Siemię lniane. Jak przygotować?
Siemię lniane można wykorzystać na wiele sposobów. Niezmielone nasiona lnu można bezpośrednio dodać do sporządzanych sałatek, jogurtów, kefirów, owsianek, koktajli lub po prostu posypać nimi kanapkę. Innym prostym sposobem przygotowania siemienia lnianego jest zalanie nasion gorącą wodą w szklance. Wystarczy dodać do niej 1-2 łyżki stołowe (5-10 g) nasion lnu, a następnie pozostawić w wodzie na około pół godziny, co jakiś czas mieszając całość. Siemię lniane pod wpływem wody szybko mięknie i pęcznieje, otaczając się charakterystycznym śluzem. W ten sposób powstaje tzw. kisiel, który po przecedzeniu należy bezpośrednio spożyć, aby w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości licznych składników aktywnych zawartych w nasionach.
Rekomendowane dziennie spożycie siemienia lnianego to 1-2 łyżki.
Zmielone nasiona lnu mogą zastąpić jajka w diecie wegan czy wegetarian. Wystarczy zmieszać jedną łyżkę sproszkowanego siemienia z 3 łyżkami ciepłej wody. To praktyczne rozwiązanie dobrze sprawdza się w przygotowaniu np. ciast.
Przeczytaj również:
Kiedy pić siemię lniane? Rano czy wieczorem?
Wieczorem ucieram siemię w moździerzu i zalewam gorącą wodą. Rano dodaję sok z cytryny i pije na czczo.