Olej z ostropestu otrzymywany jest z najwyższej jakości owoców ostropestu plamistego (Silybum marianum L.) metodą tłoczenia na zimno. Ostropest plamisty to jednoroczna roślina pochodząca z rodziny astrowatych. Występuje w obrębie basenu Morza Śródziemnego. Olej ten charakteryzuje się lekkim orzechowym posmakiem i wyraźnym aromatem.
Ze względu na swój smak i aromat olej będzie doskonałym dodatkiem do sałatek i surówek, domowych past, zimnych sosów i dipów. Olej z ostropestu posiada w składzie cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym tłuszcze wielonasycone, do których należą kwasy omega-3 i omega-6.
Olej nadaje się wyłącznie do spożywania na zimno, nie jest odpowiedni do smażenia. Można go jeść w czystej postaci lub używać w daniach zamiennie z oliwą z oliwek.
Produkt polecany jest dla osób dorosłych jako uzupełnienie codziennej diety.
Olej z ostropestu polecany jest dla dorosłych w celu uzupełnienia diety. Może być stosowany sam bądź jako dodatek do surówek, sałatek oraz innych potraw przygotowywanych na zimno.
Olej z owoców ostropestu plamistego tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.
100 ml zawiera:
250 ml