Jaki sposób parzenia kawy jest najzdrowszy?
Picie niesłodzonej kawy obniża ryzyko rozwoju wielu schorzeń przewlekłych, w tym nowotworów, cukrzycy typu 2 i chorób serca. Jednak nie każdy sposób parzenia jest zdrowy. Czy wiesz, jaką kawę wybierać, aby nie podnosić cholesterolu?
Czy kawa podnosi cholesterol?
Systematyczne spożywanie kawy, zwłaszcza niefiltrowanej, przyczynia się do wzrostu stężenia:
- cholesterolu całkowitego,
- lipoprotein o niskiej gęstości LDL („złego” cholesterolu),
- trójglicerydów.
Niekorzystny wpływ picia kawy na profil lipidowy krwi jest najbardziej wyraźny w przypadku starszych pacjentów z dyslipidemią (nieprawidłowym stężeniem lipidów i lipoprotein w osoczu), którzy zwykle spożywają duże ilości kawy gotowanej, naturalnie zawierającej kofeinę. Jak się bowiem okazuje, olejki kawowe są w głównej mierze odpowiedzialne za wzrost stężenia cholesterolu i trójglicerydów w osoczu.
Dodatki do kawy, takie jak śmietanka i pełnotłuste mleko mogą być również współodpowiedzialne za związek między spożyciem kawy, a wyższym poziomem cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL w surowicy krwi.
Jaka kawa może bardziej podnosić cholesterol, a jaka mniej?
Kawa gotowana i niefiltrowana w znacznie większym stopniu przyczynia się do podniesienia poziomu cholesterolu niż kawa filtrowana. Gotowana kawa ma wyższą koncentrację olejków kawowych ze względu na wysoką temperaturę stosowaną podczas procesu jej przygotowania oraz dłuższy kontakt fusów kawowych z wodą.
Niefiltrowana kawa zawiera nawet 30 razy więcej substancji, które podnoszą poziom cholesterolu, w porównaniu do kawy filtrowanej.
Oznacza to, że wiele popularnych metod przyrządzania kawy sprzyja wzrostowi stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi.
Wśród nich wymienia się:
- zalewanie mielonej kawy wrzątkiem,
- parzenie w tygielku po turecku,
- parzenie w kawiarce tłokowej,
- parzenie w kawiarce ciśnieniowej,
- parzenie w ekspresie ciśnieniowym,
- parzenie w ekspresie kapsułkowym.
Picie 4-6 filiżanek niefiltrowanej kawy dziennie przyczynia się do wzrostu poziomu „złego” cholesterolu (LDL) we krwi w porównaniu z kawą przygotowaną przy użyciu filtra (np. w ekspresie przelewowym).
Jest to średni wzrost stężenia cholesterolu we krwi o 6-8% w przypadku spożycia dość dużej ilości kawy, mianowicie pięciu filiżanek kawy przygotowanej za pomocą praski francuskiej.
Jaką kawę pić, aby nie podnosić cholesterolu?
Najzdrowsze i najbardziej polecane jest spożywanie kawy filtrowanej (np. sporządzonej w ekspresie przelewowym), a także dobrej jakości kawy rozpuszczalnej (bez dodatków). Przygotowanie kawy przy użyciu filtra znacznie zmniejsza zawartość olejków kawowych w naparze. Jest to szczególnie ważne zalecenie dla wszystkich pacjentów z nieprawidłowym profilem lipidowym oraz chorobami przewlekłymi (np. schorzeniami układu krążenia, otyłością, cukrzycą typu 2).
Jeśli masz wysoki poziom cholesterolu, nie musisz całkowicie rezygnować z picia kawy. Wybierz jednak filtrowaną lub rozpuszczalną, które nie powodują wzrostu stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi.
Przeczytaj również:
Czy kawa wpływa na płodność?
- Strandhagen E., Thelle D.S., Filtered coffee raises serum cholesterol: results from a controlled study, Eur J Clin Nutr., 2003, s. 1164-8.
- Cai L., Ma D., Zhang Y., et al., The effect of coffee consumption on serum lipids: a meta-analysis of randomized controlled trials, Eur J Clin Nutr., 2012, s. 872-7.
- Karabudak E., Türközü D., Köksal E., Association between coffee consumption and serum lipid profile, Exp Ther Med., 2015, s. 1841-1846.
- Cornelis M.C., van Dam R.M., Habitual Coffee and Tea Consumption and Cardiometabolic Biomarkers in the UK Biobank: The Role of Beverage Types and Genetic Variation, J Nutr., 2020, s. 2772-2788.
- Tverdal A., Selmer R., Cohen J.M., i in., Coffee consumption and mortality from cardiovascular diseases and total mortality: Does the brewing method matter? Eur J Prev Cardiol., 2020, s. 1986-1993.
- Fukumoto Y., Filtered, not unfiltered, coffee in cardiovascular disease, Eur J Prev Cardiol., 2020, s. 1983-1985.
A jak z kawą z aeropressu?
Mam duży choresterol.390.
Grażyno Ten duży cholesterol ma związek z kawą własnie z aeropresu?
Bardzo pouczający i objaśniający dość szczegółowo temat cholesterolu. Warto było zapoznać się z treścią
Cieszymy się, że artykuł okazał się pomocny 🙂
A kawa z aeropressu, czy ją można traktować jak filtrowaną?
Tak, w aeropressie kawa jest przeciskana pod ciśnieniem przez papierowy lub metalowy filtr, dzięki czemu pozbywamy się fusów.
Całkowicie się zgadzam . Kupilam w swoim czasie wypasiony ekspres ciśnieniowy , czułam się zle po kawie którą darzę ogromną miłością i wróciłam do przelewowego z filterkami. A że można już kupić filterki nie wybielane chlorem to tylko parzyć i rozkoszować się smakiem nie szkodząc bardzo swemu zdrowiu.
Dziękuję bardzo. Dopiero z Pana artykułu dowiedziałam się, jaką kawę powinnam pić. Lekarze przepisują mi leki na wysoki cholesterol a żaden nie wspomniał o szkodliwości kawy zalewanej wrzątkiem.
Pozdrawiam
Na Balkanach i w Turcji ( wiec 200 lat wczesniej niz Polacy ) pija zawsze kawe gotowana i wcale nie sa bardziej chorzy niz Europejczycy. I kto i kiedy narzucil parzenie kawy ? Pewnie ktos komu sie bardzo spieszylo .
Czy filtr wielorazowy (metalowy) działa tak samo jak papierowy?
Metalowy filtr przepuszcza olejki kawowe, które są w głównej mierze odpowiedzialne za wzrost stężenia cholesterolu.
W jednym miejscu Gemini pisze “w aeropressie kawa jest przeciskana pod ciśnieniem przez papierowy lub metalowy filtr, dzięki czemu pozbywamy się fusów.”
a w innym “Metalowy filtr przepuszcza olejki kawowe, które są w głównej mierze odpowiedzialne za wzrost stężenia cholesterolu.”
To jak to jest z filtrem METALOWYM?
W jednym z komentarzy wyjaśniamy po prostu, czym jest aeropress. Może on mieć różne rodzaje filtrów. Metalowy przepuszcza jednak w jakiejś mierze olejki kawowe. Jak piszemy w artykule – za najzdrowszą metodę jest uznawany tzw. przelew, w którym używa się filtrów papierowych.