Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
2

Morszczyn – jaki ma wpływ na zdrowie?

Słuchaj artykułu

Glony, w tym morszczyn, od zarania dziejów są wykorzystywane jako składnik dań, przyprawa, nawóz, a w ostatnich czasach coraz częściej w przemyśle – jako źródło alginianu czy agaru. Zawierają one wiele składników odżywczych, które mają dobroczynny wpływ na organizm.

Morszczyn – jaki ma wpływ na zdrowie?

Morszczyn pęcherzykowaty (łac. Fucus vesiculosus) jest glonem należącym do brunatnic. Występuje w wodach przybrzeżnych Atlantyku (rejon północny) oraz w Oceanie Arktycznym i jego morzach (w tym również w Morzu Bałtyckim). Składa się z korzenia, łodygi i liści. Jego taśmowata plecha w kolorze brunatnym może osiągać nawet do 1 m długości.


Produkty z morszczynem
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Morszczyn – skład 

W przypadku alg, ich skład chemiczny oraz obecność i procentowa zawartość związków fitochemicznych są uzależnione od miejsca pochodzenia. Są to: 

  • makroelementy: wapń, potas, magnez, sód; 
  • mikroelementy: żelazo, jod (w postaci nieorganicznej i organicznej), mangan, cynk, molibden, miedź, fosfor; 
  • katechiny: galokatechina, epikatechina, galusan katechiny; 
  • flawonole; 
  • glikozydy; 
  • polifenole; 
  • karotenoidy (odpowiedzialne za ich zabarwienie – w tym przypadku brunatne, fukoksantyna, diatoksantyna); 
  • białka, aminokwasy (np. kwas glutaminowy, leucyna, asparagina, alanina); 
  • tłuszcze, kwasy tłuszczowe (np. oleinowy); 
  • błonnik, polisacharydy (alginiany, fukoidany, laminaryna); 
  • witaminy C, E, B12

Ponadto glony charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, są źródłem błonnika pokarmowego [1] i jodu. Błonnik, a raczej polisacharydy zawarte w składzie morszczynu, warunkują prawidłowe wypróżnianie, a także mogą działać przeczyszczająco (szczególnie wskazane u osób z zaparciami).  

Preparaty z morszczynu przyjmowane w celu regulacji wypróżnień lub zaparć popijaj szklanką wody.  

W przypadku wodorostów mówi się także o dobroczynnym wpływie na wolne rodniki, co oznacza, iż posiadają one właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne. Prowadzone są badania w kierunku określenia ewentualnej terapii algami u osób z AZS [2], a także stosowania wyciągów z alg jako konserwantów w żywności.  

W badaniach prowadzonych na szczurach postawiono hipotezę, że stosowanie wyciągów z morszczynu zmniejsza profil lipidowy osocza, parametry biochemiczne takie jak AST, ALT, ALP (enzymy wątrobowe), bilirubinę całkowitą, a także obniża poposiłkową glikemię. Przypuszczalnie algi, a konkretniej wyciąg z morszczynu, mogłyby być stosowane u osób ze stłuszczeniem wątroby, otyłością, cukrzycą, spożywających duże ilości tłuszczów i cukrów.   

Preparaty z morszczynem – wskazania  

  • Niedobory jodu w diecie; 
  • Wspomaganie odchudzania; 
  • Zwiększenie przemiany materii; 
  • Wzbogacenie diety o niezbędne minerały i witaminy; 
  • Poprawa profilu lipidowego, glikemii poposiłkowej, wrażliwości tkanek na insulinę; 
  • Regulacja wypróżnień, zaparcia.  

Preparaty z morszczynem – przeciwwskazania 

  • Nadczynność tarczycy; 
  • Podejrzenie raka tarczycy; 
  • Ciąża, okres karmienia piersią; 
  • Uczulenie na algi lub składniki dodatkowe zawarte w wyciągach; 
  • Problemy z krzepnięciem krwi;  
  • Stosowanie leków przeciwcukrzycowych, wpływających na krzepnięcie, przeciwarytmicznych, a także soli litu, preparatów zawierających ziele dziurawca, miłorzębu, kozłka lekarskiego.  

W przypadku istnienia chorób towarzyszących stosowanie doustnych preparatów zawierających wyciąg z morszczynu skonsultuj z lekarzem.  

Wyciąg z morszczynu jest względnie bezpieczny w stosowaniu w małych ilościach. Może jednak doprowadzać do działań niepożądanych, takich jak: wysypka skórna, zaburzenia czynności tarczycy, zatrucia metalami ciężkimi, obniżenie poziomu cukru.

Przeczytaj również:
Spirulina – czy warto jeść algi?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Catarino M., Silva A., Cardoso S., Phycochemical Constituents and Biological Activities of Fucus spp, 2018. 
  2. Tian T., Chang H., He K., Ni Y., Li C., Hou M., Chen L., Xu Z., Chen B., Ji M., Fucoidan from seaweed Fucus vesiculosus inhibits 2,4-dinitrochlorobenzene-induced atopic dermatitis, 2019.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę