Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
13

Kobylak. Źródło żelaza i polifenoli

Słuchaj artykułu

Czy chwast rosnący na łąkach i pastwiskach może mieć właściwości lecznicze? Przykładem takiej rośliny jest kobylak. W jakich dolegliwościach może pomóc? Jak go zaparzyć? 

Kobylak. Źródło żelaza i polifenoli

Kobylak – co to za roślina? 

Kobylak, inaczej szczaw kędzierzawy lub szczaw koński (łac. Rumex crispus) to pospolita wieloletnia bylina z rodziny rdestowatych. Jest uważany za chwast i można go spotkać na całym świecie. Często rośnie na łąkach i pastwiskach, a rzadziej na polach.  

Kobylak należy do tej samej rodziny co szczaw zwyczajny. Nie znalazł jednak zastosowania w kuchni, tylko w medycynie. Surowce lecznicze to wysuszony korzeń kobylaka i jego nasiona. Korzenie zbieramy głównie wiosną lub jesienią.  

Kobylak – jakie ma właściwości? 

  • Wyróżnia się wysoką zawartością żelaza i ułatwiającej jego wchłanianie witaminy C
  • jest dobrym źródłem polifenoli zwalczających wolne rodniki; 
  • wspomaga wydzielanie żółci i kwasów trawiennych; 
  • działa rozkurczowo na układ pokarmowy, dzięki czemu ułatwia trawienie; 
  • wykazuje właściwości ściągające i antyseptyczne; 
  • działa przeciwdrobnoustrojowo. 

Wsparcie układu pokarmowego

Kobylak – zastosowanie 

Dzięki wielu właściwościom prozdrowotnym możesz sięgnąć po kobylaka w takich dolegliwościach jak: 

  • biegunka lub wymioty; 
  • niestrawność i bóle brzucha; 
  • problemy żołądkowo-jelitowe niewiadomego pochodzenia; 
  • zatrucia pokarmowe; 
  • obfite miesiączki, upławy i infekcje intymne
  • owrzodzenia i trudno gojące się zmiany na skórze; 
  • trądzik i zmiany na skórze twarzy (łojotok, atopowe zapalenie skóry). 

W przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych przyjmujemy go doustnie w postaci preparatów z korzeni lub owoców. Nasiadówki z korzenia kobylaka przynoszą ulgę w dolegliwościach intymnych, a okłady z odwarów z kobylaka przyspieszają gojenie się lekkich zranień, zmian różnego pochodzenia i owrzodzeń na skórze. 


Zioła do kąpieli
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Kobylak – przeciwwskazania 

Ze względu na duże stężenie szczawianów nie nadużywaj odwarów z korzeni ani naparów z nasion kobylaka. Mogą one doprowadzić do odkładania się kamieni nerkowych i ataku kolki nerkowej.  

Szczawiu kędzierzawego nie powinny też spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące. Dzieciom podaje się napary z nasion kobylaka ze względu na ich słabsze działanie. 

Jak zaparzyć nasiona lub korzeń kobylaka? 

1 lub 1,5 łyżki surowca zalej jedną szklanką wody. Gotuj mieszankę przez ok. 5-10 minut. Odstaw na godzinę pod przykryciem, a następnie odcedź. Napar z nasion kobylaka wykazuje nieco lżejsze działanie niż odwar z korzeni tej rośliny. 

Producenci herbatek ziołowych zawierających surowce z kobylaka zalecają, by pić pół szklanki odwaru do trzech razy dziennie. 


Źródła
Zwiń
Rozwiń

ziolana.pl/na-co-jest-szczaw-kedzierzawy

  1. 14 listopada 2023, 10:20
    Andrzej

    Działa rewelacyjne, najlepszy lek na biegunkę. Stosuje od lat, naprawdę bardzo pomaga.

  2. 20 kwietnia 2024, 19:42
    Basia

    Jestem zaskoczona wlasciwoscia tego zielska ,nawet nie przypuszczalam ze ma tyle wlasciwosci ,dziekuje i pozdrawiam .

  3. 25 lipca 2024, 21:25
    Bozena

    Super wiadomości. Bardzo dziękuję za porady. Na pewno skorzystam.

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę