Znany powszechnie jako jeden z najlepszych naturalnych środków wspomagających regenerację wątroby ostropest posiada znacznie więcej właściwości prozdrowotnych. Ta niezwykła roślina z rodziny astrowatych posiada w swoich nasionach wiele substancji leczniczych o różnorodnym działaniu. Sylimaryna o właściwościach przeciwzapalnych, odtruwających i przeciwutleniających podobnie jak fitosterole obniża poziom „złego cholesterolu” i skutecznie chroni wątrobę poprzez stabilizowanie błon komórkowych hepatocytów. Zawarte w ostropeście kwasy organiczne posiadają działanie antybakteryjne, ponadto skutecznie wspomagają trawienie. Wykazano, że ostropest zawiera także cenny kwas linolowy, wykazujący działanie antyoksydacyjne. Obecna w ostropeście witamina E posiada natomiast silne właściwości przeciwstarzeniowe.
Ostropest plamisty występuje w wielu ogólnodostępnych postaciach – najczęściej możemy spotkać go w formie proszku lub kapsułek. Dzienna dawka nasion jest zależna od rodzaju preparatu oraz od płci i wagi osoby rozpoczynającej suplementację Coraz popularniejszy staje się także olej z ostropestu, wykorzystywany chętnie w stosowaniu zewnętrznym – bezpośrednio na skórę, włosy lub paznokcie – ale także jako suplement lub dodatek do dań. Mielony ostropest może być spożywany w formie odwaru lub dodawany do tradycyjnej herbaty. Nieprzetworzone ziarna natomiast doskonale sprawdzają się jako dodatek do dowolnego dania – najczęściej jogurtów czy sałatek. Poleca się samodzielne mielenie ziaren ostropestu – mamy wówczas pewność, że nie zawiera on swoim składzie zbędnych dodatków, np. zmielonych łodyg. Przed rozpoczęciem stosowania warto upewnić się, która z dostępnych postaci będzie najlepiej dostosowana do naszych potrzeb. Spożywanie ostropestu, koniecznie zgodne z zaleceniami zawartymi w ulotce, należy skonsultować z lekarzem zwłaszcza w przypadku ciąży, karmienia piersią lub stałego przyjmowania leków.