Grypa żołądkowa – co jeść podczas choroby?
Grypa żołądkowa (grypa jelitowa, jelitówka) to infekcja układu pokarmowego spowodowana przez wirusy – najczęściej rotawirusy, rzadziej adenowirusy lub norowirusy. Charakteryzuje się nagłym pojawieniem się biegunki i/lub wymiotów (w przeciwieństwie do zatrucia pokarmowego). W tym samym czasie mogą wystąpić również gorączka, brak apetytu, skurcze w okolicach brzucha i ogólne osłabienie lub przemęczenie [1,2].
Do zarażenia grypą żołądkową może dojść drogą kropelkową lub pokarmową (podczas kontaktu z osobą zarażoną lub przedmiotami czy żywnością, z którą miała styczność).
Grypa żołądkowa rozwija się w organizmie przez około 2 doby. Trwa do ok. 10 dni. Odczuwalna poprawa następuje po 5-7 dniach. Wymioty i/lub biegunka ustępują wcześniej – po ok. 2 dniach.
Grypa żołądkowa – co jeść?
Dieta podczas grypy żołądkowej powinna ograniczyć się do lekkostrawnych posiłków. Należy unikać głodówek czy długich przerw między posiłkami. Porcje powinny być niewielkie, ale spożywane regularnie (4-5 posiłków w ciągu doby) [3].
Do produktów zalecanych podczas infekcji należą:
- pieczywo pszenne lub pszenno-żytnie,
- płatki owsiane,
- ryż biały,
- chude mięso (kurczak, indyk),
- owoce bez skórki (banany, jabłka),
- gotowane warzywa (marchewka, ziemniaki),
- suchary, biszkopty,
- napoje – woda niegazowana, słabe herbaty [3].
Do diety warto także włączyć suplementację probiotykami. Skrócą one czas trwania choroby i zmniejszą ilość oddawanych stolców. Tego typu preparaty zaleca się stosować nawet do 2 tygodni po ustąpieniu objawów choroby.
Co pić w trakcie grypy żołądkowej?
W okresie choroby należy dobrze nawadniać organizm. Zaleca się przyjmowanie ok. 2,5 l płynów w ciągu dnia. Po każdym ataku wymiotów lub luźnym wypróżnieniu powinno się wypić szklankę wody. Płyny powinny być chłodne i przyjmowane małymi łykami.
Należy zadbać o to, aby przyjmowane płyny miały obniżoną osmolarność. Pozwala to nie tylko uzupełnić niedobory, ale również zmniejszyć objętość wydalanych płynów w stolcu [1].
Płyn nawadniający powinien zawierać głównie elektrolity (sód, chlor, potas, magnez) i glukozę. Preparaty nawadniające o odpowiednich składach są dostępne w aptekach bez recepty [2].
Oprócz wyżej wymienionych środków nawadniających można pić wodę mineralną i słabe napary gorzkiej herbaty lub ziół (np. mięta, rumianek).
Grypa żołądkowa – czego unikać w diecie?
Podczas choroby należy unikać produktów bogatych w błonnik, smażonych, tłustych, konserwowanych, marynowanych czy wędzonych. Nie powinno się także spożywać produktów mlecznych, ponieważ może pojawić się tymczasowa nietolerancja laktozy.
Nawadniając organizm, powinno się unikać słodkich soków owocowych i napojów gazowanych. Mogą one nasilać biegunkę, ponieważ zawierają dużą ilość cukrów i mają trudną do zweryfikowania osmolarność [2].
Produkty przeciwwskazane podczas choroby:
- pieczywo graham,
- słodzone płatki śniadaniowe,
- ryż brązowy,
- tłuste produkty mleczne, tłuste mleko,
- tłuste mięso (wołowe, wieprzowe),
- owoce suszone lub konserwowe,
- warzywa – cebula, buraki, papryka,
- napoje – słodzone, gazowane, kawa (szczególnie z mlekiem), alkohol,
- przyprawy (w szczególności ostre).
Co jeść, gdy grypa żołądkowa ustąpi?
Powrót do diety sprzed choroby powinien być stopniowy.
Przynajmniej przez tydzień po ustąpieniu objawów choroby należy utrzymywać dietę lekkostrawną. W tym czasie flora bakteryjna i błona śluzowa żołądka będą się regenerować [2].
Po upływie tego czasu do diety powoli można włączyć nabiał (jogurty, nietłusty ser biały), a następnie kasze, np. jęczmienną lub jaglaną.
Przez kolejne 2-3 tygodnie należy unikać ciężkostrawnych potraw – smażonego lub wędzonego mięsa i ryb oraz różnego rodzaju konserw i marynat.
Na samym końcu do diety można włączyć warzywa kapustne (czerwona i biała kapusta, brokuł, kalafior) i strączkowe (bób, fasola, groch).
Przeczytaj również:
Grypa żołądkowa – jak ją leczyć?
Źródła:
- Cianciara J., Juszczyk J., Choroby zakaźne i pasożytnicze, Lublin 2007.
- Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Warszawa 2010.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2004.