Kobylak. Źródło żelaza i polifenoli
Czy chwast rosnący na łąkach i pastwiskach może mieć właściwości lecznicze? Przykładem takiej rośliny jest kobylak. W jakich dolegliwościach może pomóc? Jak go zaparzyć?
Kobylak – co to za roślina?
Kobylak, inaczej szczaw kędzierzawy lub szczaw koński (łac. Rumex crispus) to pospolita wieloletnia bylina z rodziny rdestowatych. Jest uważany za chwast i można go spotkać na całym świecie. Często rośnie na łąkach i pastwiskach, a rzadziej na polach.
Kobylak należy do tej samej rodziny co szczaw zwyczajny. Nie znalazł jednak zastosowania w kuchni, tylko w medycynie. Surowce lecznicze to wysuszony korzeń kobylaka i jego nasiona. Korzenie zbieramy głównie wiosną lub jesienią.
Kobylak – jakie ma właściwości?
- Wyróżnia się wysoką zawartością żelaza i ułatwiającej jego wchłanianie witaminy C;
- jest dobrym źródłem polifenoli zwalczających wolne rodniki;
- wspomaga wydzielanie żółci i kwasów trawiennych;
- działa rozkurczowo na układ pokarmowy, dzięki czemu ułatwia trawienie;
- wykazuje właściwości ściągające i antyseptyczne;
- działa przeciwdrobnoustrojowo.
Kobylak – zastosowanie
Dzięki wielu właściwościom prozdrowotnym możesz sięgnąć po kobylaka w takich dolegliwościach jak:
- biegunka lub wymioty;
- niestrawność i bóle brzucha;
- problemy żołądkowo-jelitowe niewiadomego pochodzenia;
- zatrucia pokarmowe;
- obfite miesiączki, upławy i infekcje intymne;
- owrzodzenia i trudno gojące się zmiany na skórze;
- trądzik i zmiany na skórze twarzy (łojotok, atopowe zapalenie skóry).
W przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych przyjmujemy go doustnie w postaci preparatów z korzeni lub owoców. Nasiadówki z korzenia kobylaka przynoszą ulgę w dolegliwościach intymnych, a okłady z odwarów z kobylaka przyspieszają gojenie się lekkich zranień, zmian różnego pochodzenia i owrzodzeń na skórze.
Kobylak – przeciwwskazania
Ze względu na duże stężenie szczawianów nie nadużywaj odwarów z korzeni ani naparów z nasion kobylaka. Mogą one doprowadzić do odkładania się kamieni nerkowych i ataku kolki nerkowej.
Szczawiu kędzierzawego nie powinny też spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące. Dzieciom podaje się napary z nasion kobylaka ze względu na ich słabsze działanie.
Jak zaparzyć nasiona lub korzeń kobylaka?
1 lub 1,5 łyżki surowca zalej jedną szklanką wody. Gotuj mieszankę przez ok. 5-10 minut. Odstaw na godzinę pod przykryciem, a następnie odcedź. Napar z nasion kobylaka wykazuje nieco lżejsze działanie niż odwar z korzeni tej rośliny.
Producenci herbatek ziołowych zawierających surowce z kobylaka zalecają, by pić pół szklanki odwaru do trzech razy dziennie.
ziolana.pl/na-co-jest-szczaw-kedzierzawy
Działa rewelacyjne, najlepszy lek na biegunkę. Stosuje od lat, naprawdę bardzo pomaga.
Jestem zaskoczona wlasciwoscia tego zielska ,nawet nie przypuszczalam ze ma tyle wlasciwosci ,dziekuje i pozdrawiam .
Super wiadomości. Bardzo dziękuję za porady. Na pewno skorzystam.