Jak skutecznie dbać o prawidłowy poziom cholesterolu?
Mimo że od 30 lat dostępne są statyny – skuteczne leki obniżające poziom cholesterolu, zaburzenia lipidowe nadal są poważnym problemem lekarzy i pacjentów. W Polsce podwyższony poziom cholesterolu dotyczy niemal 20 milionów osób. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważne dla utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu lub jego redukcji są zmiana diety, zmniejszenie masy ciała czy regularny wysiłek fizyczny [1].
Zaburzenia lipidowe należą do czynników ryzyka rozwoju miażdżycy i jej powikłań, na które mamy wpływ [1] (np. w przeciwieństwie do wieku) i które możemy zminimalizować, wprowadzając prozdrowotne zmiany w stylu życia. Zmniejszenie stężenia cholesterolu wiąże się z obniżeniem ryzyka wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, choroby tętnic obwodowych i innych powikłań miażdżycy.
Poziom poszczególnych frakcji lipidowych a ryzyko wystąpienia miażdżycy
Lipoproteiny o małej gęstości (LDL-C, tzw. zły cholesterol) odgrywają główną rolę w rozwoju miażdżycy i jej powikłań.
W związku z tym stężenie cholesterolu LDL jest najważniejszym badaniem służącym do monitorowania leczenia hipolipemizującego (obniżającego poziom cholesterolu).
Z kolei wysokie stężenie cholesterolu frakcji HDL (tzw. dobry cholesterol) koreluje ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju miażdżycy.
Czym jest skala SCORE-2?
Ryzyko zawału, udaru czy zgonu z powodów kardiologicznych zależy od wielu czynników. Lekarz może je ocenić, stosując m.in. skalę SCORE-2. Ma ona postać tabeli, która umożliwia oszacowanie ryzyka zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych i ryzyka wystąpienia zdarzeń, takich jak udar mózgu czy zawał serca w ciągu 10 lat u osób powyżej 40. roku życia. Uwzględnia ona następujące czynniki:
- płeć,
- wiek,
- skurczowe ciśnienie tętnicze,
- palenie tytoniu,
- stężenie cholesterolu nie-HDL w osoczu,
- region Europy zamieszkiwany przez pacjenta.
Badanie stężenia cholesterolu we krwi
W celu oceny zawartości lipidów w osoczu wykonuje się badanie profilu lipidowego (lipidogram).
Obejmuje ono oznaczenie stężeń:
- cholesterolu całkowitego (TC),
- cholesterolu HDL,
- cholesterolu LDL,
- cholesterolu nie-HDL,
- trójglicerydów (TG),
- ewentualnie także apolipoproteiny B (apoB) i lipoproteiny (a).
Udając się na pobranie krwi w celu wykonania profilu lipidowego, nie trzeba być na czczo.
Jak utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu?
W walce z podwyższonym poziomem cholesterolu duże znaczenie odgrywa zmiana stylu życia, w szczególności prawidłowe odżywianie. Największy efekt można osiągnąć dzięki zmniejszeniu spożycia tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans. Równie korzystne dla redukcji poziomu cholesterolu jest stosowanie żywności funkcjonalnej zawierającej fitosterole i suplementów diety zawierających czerwony ryż drożdżowy (monakolina K) [1].
Żywność funkcjonalna (inaczej nutraceutyki) to naturalne składniki diety, które wspomagają osiąganie celów w zakresie stężeń lipidów. Dodatkowo większość produktów naturalnych wpływa także korzystnie na stężenie glukozy, insulinooporność czy ciśnienie krwi. Nutraceutyki są bezpieczne pod warunkiem zachowania wysokiej jakości produkcji [1].
Przykłady nutraceutyków z udokumentowanymi właściwościami umożliwiającymi obniżenie poziomu cholesterolu to m.in.:
- czerwony ryż drożdżowy,
- sok bergamotowy,
- czosnek.
Czerwony ryż drożdżowy
Czerwony ryż drożdżowy zawiera monakolinę K, której cząsteczka jest identyczna z lowastatyną (jedną z pierwszych odkrytych statyn). Mechanizm działania monakoliny jest więc taki sam jak statyn.
Regularne stosowanie preparatów z monakoliną umożliwia redukcję poziomu cholesterolu LDL o 15-25%.
Badania wskazują, że stosowanie czerwonego ryżu jest bezpieczne nawet u osób z nietolerancją statyn, a działania niepożądane występują u mniej niż 0,04% osób.
Aby jeszcze bardziej zadbać o bezpieczeństwo pacjentów ze względu na trwającą dyskusję i ostatnią roboczą rekomendację Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zawartość monakoliny K w suplementach diety została zmniejszona z 10 do poniżej 3 mg [1].
Bergamota
Pochodząca prawdopodobnie z Indii pomarańcza bergamota (bergamotka) jest obecnie uprawiana głównie w regionie Kalabrii na południu Włoch. To niewielkie – dorastające do 4 m wysokości i trudne w uprawie drzewo, które kwitnie dwa razy w roku. Owoce przypominające małą pomarańczę są gorzkie. Nazwa pochodzi od włoskiego miasta Bergamo, znanego od wieków ze sprzedaży olejku z bergamoty. Głównym źródłem olejku bergamowego jest gruba skórka pomarańczy. Aby otrzymać 0,5-1 kg olejku, potrzeba aż 350-800 owoców [2].
Sok bergamotowy jest szczególnie bogaty we flawonoidy (flawanony i flawony). Spośród 42 odmian cytrusów bergamota zawiera ich największe stężenie. Mechanizm działania flawonoidów powodujący obniżanie stężenia cholesterolu i glukozy w surowicy polega najprawdopodobniej na aktywacji enzymu, który wpływa na regulację metabolizmu glukozy i kwasów tłuszczowych w organizmie [2].
W badaniach wykazano, że zastosowanie 500-1000 mg frakcji polifenoli bergamotki może spowodować obniżenie LDL-C o 15-40% [1]. Stwierdzono też, że stosowana łącznie ze statyną zwiększa efekty jej działania [2].
W badaniach nie odnotowano żadnych działań niepożądanych związanych ze stosowaniem ekstraktu z bergamotki, co potwierdza jej korzystny profil bezpieczeństwa [2].
Czosnek
Czosnek jest kolejnym składnikiem o potwierdzonym korzystnym wpływie na profil lipidowy.
Umożliwia obniżenie stężenia cholesterolu LDL o 5 do 10% [1], gdy wyciąg jest stosowany w dużych dawkach 5-6 g.
Wyciąg z czosnku znacznie redukuje poziom trójglicerydów i podnosi poziom cholesterolu frakcji HDL. Zawarte w czosnku rozpuszczalne w tłuszczach związki siarki prawdopodobnie zmniejszają wytwarzanie cholesterolu [3].
Naturalne produkty obniżające cholesterol – dla kogo będą odpowiednie?
Powyższe produkty mogą stanowić cenne uzupełnienie diety osób dbających o prawidłowy poziom cholesterolu, które są we wczesnej fazie terapii dyslipidemii. Sprawdzą się również u osób nietolerujących statyn [1].
Przeczytaj również:
Cholesterol – jakie są normy i rodzaje? Jak przebiega leczenie?
Źródła:
- Banach M. i wsp., Wytyczne PTL/KLRwP/PTK/ PTDL/PTD/PTNT diagnostyki i leczenia zaburzeń lipidowych w Polsce 2021, LEKARZ POZ 4/2021.
- Barylski M. i wsp., Stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące miejsca standaryzowanej kompozycji polifenoli z bergamoty w terapii dyslipidemii oraz jej innego potencjalnego zastosowania w praktyce klinicznej, Folia Cardiologica 2018; 13, 3: 222-235.
- Kania-Dobrowolska M. i wsp., Imbir i czosnek – surowce roślinne obniżające poziom cholesterolu i glukozy, Borgis – Postępy Fitoterapii 3/2020, s. 169-176.
Bardzo treściwy i ciekawy artykuł. Polecam się zapoznać.
Dziękujemy! 🙂
B.pomocny
Dziękujemy za miły komentarz 🧡