Bromelaina – właściwości i zastosowanie
Bromelaina jest substancją aktywną, która w ostatnim czasie znalazła szerokie zastosowanie w medycynie. Najnowsze doniesienia wskazują, że może być stosowana w terapii wspomagającej wielu chorób. Jakie jest jej działanie?
Bromelaina jest mieszaniną enzymów proteolitycznych (czyli enzymów trawiących białko) i główną substancją biologicznie czynną występującą w roślinach z rodziny bromeliowatych, której przedstawicielem jest znany nam wszystkim ananas. Bromelaina występuje w jego łodygach, owocach i liściach. Z uwagi na swoje właściwości proteolityczne, bromelaina jest szeroko wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, a także spożywczym.
Właściwości bromelainy
Bromelaina od wieków wykorzystywana była w medycynie ludowej w terapii różnych schorzeń. Publikacje naukowe donoszą, że dziś może być ona również pomocna w wielu przypadłościach. Przypisuje się jej następujące właściwości:
Zmniejszanie ryzyka zawałów serca i zakrzepów
Bromelaina może być skuteczna w przypadku chorób sercowo-naczyniowych, ponieważ jest inhibitorem agregacji płytek krwi, minimalizując w ten sposób ryzyko zakrzepicy i zatorowości. Jedno z badań klinicznych wykazało, że doustne podawanie bromelainy osobom, które w przeszłości przeszły zawał lub udar oraz z tendencją do zakrzepów skutkowało zmniejszeniem agregacji płytek krwi. Inne badania wykazały również jej istotną rolę w procesie fibrynolizy, czyli procesie rozkładu zakrzepu. Bromelaina może być również przydatnym środkiem w profilaktyce i leczeniu zakrzepowego zapalenia żył.
Wspomaganie procesów trawiennych
Ze względu na obecność enzymów proteolitycznych bromelaina może być wykorzystywana w zaburzeniach trawiennych, ze względu na ułatwianie trawienia białek. Sprawdzi się również przy niedostatecznym wydzielaniu enzymów trawiennych takich jak pepsyna czy trypsyna, a także w przypadku problemów z pracą trzustki. Badania sugerują możliwość zastosowania bromelainy w przypadku wrzodów żołądka.
Działanie przeciwzapalne
Bromelaina może być wykorzystywana w urazach tkanek miękkich ze względu na potencjalne właściwości przeciwzapalne, dzięki hamowaniu prostaglandyn prozapalnych. Dowiedziono, że może ona również zmniejszać ból pooperacyjny, jak i obrzęk. Może być ona alternatywą dla konwencjonalnych NLPZ (niesteroidowych leków przeciwzapalnych) i zmniejszać ból i stan zapalny w chorobach zwyrodnieniowych stawów.
Zastosowanie w chirurgii
Podanie bromelainy przed zabiegiem operacyjnym może zmniejszyć średnią liczbę dni do całkowitego ustąpienia bólu i zapalenia pooperacyjnego. Bromelaina może zmniejszać obrzęk, zasinienie i ból u kobiet po nacięciu krocza. Może być również wykorzystywana w leczeniu kontuzji sportowych.
Wzmacnianie działania antybiotyków
Bromelaina może wzmacniać działanie antybiotyków – tetracykliny i amoksycyliny, podawanych jednocześnie z bromelainą, poprzez ich wzrost we krwi oraz tkankach.
Oparzenia
Bromelaina może być również pomocna w przypadku oparzeń. Stosowana jako krem może być korzystna dla oczyszczenie martwiczej tkanki i przyspieszenia gojenia.
Możliwe właściwości przeciwnowotworowe
Obecnie bada się możliwe właściwości przeciwnowotworowe bromelainy, które mają wynikać z jej bezpośredniego wpływu na komórki nowotworowe oraz ich mikrośrodowisko, a także na modulację układu odpornościowego.
Zastosowanie w dermatologii i kosmetologii
Bromelaina, ze względu na swoje właściwości proteolityczne, znajduje zastosowanie w kosmetologii i dermatologii. Jest składnikiem kosmetyków, zwłaszcza peelingów enzymatycznych o właściwościach złuszczających.
Przeczytaj również:
Flawonoidy – dlaczego warto o nich pamiętać?
Źródła:
- Pavan R., Jain S., Kumar S., Properties and Therapeutic Application of Bromelain: A Review, Biotechnol Res Int., 2012.
- Bhattacharyya B.K., Bromelain: an overview., Natural Product Radiance, Vol. 7(4), 2008, 359-363.
- Zehra Abdul M., Tashfeen A., Therapeutic uses of pineapple-extracted bromelain in surgical care – A review, J Pak Med Assoc 2017 Jan;67(1):121-125.
- Maurer H.R., Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use, Cell Mol Life Sci 2001 Aug;58(9):1234-45.
- Zielonka Brzezicka J., Synowiec L., Nowak A., Klimowicz A., Wybrane owoce jako źródło cennych składników stosowanych w kosmetologii, Post Fitoter 2017; 18(2): 126-131.