Alergeny w kosmetykach. Poznaj listę najczęstszych!
Alergenami są substancje, które wywołują reakcje alergiczne u niektórych osób. Wiele z nich występuje w kosmetykach. Z którymi spotkasz się najczęściej? Sprawdź!
Jak działają alergeny?
Alergeny zapachowe wywołują reakcje alergiczne najczęściej.
Według szacunków 1-3% populacji generalnej cierpi na alergię kontaktową na składniki zapachowe. Około 16% pacjentów z wypryskiem – egzemą – w populacji europejskiej jest uczulonych na alergeny zapachowe.
Alergeny zapachowe mogą wywoływać reakcje uczuleniowe w obrębie skóry. W większości są to reaktywne niskocząsteczkowe substancje chemiczne. Działają one na zasadzie haptenów – mogą powodować odpowiedź odpornościową po połączeniu z odpowiednimi białkami. Istota działania alergenów najczęściej polega zatem na związaniu haptenu ze specyficznymi białkami obecnymi w skórze. Skutkiem tego jest reakcja alergiczna. Niektóre z alergenów wymagają wcześniejszej aktywacji, np. chemicznej lub enzymatycznej, aby wywołać alergię. Reakcje nadwrażliwości mogą się objawiać w różnorodny sposób, głównie poprzez alergiczne kontaktowe zapalenie skóry.
Najczęstsze alergeny w kosmetykach – lista
Najważniejszym aktem prawnym regulującym zasady wprowadzania kosmetyków do obrotu i ich dystrybucję na terenie Unii Europejskiej jest Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 z dnia 30 listopada 2009 roku dotyczące produktów kosmetycznych. Opisuje ono również, które alergeny zapachowe powinny być obowiązkowo oznakowane na etykiecie produktu kosmetycznego.
Dany alergen musi być wymieniony w składzie INCI na etykiecie kosmetyku, jeśli przekracza stężenie:
- 0,01% w produkcie spłukiwanym (np. mydło lub żel pod prysznic),
- 0,001% w kosmetyku niespłukiwanym, pozostającym na skórze (np. krem do twarzy, balsam do ciała).
Alergeny podlegające obowiązkowemu oznakowaniu są wymienione w załączniku III Rozporządzenia 1223/2009.
Początkowo do grupy tej należało 26 alergenów pochodzących z syntetycznych kompozycji zapachowych, olejków eterycznych i ekstraktów, w tym:
- Alpha-Isomethyl Ionone,
- Amyl Cinnamal,
- Amyl Cinnamyl Alcohol,
- Anise Alcohol,
- Benzyl Alcohol,
- Benzyl Benzoate,
- Benzyl Cinnamate,
- Benzyl Salicylate,
- Butylphenyl Methylpropional,
- Cinnamal,
- Cinnamyl Alcohol,
- Citral,
- Citronellol,
- Coumarin,
- Eugenol,
- Evernia Prunastri Extract,
- Evernia Furfuracea Extract,
- Farnesol,
- Geraniol,
- Hexyl Cinnamal,
- Hydroxycitronellal,
- Hydroksyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde,
- Isoeugenol,
- Limonene,
- Linalool,
- Methyl 2-Octynoate.
W międzyczasie lista ta skróciła się o 2 alergeny: Hydroksyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde (lyral; HICC) oraz Butylphenyl Methylpropional [lilial; aldehyd 2-(4-tert-butylobenzylo)propionowy)]. Zostały one objęte zakazem stosowania w kosmetykach. Aktualnie producenci kosmetyków mają więc obowiązek wymieniania na etykietach 24 alergenów z powyższej listy. Te alergeny to substancje, dla których odnotowywano dużą ilość reakcji uczuleniowych wśród konsumentów kosmetyków.
Zwróćmy uwagę, że do grupy najczęstszych alergenów należą substancje pochodzenia:
- naturalnego (np. Limonene zawarty w olejkach cytrusowych, Linalool obecny w olejkach lawendowych),
- syntetycznego (Alpha-Isomethyl Ionone, Amyl Cinnamal, Amyl Cinnamyl Alcohol, Hydroxycitronellal, Methyl 2-Octynoate).
Niektóre z nich występują w naturze, ale mogą być również otrzymywane syntetycznie (Benzyl Alcohol). Jednak zdecydowana większość alergenów to substancje występujące naturalnie w roślinach jako składniki olejków eterycznych.
Należą do nich:
- Anise Alcohol – obecny w olejku anyżowym i absolucie waniliowym;
- Benzyl Benzoate – występuje m.in. w balsamie peruwiańskim, olejku jaśminowym i ylang-ylang;
- Benzyl Cinnamate – występuje w balsamie peruwiańskim i styraksie;
- Benzyl Salicylate – obecny w olejku ylang-ylang, goździkowym i tuberozowym;
- Cinnamal – występuje w dużych ilościach w olejku z kory i liści cynamonowca wonnego;
- Cinnamyl Alcohol – obecny w absolucie z hiacyntu i narcyza, olejku z liści cynamonowca wonnego;
- Citral – występuje m.in. w olejku trawy cytrynowej, drzewa herbacianego, werbenowym, melisowym, bazyliowym, tymiankowym;
- Citronellol – obecny w olejkach eterycznych wielu roślin, m.in. niektórych gatunków róży, melisy, trawy cytrynowej, liściach cytryny, geranium i pomarańczy;
- Coumarin – składnik olejku lawendowego, cynamonowego i narcyzowego;
- Eugenol – występuje w olejku goździkowym, cynamonowym, bazyliowym, jaśminowym i różanym;
- Evernia Furfuracea Extract – ekstrakt mchu drzewnego;
- Evernia Prunastri Extract – ekstrakt mchu dębowego;
- Farnesol – obecny m.in. w piżmie, olejku drzewa sandałowego, neroli, ylang-ylang, różanym i palmaroza;
- Geraniol – występuje w olejku bergamotowym, różanym, trawy cytrynowej, tymiankowym i lawendowym;
- Hexyl Cinnamal – występuje np. w olejku rumiankowym;
- Isoeugenol – obecny w olejku tatarakowym, bazyliowym, ylang-ylang, goździkowym;
- Limonene – powszechnie występujący w skórkach owoców cytrusowych, np. pomarańczy słodkiej, grejpfruta, cytryny, limonki i mandarynki;
- Linalool – obecny w olejku drzewa różanego, kolendrowym, tymiankowym, bazyliowym, lawendowym i neroli.
Nowe alergeny – lista
Obecnie trwają prace legislacyjne nad wprowadzeniem nowych alergenów do załącznika III rozporządzenia kosmetycznego. Według nowych zasad producenci będą musieli oznakować aż 138 substancji alergennych w składach INCI. Dane kliniczne i eksperymentalne pokazują, że istnieje o wiele więcej substancji zapachowych niż aktualnie deklarowane 24 alergeny o działaniu uczulającym dla człowieka.
Wśród „nowych alergenów” prawdopodobnie znajdziemy:
- Menthol,
- Terpineol,
- Camphor,
- Santalol,
- Pinene,
- Vanillin,
- ketony różane: Rose Ketone 1, Trans-Rose Ketone 3,
- pochodne linalolu (Linalyl Acetate),
- pochodne geraniolu (Geranial i Geranyl Acetate).
Większość nowej listy alergenów stanowią jednak roślinne olejki eteryczne oraz ekstrakty, np.:
- olejek lawendowy (Lavandula Officinalis Flower Oil),
- olejek ylang-ylang (Cananga Odorata Flower Oil),
- olejek cynamonowy (Cinnamomum Zeylanicum Bark Oil),
- olejek jaśminowy (Jasminum Officinale Oil),
- ekstrakt z kwiatów róży damasceńskiej (Rosa Damascena Flower Extract).
Ze względu na grupowe nazewnictwo oznakowanych zostanie 56 nowych alergenów. Przykładowo Citral, Geranial i Neral będą stanowić jedną grupę alergenów, ale oznakowany zostanie wyłącznie Citral.
Co jeszcze może nas uczulić?
Poza typowymi alergenami, które wchodzą w skład kompozycji zapachowych i olejków eterycznych, kosmetykach mogą uczulać też:
- niektóre konserwanty (Triclosan, MIT-y: Methylisothiazolinone i Methylchloroisothiazolinone),
- surfaktanty (Lauryl Glucoside, Decyl Glucoside, zanieczyszczenia występujące w betainie),
- hydrolizowane białka pszenicy (Hydrolyzed Wheat Protein),
- substancje aktywne (np. Ascorbyl Tetraisopalmitate),
- barwniki do włosów (np. p-Phenylenediamine),
- filtry UV (np. benzofenony, Octocrylene),
- emulgatory (np. Cetearyl Alcohol),
- glikole (Propylene Glycol, Butylene Glycol),
- kopolimery PVP,
- akrylany.
Nie tylko znane alergeny mogą uczulać. Alergię może wywołać każdy składnik kosmetyczny. Zdarzają się zatem przypadki reakcji alergicznej na bakuchiol, tokoferol, a nawet pantenol. Reakcje alergiczne to kwestia indywidualna – u jednej osoby dana substancja wywołać uczulenie, a u innej nie. Warto wziąć to pod uwagę podczas wyboru kosmetyków. Nie przekreślajmy więc z góry składnika uznawanego za częsty alergen, ponieważ w naszym przypadku może on nie wywołać uczulenia.
Przeczytaj również:
Choroby skóry – które z nich są najczęstsze?
- Scientific Committee on Consumer Safety, Opinion on Fragrance allergens in cosmetic products, SCCS/1459/11, 2011.
- Białas I., Zmiany legislacyjne w stosowaniu składników zapachowych. Czy czeka nas era kosmetyków bezzapachowych?, Świat Przemysłu Kosmetycznego 2020; 1: 98-104.
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 z dnia 30 listopada 2009 roku dotyczące produktów kosmetycznych.
- Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1410 z dnia 2 sierpnia 2017 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych.
- Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/1902 z dnia 29 października 2021 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 w odniesieniu do stosowania w produktach kosmetycznych niektórych substancji sklasyfikowanych jako rakotwórcze, mutagenne lub działające szkodliwie na rozrodczość.
- Tisserand R., Young R., Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals (Second Edition), Churchill Livingstone, Elsevier, 2014.
- https://ec.europa.eu/docsroom/documents/34512.
- https://www.vigiaccess.org.