Kwashiorkor. Jak objawia się niedożywienie białkowe?
Niedożywienie jest jednym z najważniejszych problemów zdrowotnych współczesnego świata. Wśród nich wymieniamy niedożywienie białkowe. Jak objawia się kwashiorkor?
Czym jest kwashiorkor?
Kwashiorkor to określenie jednego z dwóch głównych typów niedożywienia. Jest to niedożywienie białkowe, przebiegające ze znaczną hipoalbuminemią (niskim stężeniem białka albuminy we krwi), zaburzeniami wodno-elektrolitowymi oraz obrzękami, które maskują głębokie niedożywienie.
Pojęcie to zaczerpnięto z języka jednego z plemion na terenie dzisiejszej Ghany. Oznacza „dziecko odstawione od piersi” (z powodu kolejnej ciąży). Wystąpienie tego stanu jest bowiem często związane z zaprzestaniem karmienia piersią i wprowadzeniem diety bogatej w węglowodany, a ubogiej w białka i inne składniki odżywcze.
Kwashiorkor dotyka głównie niemowlęta i dzieci w wieku od odstawienia od piersi do około 5. roku życia. Może również wystąpić u dorosłych, w tym w postaci subklinicznej dającej jeszcze skąpe objawy.
Kwashiorkor to problem przede wszystkim biednych rejonów świata, gdzie często panuje głód. Najczęściej występuje w Afryce Subsaharyjskiej, Azji Południowo-Wschodniej i Ameryce Środkowej.
Na ten typ niedożywienia cierpi nawet 25% dzieci.
Kwashiorkor – przyczyny
Dokładny mechanizm powstawania kwashiorkoru nie jest znany.
Wśród przyczyn i czynników przyspieszających rozwój tego zaburzenia możemy wymienić:
- dietę opartą głównie na kukurydzy, manioku lub ryżu (dieta skrobiowa),
- niedobór białka w diecie,
- niski poziom przeciwutleniaczy w żywności (witaminy E, C, glutation),
- niedawne odstawienie od piersi,
- choroby infekcyjne (biegunka, zapalenie płuc, malaria, odra, HIV),
- obecność aflatoksyn w żywności (toksyny pleśni),
- czynniki społeczne (śmierć rodziców, ubóstwo).
Kwashiorkor – objawy
Objawy kliniczne niedożywienia typu kwashiorkor to:
- obrzęki obwodowe,
- zanik i osłabienie mięśni,
- duży wystający brzuch (powiększenie wątroby, rozdęcie pętli jelitowych, wodobrzusze),
- okrągła twarz z wydatnymi policzkami („księżycowa twarz”) związana z obrzękiem i odkładaniem tkanki tłuszczowej,
- cienka, sucha, łuszcząca się skóra z przebarwieniami, owrzodzeniami, zaburzeniami pigmentacji (najczęściej w obrębie nóg, pośladków i krocza),
- suche, odbarwione, wypadające włosy.
Masa ciała pacjentów w niedożywieniu białkowym wynosi zwykle 60-80% wartości właściwej dla płci i wieku. Obrzęki i zatrzymanie wody w organizmie mogą maskować głębokie niedożywienie.
Kwashiorkor – diagnostyka
Diagnostyka kwashiorkoru opiera się na wywiadzie (medycznym, rodzinnym i społecznym), objawach klinicznych pacjenta oraz odpowiednich pomiarach antropometrycznych i badaniach dodatkowych.
Mierzy się m.in.:
- masę ciała,
- wskaźnik masy ciała (BMI) i wskaźnik Cole’a (iloraz aktualnego i standardowego wskaźnika masy ciała),
- obwód w środkowej części ramienia,
- fałdy skórno-tłuszczowe.
Wśród badań dodatkowych istotne znaczenie diagnostyczne ma oznaczenie poziomu albumin w surowicy.
Kwashiorkor – leczenie
Nieleczony kwashiorkor może zagrażać życiu. Jeśli leczenie zostanie rozpoczęte na wczesnym etapie choroby, może to zapobiegać wystąpieniu poważnych powikłań, w tym trwałej niepełnosprawności fizycznej i psychicznej. Postępowanie w przypadku wyniszczenia typu kwashiorkor musi być kompleksowe.
Najważniejsze elementy obejmują:
- leczenie lub zapobieganie niskiemu stężeniu wapnia we krwi, hipotermii, odwodnieniu,
- korygowanie zaburzeń równowagi elektrolitowej,
- leczenie lub zapobieganie infekcjom,
- uzupełnianie niedoborów mikroelementów,
- rozpoczęcie ostrożnego karmienia,
- osiągnięcie odpowiedniego wzrostu,
- zapewnienie stymulacji sensorycznej i wsparcia emocjonalnego,
- obserwację po wyzdrowieniu.
Leczenie żywieniowe w niedożywieniu jest procesem długotrwałym. Polega na dostarczaniu wszystkich składników odżywczych w celu wyrównania niedoborów żywieniowych, normalizacji zaburzonych procesów metabolicznych i zapewnienia prawidłowego rozwoju.
Kwashiorkor – powikłania
- Powiększenie (hepatomegalia) i stłuszczenie wątroby,
- wstrząs (zapaść układu sercowo-naczyniowego),
- zaburzenia trawienia i wchłaniania pokarmu (wynikające z zaniku błony śluzowej jelita cienkiego, niedoboru enzymu laktazy, niedrożności jelit, zaniku trzustki),
- zaburzenia odporności,
- przerost flory bakteryjnej jelit, który może prowadzić do sepsy bakteryjnej,
- infekcje dróg moczowych,
- zaburzenia hormonalne (obniżony poziom insuliny, wzrost poziomu hormonu wzrostu),
- zaburzenia metabolizmu i obniżenie temperatury ciała,
- zaburzenia elektrolitowe,
- śpiączka.
Kwashiorkor a marasmus
Marasmus to zespół wyniszczenia wywołany niedostateczną liczbą dostarczanych kalorii i wszystkich składników pokarmowych.
Porównanie tych 2 typów niedożywienia przedstawia poniższa tabela:
Niedożywienie typu kwashiorkor | Niedożywienie typu marasmus |
niedożywienie białkowe | niedożywienie białkowo-kaloryczne |
główna przyczyna: dieta niskobiałkowa (zwykle oparta o produkty skrobiowe) | główna przyczyna: dieta niskokaloryczna (za mało wszystkich składników pokarmowych) |
masa ciała: 60-80% wartości należnej | masa ciała: < 60% wartości należnej |
znaczna hipoalbuminemia | nieznaczna hipoalbuminemia |
obrzęki | brak obrzęków |
twarz obrzęknięta („księżyc w pełni”) | twarz przypomina starszego człowieka |
wysunięty duży brzuch | zapadnięty mały brzuch |
żebra nie są wyraźnie widoczne przez skórę | żebra wyraźnie widoczne przez skórę |
mniejsze upośledzenie wzrostu u dzieci | znaczne upośledzenie wzrostu u dzieci |
Przeczytaj również:
Awitaminoza. Czym skutkuje niedobór witamin?
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507876/
- Jakubczyk M. i in., Leczenie żywieniowe w praktyce pediatrycznej, Pediatria Polska, 2008.
- Kapoor N. i in., Subclinical Kwashiorkor in Adults: A New Age Paradigm., Indian J Endocrinol Metab., 2022.
- Leitzmann C., Kwashiorkor, Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition (Second Edition), Academic Press, 2003.
- Román G.C., Chapter 30 – Nutritional disorders in tropical neurology, Handbook of Clinical Neurology, Elsevier, 2013.
- https://www.mp.pl/pacjent/dieta/niedozywienie/110018,niedozywienie-i-ocena-stanu-odzywienia-pacjenta