Czy picie piwa zwiększa obwód talii?
Nadmierna masa ciała, a w szczególności duża ilość tkanki tłuszczowej nagromadzonej w okolicy brzucha zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2, nowotwory i schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Czy regularna konsumpcja napojów alkoholowych, zwłaszcza piwa, rzeczywiście sprzyja odkładaniu się tłuszczu zapasowego w części brzusznej?
Wspomniane zjawisko potocznie określane jest jako „piwny brzuch” lub „brzuch piwosza”. Piwo jest najczęściej spożywanym napojem alkoholowym na całym świecie, a jego wpływ na zdrowie człowieka jest nadal kontrowersyjny.
Chociaż obecnie nie ma wystarczających dowodów potwierdzających, iż umiarkowane spożycie (do 500 ml na dzień) jest związane z otyłością ogólną lub brzuszną, to dzienne dawki powyżej 500 ml znacznie zwiększają ryzyko przyrostu masy ciała i braku powodzenia procesu odchudzania.
Dlaczego piwo sprzyja tyciu?
Może to wynikać z wartości odżywczej piwa, które zawiera nie tylko alkohol, lecz także znacznie więcej węglowodanów niż inne napoje alkoholowe, co dodatkowo zwiększa jego kaloryczność. Warto podkreślić, że 1 g alkoholu dostarcza 7 kcal, co w przypadku tradycyjnego piwa o zawartości nieco ponad 5% alkoholu oznacza, iż jeden półlitrowy kufel piwa zawiera blisko 250 kcal. Dla porównania jeden kieliszek (100 ml) czerwonego wytrawnego wina dostarcza jedynie 68 kcal, natomiast jeden kieliszek (100 ml) białego półwytrawnego wina to 81 kcal. Oczywiście regularna wysoka konsumpcja tradycyjnego piwa w połączeniu ze słonymi przekąskami stanowi duży „zastrzyk” kalorii, które prawdopodobnie zostaną zdeponowane w postaci zapasowej tkanki tłuszczowej.
Podsumowując, zwiększony obwód talii potocznie nazywany „piwnym brzuchem” wynika raczej z prowadzenia ogólnie niezdrowego stylu życia (złe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej, nieregularny sen), aniżeli wyłącznie samego spożycia piwa.
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, okazjonalne spożycie tradycyjnego piwa w umiarkowanej ilości nie wywiera negatywnego wpływu na masę ciała i obwód talii, natomiast regularnie wysokie spożycie piwa (w szczególności słodzonego) w połączeniu z konsumpcją żywności przetworzonej niewątpliwie prowadzi do wzrostu zasobów tłuszczu zapasowego.
Przeczytaj również:
Czy można jeść po godzinie 18?
Źródła:
- Schütze M., Schulz M., Steffen A. et al.: Beer consumption and the ‘beer belly’: scientific basis or common belief? Eur J Clin Nutr. 2009 Sep;63(9):1143-9.
- Bendsen N.T., Christensen R., Bartels E.M. et al.: Is beer consumption related to measures of abdominal and general obesity? A systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2013 Feb;71(2):67-87.
- Osorio-Paz I., Brunauer R., Alavez S..: Beer and its non-alcoholic compounds in health and disease. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(20):3492-3505.
- Trius-Soler M., Vilas-Franquesa A., Tresserra-Rimbau A. et al.: Effects of the Non-Alcoholic Fraction of Beer on Abdominal Fat, Osteoporosis, and Body Hydration in Women. Molecules. 2020 Aug 27;25(17):3910.
- González-Zancada N., Redondo-Useros N., Díaz L.E. et al.: Association of Moderate Beer Consumption with the Gut Microbiota and SCFA of Healthy Adults. Molecules. 2020 Oct 17;25(20):4772.
- Spaggiari G., Cignarelli A., Sansone A. et al.: To beer or not to beer: A meta-analysis of the effects of beer consumption on cardiovascular health. PLoS One. 2020 Jun 3;15(6):e0233619.
- Marcos A., Serra-Majem L., Pérez-Jiménez F. et al.: Moderate Consumption of Beer and Its Effects on Cardiovascular and Metabolic Health: An Updated Review of Recent Scientific Evidence. Nutrients. 2021 Mar 9;13(3):879.