Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
7

Kalina koralowa – właściwości i zastosowanie

Słuchaj artykułu

Kalina koralowa (Viburnum opulus) to krzew o pięknych białych kwiatach i drobnych czerwonych owocach. Kalina naturalnie występuje w polskim klimacie i jest chętnie sadzona jako krzew dekoracyjny. Jakie właściwości posiada?

Kalina koralowa – właściwości i zastosowanie

Kalina koralowa to gatunek krzewu z rodziny piżmaczkowatych, dorastający nawet do 4 metrów wysokości i 2 metrów szerokości. Na początku wiosny wraz z liśćmi można zaobserwować rozkwitające białe, drobne kwiaty, które tworzą baldachowate kwiatostany. Koniec lata i początek jesieni to okres, w którym czerwone, okrągłe i lśniące owoce oraz liście zmieniają kolor na czerwony.


Zdrowa żywność
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Kalina koralowa – właściwości  

Zielarze cenili w szczególności owoce i korę kaliny, czasami przetwarzali korzenie i kwiaty do naparów lub odwarów, ze względu na zawartość substancji czynnych. 

Wśród związków aktywnych występujących w surowcach z kaliny wyróżnia się: 

  • Flawonoidy – kwercetynę, astragalinę, amantaflavon, kemferol; 
  • Garbniki; 
  • Triterpeny; 
  • Kumaryny – skopoletynę, eskuletynę; 
  • Olejek eteryczny; 
  • Substancje gorzkie; 
  • Kwasy organiczne.

Owoce są bogate w witaminy C, E i minerały. Ekstrakty z kaliny koralowej posiadają właściwości rozkurczające mięśnie gładkie (w tym macicy), przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne, hipotensyjne, moczopędne.  

Kalina koralowa – zastosowanie

  • Jako środek rozkurczowy w trakcie bolesnej miesiączki;  
  • W okresie menopauzy, aby zniwelować jej objawy; 
  • Przeciwskurczowo, przeciwkrwotocznie, przeciwbólowo;  
  • Moczopędnie w przypadku obrzęków, ale także w przypadku zakażenia dróg moczowych;  
  • Pomocniczo w obniżaniu ciśnienia krwi;  
  • W celu uelastycznienia naczyń krwionośnych w przypadku krwawienia z nosa, żylaków czy hemoroidów;  
  • Jako środek wzmacniający w okresie przeziębienia
  • W problemach gastrycznych;  
  • W problemach trawiennych;  
  • W problemach związanych z zasypianiem.  

Przepisy

Dżem z owoców kaliny  

Owoce kaliny mogą być stosowane do produkcji dżemu własnej roboty. Warto wspomnieć, iż nie wolno jeść owoców bez wcześniejszej obróbki termicznej, ponieważ zawarte w owocach saponiny mogą doprowadzić do wymiotów, zawrotów głowy, omdleń lub zaburzeń mowy. Przygotowując dżem w domu, wygotuj owoce, a następnie dodaj cukier. Kalina w swoim składzie zawiera kwas masłowy, który połączony z cukrem może uwalniać zapach zjełczałego masła. Warto wspomnieć, że dżem nie będzie miał takiego zapachu, ale gotowy dżem posiada goryczkowaty smak, który nie każdemu może przypaść do gustu.  

Sok z owoców kaliny

Rozdrobnione owoce umieść w garnku. Owoce zalej gorącą wodą, doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Gorący sok przelej do szklanych butelek i pasteryzuj przez około 15 minut.  

Sok można stosować w czasie przeziębień lub używać jako naturalny barwnik.

Przeczytaj również:
Męczennica – właściwości, zastosowanie, przeciwskazania, skutki uboczne


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła:

  1. Różański H., Medycyna dawna i współczesna: Kalina – Viburnum. 
  2. Saltan G., Süntar I., Ozbilgin S. i in., Viburnum opulus L.: A remedy for the treatment of endometriosis demonstrated by rat model of surgically-induced endometriosis, Journal of Ethnopharmacology, 193, 2016, s. 450-455. 
  3. Kalina koralowa. Uprawa, odmiany, przycinanie, pielęgnacja.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę