Migdały – jakie mają właściwości lecznicze?
Migdały są niezwykle cennym źródłem kwasów tłuszczowych, minerałów i licznych związków aktywnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto są wykorzystywane również w kosmetyce. Jakie właściwości lecznicze mają migdały? Dlaczego warto wzbogacić w nie naszą codzienną dietę?
Czym są migdały?
Migdały (łac. Prunus dulcis) są nasieniem migdałowca pospolitego – drzewa wywodzącego się z Bliskiego Wschodu. Obecnie są powszechnie uprawiane, głównie w Stanach Zjednoczonych, Hiszpanii i krajach azjatyckich. Owoce migdałów mają około 4-6 cm. Pod względem botanicznym nie są zaliczane do orzechów, lecz do klasy pestkowców. Składają się z zewnętrznej łuski i twardej łupiny, w której wnętrzu znajduje się nasienie.
Rodzaje migdałów
Wyróżniamy dwa rodzaje migdałów:
- migdały słodkie – można je spożywać na surowo; są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i przetwórczym;
- migdały gorzkie – zawierają w swoim składzie amigdalinę, która może powodować silne zatrucia. Pozyskuje się z nich cenny olej migdałowy.
Migdały – skład
Migdały w swoim składzie zawierają około 4% wody, 22% węglowodanów, 25% białka i aż 50% tłuszczu. Dzięki dokładnej analizie składu poszczególnych frakcji w migdałach odkryto wiele niezwykle cennych związków aktywnych, mineralnych i odżywczych, z których najważniejsze to:
- nienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA, PUFA, SFA);
- polifenole (głównie garbniki i flawonoidy);
- białko;
- błonnik;
- węglowodany;
- witamina E;
- witaminy – tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3), cholina (B4), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6) oraz kwas foliowy;
- liczne minerały – m.in. potas, wapń, cynk, fosfor, sód i żelazo.
Jakie korzyści prozdrowotne wynikają z regularnego spożywania migdałów?
- Dzięki sporej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca, obniżają ciśnienie tętnicze, poprawiając krążenie krwi i zapobiegają odkładaniu się w organizmie złego cholesterolu, czyli frakcji LDL.
- Zmniejszają ryzyko odkładania się blaszki miażdżycowej w naczyniach, chroniąc przed udarem czy zawałem mięśnia sercowego.
- Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu są zalecane dla pacjentów cierpiących na cukrzycę, ponieważ zmniejszają poziom oporności na insulinę.
- Wspomagają układ moczowy.
- Stymulują układ odpornościowy.
- Wspierają układ nerwowy, poprawiając pamięć i koncentrację, a także działają przeciwdepresyjnie.
- Pomagają przezwyciężyć długotrwały stres.
- Dzięki witaminie E i cynkowi chronią komórki mózgowe przed wolnymi rodnikami.
- Przeciwdziałają zaparciom, stymulując pracę jelit.
- Wpływają korzystnie na pracę mięśni.
- Wykazują korzystny wpływ na metabolizm.
- Dzięki dużej zawartości błonnika są znakomitym wypełniaczem treści żołądka, zapewniając uczucie sytości. Efektem tego jest utrata wagi.
- Są jednym z ważniejszych składników diety DASH.
- Pozyskiwany z migdałów olej migdałowy stosowany do produkcji wielu kosmetyków wzmacnia strukturę włosów, skórę, a także paznokcie.
Migdały – przeciwwskazania
Należy pamiętać, że migdały w swoim składzie zawierają albuminę i konglutynę gamma, a więc związki alergenne powodujące silne reakcje alergiczne najczęściej w postaci wysypki skórnej, wymiotów, biegunki, a w skrajnych przypadkach mogą doprowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego.
Dlatego jeśli wiemy, że jesteśmy silnie uczuleni na orzechy, to powinniśmy unikać spożywania migdałów.
Migdały ze względu na swój bogaty skład powinny być istotnym składnikiem naszej codziennej diety. Ich regularne spożywanie wspiera nasz organizm w walce z wieloma chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nadciśnienie tętnicze, hiperlipidemia, cukrzyca czy depresja.
Przeczytaj również:
Czy amigdalina może być niebezpieczna?
Źródła:
- Barreca D, Nabavi SM, Sureda A, Rasekhian M, Raciti R, Silva AS, Annunziata G, Arnone A, Tenore GC, Suntar I, Mandalari G: Almonds (Prunus Dulcis Mill. D.A. Webb): A source of nutrients and health-promoting compounds. Nutrients. 2020 Mar; 12(3): 672.
- Kalita S, Khandelwal S, Madan J, Pandya H, Sesikeran B, Krishnaswamy K. :Almonds and cardiovascular health: a review. Nutrients. 2018 Apr 11;10(4):468.
Ważny artykuł. Taka wiedza powinna być nieco bardziej rozszerzona. Przydatna szczególnie dla tych, którzy nie zajmują się zawodowo ani medycyną, ani żywnością. w ogóle społeczeństwo miewa za małą wiedzę na temat roślin jadalnych i leczniczo kosmetycznych, dlatego zbyt często i niepotrzebnie sięga po chemię.
Dziękujemy za miłe słowa 🙂