]. 

Do produktów zalecanych podczas infekcji należą: 

  • pieczywo pszenne lub pszenno-żytnie, 
  • płatki owsiane, 
  • ryż biały, 
  • chude mięso (kurczak, indyk), 
  • owoce bez skórki (banany, jabłka), 
  • gotowane warzywa (marchewka, ziemniaki), 
  • suchary, biszkopty, 
  • napoje – woda niegazowana, słabe herbaty [3]. 

Do diety warto także włączyć suplementację probiotykami. Skrócą one czas trwania choroby i zmniejszą ilość oddawanych stolców. Tego typu preparaty zaleca się stosować nawet do 2 tygodni po ustąpieniu objawów choroby. 

Co pić w trakcie grypy żołądkowej? 

W okresie choroby należy dobrze nawadniać organizm. Zaleca się przyjmowanie ok. 2,5 l płynów w ciągu dnia. Po każdym ataku wymiotów lub luźnym wypróżnieniu powinno się wypić szklankę wody. Płyny powinny być chłodne i przyjmowane małymi łykami. 

Należy zadbać o to, aby przyjmowane płyny miały obniżoną osmolarność. Pozwala to nie tylko uzupełnić niedobory, ale również zmniejszyć objętość wydalanych płynów w stolcu [1]. 

Płyn nawadniający powinien zawierać głównie elektrolity (sód, chlor, potas, magnez) i glukozę. Preparaty nawadniające o odpowiednich składach są dostępne w aptekach bez recepty [2]. 

Oprócz wyżej wymienionych środków nawadniających można pić wodę mineralną i słabe napary gorzkiej herbaty lub ziół (np. mięta, rumianek).  

Grypa żołądkowa – czego unikać w diecie? 

Podczas choroby należy unikać produktów bogatych w błonnik, smażonych, tłustych, konserwowanych, marynowanych czy wędzonych. Nie powinno się także spożywać produktów mlecznych, ponieważ może pojawić się tymczasowa nietolerancja laktozy. 

Nawadniając organizm, powinno się unikać słodkich soków owocowych i napojów gazowanych. Mogą one nasilać biegunkę, ponieważ zawierają dużą ilość cukrów i mają trudną do zweryfikowania osmolarność [2]. 

Produkty przeciwwskazane podczas choroby: 

  • pieczywo graham, 
  • słodzone płatki śniadaniowe, 
  • ryż brązowy, 
  • tłuste produkty mleczne, tłuste mleko, 
  • tłuste mięso (wołowe, wieprzowe), 
  • owoce suszone lub konserwowe, 
  • warzywa – cebula, buraki, papryka, 
  • napoje – słodzone, gazowane, kawa (szczególnie z mlekiem), alkohol, 
  • przyprawy (w szczególności ostre). 

Co jeść, gdy grypa żołądkowa ustąpi? 

Powrót do diety sprzed choroby powinien być stopniowy.

Przynajmniej przez tydzień po ustąpieniu objawów choroby należy utrzymywać dietę lekkostrawną. W tym czasie flora bakteryjna i błona śluzowa żołądka będą się regenerować [2]. 

Po upływie tego czasu do diety powoli można włączyć nabiał (jogurty, nietłusty ser biały), a następnie kasze, np. jęczmienną lub jaglaną.  

Przez kolejne 2-3 tygodnie należy unikać ciężkostrawnych potraw – smażonego lub wędzonego mięsa i ryb oraz różnego rodzaju konserw i marynat.  

Na samym końcu do diety można włączyć warzywa kapustne (czerwona i biała kapusta, brokuł, kalafior) i strączkowe (bób, fasola, groch). 

Przeczytaj również:
Grypa żołądkowa – jak ją leczyć?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Cianciara J., Juszczyk J., Choroby zakaźne i pasożytnicze, Lublin 2007. 
  2. Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Warszawa 2010. 
  3. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2004. 
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę