Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
1

Czy można jeść po godzinie 18?

Słuchaj artykułu

Według obiegowej opinii spożywanie posiłków po godzinie 18 jest niezdrową praktyką, która sprzyja zwiększeniu masy ciała i zmniejszeniu tempa procesów metabolicznych. Choć oczywiście przewód pokarmowy człowieka nie zatrzymuje procesu przyjmowania, trawienia i wchłaniania składników pokarmowych po godzinie 18, to jednak koncepcja wczesnych kolacji wcale nie jest całkowicie pozbawiona sensu.

Czy można jeść po godzinie 18?

Czym może grozić jedzenie w godzinach nocnych? 

Osoby zjadające relatywnie mało kalorii w trakcie dnia ze względu na dużą ilość obowiązków i niewielką ilość czasu wolnego, często wieczorem konsumują bardzo dużej ilości pożywienia, które kompensuje tłumione przez większość dnia uczucie głodu. Sugeruje się, że jedzenie późno w nocy może powodować zaburzenia rytmu okołodobowego, które z kolei mają istotny wpływ na zdrowie metaboliczne.


Produkty wspomagające odchudzanie
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Późne spożywanie kolacji, tj. w ciągu dwóch ostatnich godzin przed pójściem spać zostało dotychczas powiązane z podwyższonym ryzykiem rozwoju: 

  • otyłości, 
  • insulinooporności, 
  • zespołu metabolicznego, 
  • cukrzycy typu 2, 
  • chorób układu sercowo-naczyniowego. 

Zaobserwowano, że osoby zazwyczaj jedzące kolację na krótko przed snem cechują się wyższą zawartością tkanki tłuszczowej w organizmie oraz upośledzoną tolerancją glukozy i wrażliwością tkanek na działanie insuliny.

Ponadto osoby, które wykształciły w sobie nawyk późnego jedzenia ostatniego posiłku są bardziej podatne na spożywanie większych porcji, dodatkowych przekąsek i atrakcyjnych smakowo pokarmów bogatych w energię (np. słodyczy, słonych przekąsek, dań typu fast food).  

Unikanie jedzenia po godzinie 18 – korzyści zdrowotne 

Żywienie w ograniczonym czasie w ciągu dnia (np. między 8 a 18) może być alternatywną strategią niefarmakologiczną, która może zapobiegać otyłości i ściśle związanym z nią zaburzeniom metabolicznym. Konsumpcja ostatniego posiłku w porze wczesnego popołudnia lub wieczoru może przyczyniać się do: 

  • ubytku masy ciała, 
  • redukcji masy tłuszczowej, 
  • zmniejszenia apetytu, 
  • obniżenia stężenia insuliny we krwi, 
  • poprawy wrażliwości tkanek na działanie insuliny, 
  • spadku wartości ciśnienia tętniczego krwi, 
  • redukcji stężenia lipoprotein frakcji LDL w surowicy krwi (potocznie nazywanej złym cholesterolem). 

Największe korzyści zdrowotne z ograniczenia spożycia pokarmu do godziny 18 stwierdzono u osób z nadwagą i otyłością oraz stanem przedcukrzycowym. Nie ulega natomiast wątpliwości, że utrata masy ciała wiąże się ze znaczną poprawą jakości życia zależnej od stanu zdrowia oraz zmniejszeniem ryzyka rozwoju otyłości i chorób współistniejących. Co więcej, obniżenie ciśnienia tętniczego i stężenia lipoprotein frakcji LDL wiąże się z lepszym zdrowiem układu sercowo-naczyniowego, podczas gdy poprawa wrażliwości insulinowej zmniejsza ryzyko wystąpienia insulinooporności i cukrzycy typu 2. 

Podsumowując, rytmy okołodobowe wydają się odgrywać zasadniczą rolę w regulacji licznych procesów fizjologicznych zachodzących w ludzkim organizmie. 

Regularne spożywanie wczesnych kolacji może przyczyniać się do poprawy wielu parametrów metabolicznych i antropometrycznych, zwłaszcza u pacjentów z nadwagą i otyłością oraz insulinoopornością.

Przeczytaj również:
Dieta nisko- czy wysokowęglowodanowa – która z nich lepiej odchudza?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła:

  1. Sutton E.F., Beyl R., Early K.S. et al.: Early Time-Restricted Feeding Improves Insulin Sensitivity, Blood Pressure, and Oxidative Stress Even without Weight Loss in Men with Prediabetes. Cell Metab. 2018 Jun 5;27(6):1212-1221.e3. 
  2. Rynders C.A., Thomas E.A., Zaman A. et al.: Effectiveness of Intermittent Fasting and Time-Restricted Feeding Compared to Continuous Energy Restriction for Weight Loss. Nutrients. 2019 Oct 14;11(10):2442. 
  3. Jones R., Pabla P., Mallinson J. et al.: Two weeks of early time-restricted feeding (eTRF) improves skeletal muscle insulin and anabolic sensitivity in healthy men. Am J Clin Nutr. 2020 Oct 1;112(4):1015-1028. 
  4. Flanagan A., Bechtold D.A., Pot G.K. et al.: Chrono-nutrition: From molecular and neuronal mechanisms to human epidemiology and timed feeding patterns. J Neurochem. 2021 Apr;157(1):53-72. 
  5. Charlot A., Hutt F., Sabatier E. et al.: Beneficial Effects of Early Time-Restricted Feeding on Metabolic Diseases: Importance of Aligning Food Habits with the Circadian Clock. Nutrients. 2021 Apr 22;13(5):1405.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę